Nuoret Leijonat voittivat sunnuntaina 6.tammikuuta jääkiekon maailmanmestaruuden Yhdysvaltoja vastaan pelatussa finaalissa. Nuorten MM-kisat järjestettiin Kanadassa. / Wikimedia

Nuorten jääkiekon MM-kisoissa hurmanneet suomalaispelaajat ovat päässeet urallaan kokeilemaan siipiään NHL:ssä. Suurin osa käytti näyttöpaikansa hyväkseen ja he ovat nykyisin joukkueidensa vakiopelaajia.

Rightin pakki Jyväskylästä maailmalle

Sami Vatanen toimi Nuorten Leijonien kapteenina nuorten MM-kisoissa vuodenvaihteessa 2011. / Wikimedia

27-vuotias jyväskyläläispuolustaja Sami Vatanen pelaa New Jersey Devilsissä ykköspuolustajana. Vatasen mailakätisyys on oikea ja hänellä on erittäin hyvä laukaus, jota voisi käyttää useamminkin. JYPissä kiekkouransa aloittanut puolustaja pitää turhat hännystelijät pois joukkueensa maalilta Hänen paras suorituksensa tältä kaudelta oli 21.joulukuuta pelatussa ottelussa Ottawa Senatorsia vastaan, kun Vatanen syöksyi maila edellä Devilsin maaliin torjuen Senatorsin kavennusosuman:

 

Vatanen pelasi nuorten MM-kisoissa vuosina 2010 ja 2011. Molemmat turnaukset päättyivät Nuorten Leijonien osalta puolivälierätappioihin. Alkuvuoden 2010 kisoissa Vatanen teki kuudessa ottelussa viisi pistettä. Hänen paras ottelunsa tuossa turnauksessa oli alkusarjan peli Tshekkiä vastaan, jossa puolustaja teki sekä 2-3 –kavennus –ja 3-3 –tasoitusmaalin:

Ennen siirtymistään New Jersey Devilsiin, Vatanen pelasi Anaheim Ducksissa. / Upper Deck
Porin taikurista Winnipegin kautta Montrealin velhoksi
Joel Armia hurmasi kiekkomaailman taitavilla suorituksillaan nuorten MM-kisoissa vuonna 2012. / Wikimedia

25-vuotias porilaishyökkääjä Joel Armia pelaa ensimmäistä kauttaan Montreal Canadiensin joukkueessa. Aiempina kausina Armia pelasi Winnipeg Jetsissä ja Buffalo Sabresissa, jossa hyökkääjä pelasi vain yhden ottelun. Hän on erittäin taitava hyökkääjä, joka osaa myös tehdä näyttäviä maaleja ja suorituksia. Taituroinnin lisäksi hän on tärkeä pelaaja joukkueelleen myös alivoimalla. 18.helmikuuta 2017 pelatussa ottelussa nykyistä joukkuettaan Canadiensia vastaan Armia teki näyttävän alivoimamaalin:

Nuorten MM-kisoissa Armia pelasi kolmesti, 2011, 2012 ja 2013. Tammikuussa 2011 pelatussa turnauksessa hän teki vain yhden pisteen, kun taas 2012 hän teki seitsemään otteluun seitsemän pistettä. Välieräottelussa Ruotsia vastaan Armia teki Suomen 2-0 –maalin

 

ja rankkarimaalin

,  mutta Ruotsi eteni finaaliin voittaen maailmanmestaruuden ja Suomi hävisi Kanadalle pronssiottelussa. Vuoden 2013 nuorten MM-kisoissa Armia teki kuudessa ottelussa 12 pistettä, mutta noissa kisoissa Suomi joutui putoamissarjaan ja voitti sen.

Ennen siirtymistään Montreal Canadiensiin Armia pelasi Winnipeg Jetsissä. / O-Pee-Chee)

Maailmanmestarista Carolinan keisariksi

Sebastian Aho oli Nuorten Leijonien parhaimpia pelaajia nuorten MM-kisoissa vuonna 2016. / Sereal

Carolina Hurricanesin hyökkääjä Sebastian Aho on jo 21-vuotiaana NHL:n parhaimpia pelaajia. Hän on hyvä luistelemaan, puolustamaan ja ennen kaikkea hänellä on huikea peliäly, minkä ansiosta Aho pystyy tekemään kentällä ihan mitä vain. Viime kaudella Aho oli Hurricanesin paras pistemies 65 pisteellä ja tällä kaudella hän on tehnyt 41 otteluun 45 pistettä. Ahon yksi parhaimmista suorituksista nykyisellä kaudella oli näyttävä jatkoaikamaali Chicago Blackhawksia vastaan 12.marraskuuta 2018:

Nuorten MM-kisoissa Aho on pelannut kahdesti, vuosina 2015 ja 2016. Vuoden 2015 kisoissa Aho ei tehnyt lainkaan pisteitä ja turnaus päättyi puolivälierätappioon Ruotsille. Seuraavan vuoden kisoissa hän muodosti kisojen parhaimman ketjun Jesse Puljujärven ja Patrik Laineen kanssa. Aho teki turnauksen seitsemässä ottelussa 14 pistettä ja juhli maailmanmestaruutta. Saman vuoden keväällä hän pääsi myös MM-kisoihin Venäjälle, joissa Leijonat saavuttivat MM-hopeaa. Taitava hyökkääjä oli MM-kisoissa mukana myös keväällä 2017 ja 2018. Vuonna 2018 Aho teki kaikkien aikojen suomalaispelaajien piste-ennätyksen MM-kisoissa tekemällä 18 pistettä. Esimerkiksi Latviaa vastaan pelatussa alkusarjan ottelussa Aho teki kuusi pistettä:

Selänteen jalanjäljissä Winnipegissä

Patrik Laine ratkaisi 6-5 -ylivoimamaalillaan Suomelle voiton Kanadasta puolivälierässä nuorten MM-kisoissa 2016. / Sereal

20-vuotias tamperelaishyökkääjä Patrik Laine tekee Teemu Selänteen tavoin maaleja liukuhihnalta Winnipeg Jetsissä.  Suomessa pelatussa NHL-ottelussa 1.marraskuuta 2018 Laine teki suomalaisyleisön riemuksi hattutempun:

24.marraskuuta 2018 pelatussa vierasottelussa St.Louis Bluesia vastaan Laine yltyi tekemään peräti viisi maalia:

Tällä hetkellä Laine on NHL:n maalipörssissä 24 maalilla sijalla 12. Erityisesti ylivoimalla hän on suuri uhka vastustajalle huiman laukauksensa ansiosta. Laine osaa maalinteon lisäksi myös puolustaa ja luoda tilanteita pelikavereilleen.

Nuorten MM-kisoissa Laine pelasi kerran, tammikuussa 2016, jossa hän teki seitsemässä ottelussa seitsemän maalia. Puolivälieräottelussa Kanadaa vastaan Laine teki 6-5 –voittomaalin ylivoimalla:

Kisojen päätteeksi hänkin pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta. Keväällä 2016 Laine valittiin MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja voitti MM-hopeaa.

Patrik Laine on Winnipeg Jetsin paras maalintekjä. / Upper Deck

Stadista dallaamaan Dallasiin

Miro Heiskanen on vakuuttanut kaikki ensimmäisellä NHL-kaudellaan varmalla ja luotettavalla pelaamisellaan. / Upper Deck

19-vuotias HIFK-kasvatti Miro Heiskanen pelaa ensimmäistä kauttaan NHL:ssä Dallas Starsin joukkueessa. Hyvin nuoresta iästään huolimatta Heiskanen pelaa Dallasissa kuin vanha tekijä: Hän luistelee erinomaisesti suojaa kiekkoa hyvin ja osaa myös laukoa loistavasti. Jo ensimmäisessä NHL-vaihdossaan Heiskanen näytti miksi hän kuuluu puolustajaeliittiin:

Ensimmäisen NHL-maalinsa Heiskanen teki ottelussa Anaheim Ducksia vastaan kanadalaishyökkääjä Jason Spezzan syötöstä:

Osuma oli kyseisen ottelun voittomaali.

Tulokaspuolustajien pistepörssissä Heiskanen on toisena 19 pisteellä viime vuoden ykkösvarauksen, Buffalo Sabresin puolustajan Rasmus Dahlinin jälkeen.

Nuorten MM-kisoissa Heiskanen pelasi vuosina 2017 ja 2018. Molemmat turnaukset päättyivät Suomen osalta pettymyksiin, 2017 karsintasarjan voittoon ja 2018 puolivälierätappioon Tshekille. Heiskanen pääsi viime vuonna kuitenkin edustamaan Suomea myös talviolympialaisiin (yksi syöttöpiste) ja MM-kisoihin, joissa hän teki kaksi syöttöpistettä. Turnaukset ja pelit HIFK:n liigajoukkueessa ovat kaikesta huolimatta tehneet kuitenkin Heiskaselle hyvää, jotta hänestä on tullut niin hyvä pelaaja, mitä hän nyt on NHL:ssä. Hänen uransa on kuitenkin vasta alussa ja parempaa tulosta on tulossa koko ajan.

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: Wikipedia, Elite Prospects, YouTube, Hockey Reference

Kuvat: Wikimedia, O-Pee-Chee, Upper Deck, Sereal