Miesten kova matsi on saamassa loppuhuipennuksen.

Helsingin Talihallissa on tarjolla ilmaista sulkapalloa torstaisin kello kahdentoista ja kello kolmentoista välillä. Vuoro on tarkoitettu 18-29-vuotiaille. Tämän mahdollisuuden nuorille aikuisille tarjoaa Helsingin kaupungin NYT-liikunta. Ilmaisia pelejä on tarjolla aina huhtikuun loppuun saakka.

–        Me ei tavallaan olla millään tavalla järjestäjiä, mutta meiltä tulee sitten valmentajat vaan. Meidän seura on vetänyt tätä nyt ainakin pari vuotta, totesi Saara Hynninen HBC:sta eli Helsingfors Badminton Clubista.

Talihallissa on erinomaiset puitteet sulkapallolle. Täällä sulkapallokenttiä on 12 kappaletta ja tänään niistä käytössä on viisi. Yksikään liikkuja ei katsele pelejä laidalta, vaan kaikki ovat pelaamassa. Saara kertoi, että välillä pelaajia on ollut jopa kaikilla kentillä. Paikalle voi ilmestyä joko yksin, kaverin kanssa tai porukalla. Yleensä pelaajat saapuvat paikalle valmiilla porukoilla. Varusteitakaan ei tarvitse olla omasta takaa, nimittäin ne pystyy lainaamaan vuoroa varten.

Kaikilla kentillä on aistittavissa liikettä.

Kentiltä löytyy eritasoisia pelaajia. Osa on selkeästi hakemassa kivaa yhdessäoloa ja pelailua. Osa on harrastelijoita ja yhdeltä kentältä löytyy pari vanhempaakin kaveria, jotka pelaavat sulkapalloa ihan täysillä voitosta kamppaillen.

–        Hikiset fiilikset pelien jälkeen. Näillä torstain pelivuoroilla on tullut käytyä joka viikko viimeisen kolmen kauden aikana, sekä syys-, että kevätkaudella. Talissa tulee käytyä, koska tämä on niin lähellä ja täällä pääsee harrastamaan kolmea eri lajia putkeen. Sulkapallon jälkeen pääsee pelaamaan squashia ja sen jälkeen vielä keilaamaan, kertoi Tiina, yksi tapahtuman aktiivisista kävijöistä.

Erikssonin syöttö on juuri lähdössä.

Sulkapallo on jalkapallon jälkeen maailman toiseksi harrastetuin laji maailmassa. Suomessa sulkapallon harrastajia on noin 150 tuhatta ( tähän on laskettu mukaan varmasti myös piha- ja kesämökkipelaajat?) ja koko maailmassa noin 150-200 miljoonaa. Sulkapalloseura Drive:n puheenjohtaja Mika Eriksson kertoi, että näistä vain noin prosentti kuuluu johonkin seuraan.

–        Kun mietitään urheilun harrastamisen parasta aikaa eli arkisin kello viidestä eteenpäin, on pääkaupunkiseudun kaikki sulkapallokentät varattu. Onneksi Helsingin kaupunki järjestää tällaisen mahdollisuuden nuorille aikuisille, päästä pelaamaan arkena näin hyvään aikaan, Eriksson miettii.

Sulkapallo on Erikssonin sanoin matalan kynnyksen laji, jossa kaikille varmasti löytyy sopivan tasoisia pelikavereita. Vaikka kyseessä on maailman nopein palloilulaji, pystyy sulkapalloa pelaamaan ihan vauvasta vaariin.

Sulkapalloseura Drive:n puheenjohtaja Mika Eriksson on juuri hävinnyt edellisen pisteen.

Kysyttäessä Mikalta, onko hän harrastanut muita mailapelejä, hän kertoo, että on pelaillut myös squashia ja tennistä. Kuitenkin sulkapallo on ollut ehdottomasti miehen ykkösvalinta. Sulkapallossa lyöntitekniikka verrattaessa muihin mailapeleihin, on erilainen. Varsinkin ranneliike on aivan uniikki. Ainoastaan tenniksen aloitussyöttö hipoo aika läheltä sulkapallon lyöntitekniikkaa.

Eriksson kertoo vielä, että kovin mitattu lyönti sulkapallossa on lähtenyt 480 kilometriä tunnissa. Pelin aikana kovimmat lyönnit lähtevät 270-280 kilometrin tuntinopeudella.

 

TEKSTI JA KUVAT:

MARKUS PIIRAINEN