Johannes Kläbo

Hiihdossa, niin kuin monissa muissakin urheilulajeissa, on aina ilo nähdä onnistumisia. Siitä syystä norjalaishiihtäjät ovat kultaa. Lähes kaikissa kisoissa on ainakin yksi norjalainen palkintopallilla. Harjoittelut ovat rankkoja ja jos niitä ei kestä, ei pääse myöskään huipulle. Parhaimpaan on pyrittävä, jos haluaa päästä osaksi suuria kisoja. Esimerkiksi maailmanmestaruuskisojen paikoista on kova taisto menoillaan.

Entinen maastohiihtäjä Petter Northug oli kilpaillessaan yksi parhaista. Hänen loppukirinsä olivat erittäin vahvoja, joten hän myös voitti monet. Maailmanmestaruus-kultamitaleja hänelle kertyi jopa 13 kappaletta. Uransa hän päätti lopettaa vuonna 2018.

Yksi parhaimmista norjalaismaastohiihtäjistä on Johannes Hösflot Kläbo. Ikää vasta 22 vuotta. Hän on nuoresta iästä huolimatta voittanut jo monia kisoja. 2018 olympialaisten talvikisoista hän sai peräti kolme kultaa. Tour de Ski oli hänen viimeisin suuri voittonsa. Hän on maailmancupissa ensimmäisenä.

Emil Iversen on myös yksi kärkijoukoista. Hän on ollut tasaisen hyvä tänä kautena. Hän oli hyvillä sijoilla Tour de Ski:ssä, mutta jätti sen kesken, keskittyäkseen maailmanmestaruuskisoihin.

Myös monet muut miehet ovat kovia hiihtäjiä, esimerkiksi Martin Sundby, Sjur Röthe, Didrik Tönseth…

Naisissa loistoa antoi aikanaan Marit Björgen. Mitaleista ei ole puutetta, sillä olympiamitaleja on kahdeksan ja maailmanmestaruuksia 18. Tällä hetkellä yksi vahvoista on Therese Johaug. Pienen käryn takia tauolla ollut Therese, on nousut hetkessä maailmancupissa neljänneksi. Ensimmäisenä on Norjan Ingvild Östberg.

Miehissä sekä naisissa huomaa norjalaisten kovan tason. Miesten maailmancupissa 10 parhaan joukossa on viisi norjalaista. Naisilla taas kolme. Jos suomalaisiin verrataan, niin naisista vain Krista Pärmäkoski on 10 parhaan joukossa. Miehissä paras on Iivo Niskanen ja hän vasta sijalla 18.

Ampumahiihtoon jos mennään, nousee esille Johannes Thingnes Boe. Myös hän on olympiavoittaja ja maailmanmestari. Hänen ampumisensa ja hiihtonsa on nopeaa, sekä tarkkaa. Tarjei Boe on hänen isoveljensä. Voittoja on veljellekin tullut mukavasti. Hän on maailmancupin kokonaisvoittaja, olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Yhdistetyssä löytyy myös helmiä. Tällä hetkellä yhdistetyn maailmancupia johtava Jarl Magnus Riiber.

Joten tästä näkee norjalaisten loiston hiihdon parissa. Ei monilta muilta mailta löydy yhtä monta loistohiihtäjää. Toivottavasti miesten parissa nuorten menestys jatkuisi yhtä vahvasti, kuin tähän mennessä.

Rosabella Puumalainen ( Kuva: Bee Hellén)