Helsingin Punavuoren Pursimiehenkadulla sijaitsee yksityinen kuntosali, jossa personal trainer John Lausvuo valmentaa asiakkaitaan. 26-vuotias John ajautui alalle kahlattuaan ensin erilaiset joukkuelajit läpi. Tämän jälkeen hän tajusi, että yksilölajit koskettavat henkilökohtaisesti enemmän. Löytyi punttisali ja kiinnostus kehonrakennusta kohtaan nousi. Kipinän sytyttyä alkoi myös kilpaileminen klassisessa kehonrakennuksessa.

Valmentaja John Lausvuo.
  • Oon kilpaillut siinä kolmet kilpailut, joista päällimmäisenä jäi mieleen vuonna 2016 saavutettu juniorien Suomen mestaruus, John kertoo.

Helsingissä syntynyt Lausvuo vaihtoi kilpailemisen valmentamiseen, miksi?

  • Kilpailtuani mielenkiintoni syveni hyvinvointiin, sekä ennen kaikkea ravitsemukseen entisestään. Uskoin, että minulla saattaisi olla jotain annettavaa myös muille, jotka haluaisivat voida paremmin ja parantaa omaa suorituskykyään.

Johnin valmennettavilla on usein kiireinen arki, mutta asiakkaita löytyy laidasta laitaan.

  • Asiakkaani ovat hyvin erilaisista lähtökohdista. Mainittakoon janan toisessa äärilaidassa useita yrityksiä pyörittävät kiireiset ihmiset ja toisessa laidassa fitness-lajeja elävät ja hengittävät urheilijat.

Personal trainereita on joidenkin arvioiden mukaan Suomessa muutamia tuhansia. Johnilla on omat konstit erottuakseen joukosta.

  • Suurin vahvuuteni on olla hyvä kuuntelija. Hyvät ihmissuhdetaidot ovat korvaamaton hyve tällä alalla. Valmentajana katson, että vastuuni on jatkuvasti kehittää ja haastaa itseäni, sekä omaa osaamistani.

Vierumäen urheiluopistosta hankittu fitness-valmentajan koulutus ei toki ole ainoa tapa, jolla Lausvuo kehittää valmentamistaan.

  • Näkemykseni hyvinvoinnista ja lähestymistapani ravitsemukseen ovat syntyneet opiskelemalla, kuuntelemalla, kyseenalaistamalla, plagioimalla ja kokeilemalla.

Palkitsevimpana puolena valmentamisessa hän pitää ehdottomasti, kun näkee työnsä hedelmät konkreettisesti.

  • Mikään ei ole palkitsevampaa kuin nähdä asiakkaani ylittävän itsensä ja omat odotuksensa toistuvasti, tai se kun he kertovat voivansa paremmin ja itsevarmuuden kasvaneen. Palaute on usein varsin välitöntä ja koskettavaa.
John kisarusketus päällä.

John ei kuulu myöskään ehkä alalla perinteiseen tapaan kaurapuuron, raejuuston ja mehukeiton suurkuluttajiin.

  • Huomasin varsin nopeasti, kuinka merkittävä yhteys laadukkaalla ravinnolla oli urheilusuoritukseen.

Itsekin vielä keskimäärin neljä tuntia viikossa treenaava valmentaja muistaa myös kehonhuollon tärkeyden.

  • Saman verran menee välillä aikaa pelkästään palauttaviin ja kehoa huoltaviin treeneihin. Pidän kenties merkityksellisimpänä faktana sitä, kuinka oikeasti pienillä valinnoilla on mahdollista saada aikaan niin laajalti omaa hyvinvointia tukevia ratkaisuja.

Minkälaisena Lausvuo pitää yleisesti Suomen personal trainerien tasoa?

  • Alalla niin opinto- ja kouluttautumis-, kuin työ- ja valmennusmahdollisuuksiakin on hyvin laaja spektri. Esimerkiksi fitness-lajeihin liittyvän valmentajakoulutuksen eteenpäin viemiseen on lajiliitolta tänä päivänä hyvin vahva tahtotila. Uskon että vastaavanlainen muutos kantaa paljon hyvää ja alalla eteenpäin kouluttautuminen tuntuu olevan nouseva trendi.

Minkälaisena nuori personal trainer pitää alaan kohdistuvaa kilpailua?

  • Alalla tyypillistä on toimia yrittäjänä sekä moni tekee työtä vain sivutoimisesti. Ymmärtääkseni suuri osa ei kuitenkaan tule toimeen yksinomaan valmennuksella. Tämä voi kertoa paljon alan kilpailutilanteesta. Helpon rahan perässä alalle hakeutuvat yleensä katoavat yhtä nopeasti kuin sinne hakeutuvatkin.