Nihtisillan kierrätyskeskus (KUVA: Sakari Surenkin)

Nihtisillan kierrätyskeskuksen asiakkaat on otettu huomioon, tuotteet toimivat niin kuin pitää ja kierrättämisen tärkeys tulee selväksi. Kierrätyskeskuksessa ympäristötietoisuus, asiakaspalvelu ja tarjonta eivät jätä ketään kylmäksi.

Suomen suurin kierrätyskeskus sijaitsee Espoon Nihtisillassa. Kehä kakkosen pohjoispäädyssä, Turunväylän varrelta löytyvä tavaratalo saattaa näyttää varastolta, mutta sisällä vallitsee siisteys ja järjestys.

(KUVA: Sakari Surenkin)

Kierrätys on tietenkin keskeisin tehtävä. Etupihalla näkyy laidasta laitaan eri jätelajien roskakontteja esimerkiksi puulle, metallille, elektroniikalle ja tekstiilille.  Ulkona on myös lastauslaituri, jonne voi viedä omia lahjoituksiaan. Laiturilla työskentelee jatkuvasti ihmisiä, jotka ottavat tavaraa vastaan. 

Jos rahat ovat tiukalla, niin ei hätää. Heti sisään tultaessa oikealla on löytönurkka, josta voi ottaa tuotteita ilmaiseksi. Hyllyt tosin päiväsaikaan ovat tyhjyyttä täynnä, joten tämä pienehkö huone kannattaa katsastaa hyvissä ajoin aamulla.

(KUVA: Sakari Surenkin)

Kassojen vieressä seisoo mainostaulu, jossa lukee “Tule tekemään löytöjä – säästät luontoa ja rahaa!” Rahan säästäminen käy tosiaan helposti, sillä iso osa tuotteista myydään pilkkahintaan. Esimerkiksi pieniä kanervakimppuja saa reilulla eurolla, ja orkideat maksavat 3,95 euroa kappale. Halvimmat nojatuolit lähtevät viidellätoista eurolla. Lisäksi vihreällä hintalapulla merkityt tuotteet ovat kaikki 60 prosentin alennuksessa.

(KUVA: Sakari Surenkin)

Kuka tahansa voi käydä Kierrätyskeskuksessa ja löytää etsimänsä

Tarjontaa riittää joka tarpeeseen (KUVA: Sakari Surenkin)

Luonnonsuojelu on tietenkin tärkeä osa toimintaa. Vaatteiden, huonekalujen, urheiluvarusteiden ja elektroniikkalaitteiden tuominen kierrätyskeskukseen pidentää huomattavasti tuotteiden käyttöikää, ja lapset saavat ensimmäiset luistimensa pilkkahintaan. Tavarat voivat olla todella hyvässä kunnossa, jos niitä on käytetty vähän.

Työntekijöiden ammattiosaaminen näkyy, sillä koko tavaratalo on täynnä vanhoja tuotteita, mutta rakennus tuoksuu puhtaalta. Kaikki tuotteet ovat omilla paikoillaan, ja avara tila helpottaa niiden paikantamista. Jos lisäisi vielä ravintolapuolen ja sokkelosisustuksen, kierrätyskeskus muistuttaisi pientä vintage-Ikeaa. Oikeastaan ainoa, mikä saattaa häiritä, on ihmisten hälinä.

Esimies Kari Salomaa (KUVA: Sakari Surenkin)

“Viikonloput ovat kiireisimpiä”, kertoo Nihtisillan kierrätyskeskuksen esimies Kari Salomaa.

“Kun lapsilla ei ole koulua tai harrastuksia, he tulevat tänne vanhempiensa kanssa. Silloin myös lelut käyvät paremmin kaupaksi. Muuten täällä käy enimmäkseen yksittäisiä ihmisiä”, Salomaa jatkaa.

Kävijät ovat keskenään erilaisia ja eri elämäntilanteissa. Kierrätyskeskukseen tulee monenlaisia esineitä lahjoitusten kautta. Asiakkaat saapuvat esimerkiksi harrastuksen nimissä katsomaan, mitä on tarjolla. Aikaisemmin mainittuja urheiluvarusteita on joka lähtöön, mutta paikan päältä voi löytää vaikkapa vanhoja elektroniikkalaitteita, ompelutarvikkeita, tauluja, dvd-elokuvia ja kaikkea sisustukseen liittyvää.

Laadukkailla ja korjatuilla huonekaluilla on pitkä käyttöikä

“Kaikki esillä olevat tuotteet ovat käyttökelpoisia. Meille tuodaan välillä rikkinäisiä lahjoituksia, esimerkiksi elektroniikkaa. Esineet tarkistetaan ja korjataan tarpeen mukaan. Ehjätkin tavarat aina tutkitaan. Haluamme olla varmoja siitä, että kaikki myynnissä olevat tuotteet ovat turvallisia”, Salomaa kertoo.

Vanha tuhat kiloa painava televisio näyttää jääkiekko-ottelua taulutelevisioiden vieressä, ja ruskistuneet mustavalkoiset Suomen Kuvalehdet 1940-luvulta lojuvat samassa hyllyssä vanhojen ruotsinkielisten sarjakuvien ja aikakauslehtien kanssa.

Vintage-teema näkyy myös vaatetarjonnassa. Miesten-, naisten- ja lastenvaatteilla on omat hyllyt, mutta vintage on saanut oman osastonsa. Tämä teema näkyy myös juomalasitarjonnassa. Hyllyt ovat täynnä vanhoja viini-, snapsi- ja ihan vaan juomalaseja, tuoppeja unohtamatta. 

Tavaraa löytyy joka tarpeeseen (KUVA Sakari Surenkin)

Tuotteiden ikä näkyy huonekalupuolella. Ison osan tavaratalon tilasta vievät antiikkiset tuolit, pöydät, sohvat ja sängyt. Nämäkin ovat myynnissä edulliseen hintaan, eli antiikki-innostelijoille kierrätyskeskus voi olla varsinainen paratiisi. Tarjolla on myös nykyaikaisempia huonekaluja, jotka eivät aikaisemmille omistajille enää kelpaa.

Huollettuja jääkaappeja on muutamia, polkupyöriä ja lastenvaunuja löytyy riveittäin, eikä työkaluistakaan ole puutetta. Porakoneet ja sahat tosin katoavat nopeasti hyllyiltä, joten niitä etsivän kannattaa toimia nopeasti.

Kierrätyskeskus on ylpeä ympäristötietoisuudestaan, ja sen huomaa. Katosta roikkuu erilaisia plakaatteja, joiden tietoiskut valistavat asiakkaita.

(KUVA: Sakari Surenkin)

“Nahkakenkien valmistamiseen kuluu 8 000 litraa vettä.” “Elektroniikan valmistamisessa käytetään haitallisia raskasmetalleja ja liuottimia.” “Kun jokainen suomalainen jättää yhden kertakäyttökupin käyttämättä, säästyy 480 000 kiloa luonnonvaroja.” Varmasti täältä löytyy jokin tietoisku, joka valaisee sinuakin.

Jos kiertely väsyttää, infopisteen vieressä on kahvikone ja pöytä, jonka äärellä voi juoda kupposen kuumaa. 

Kun ostokset on tehty, kassan viereiseltä seinältä televisioruudulta näkee läheltä kulkevien linja-autojen aikataulut. Nihtisillan kierrätyskeskus huomioi kaiken: asiakkaat, ympäristön ja kestävän kulutuksen.