Entinen huippujääkiekkoilija ja Stanley Cup -voittaja Joe Murphy elelee nykyään kodittomana Kenoran kaupungissa, Kanadassa. / Kuvituskuva, Flickr

 

 

Dokumentti The rise and fall of a Stanley Cup champion https://www.youtube.com/watch?v=lKUih_GBbCQ

Entinen NHL-pelaaja ja Stanley Cup –voittaja Joe Murphy elelee nykyään kodittomana pienessä Kenoran kaupungissa. NHL-rikkaudet vaihtuivat huumeisiin ja syrjäytymiseen.

Maailman huipulla

Joe Murphy varattiin kesäkuussa 1986 NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana Detroit Red Wingsiin.

”Isoisäni tuli mukaan varaustilaisuuteen,” Murphy muisteli Toronto Sun –sanomalehdelle.

”Se tuo muistoja mieleen…  Menimme nuorten MM-kisoihin ja saavutimme hopeaa. Sitten takaisin Michiganin yliopistoon, jossa voitimme myös yliopistosarjan mestaruuden samana vuonna.”

Murphy pelasi urallaan 779 NHL-peliä yli 15 kaudella ja voitti Stanley Cup –mestaruuden Edmonton Oilersin kanssa keväällä 1990. Hänen uransa päättyi päihdeongelmien vuoksi kesken kauden 2000-2001. Sen jälkeen hänestä ei kuultu mitään vähään aikaan.

Aivotärähdys viimeinen isku

Murphy löydetään pienestä Kenoran kaupungista, Ontarion osavaltiossa. Hän on kaljuuntuva mies, joka käyttää benjiköyttä pitääkseen housunsa ylhäällä ja kuljeskelee paljasjalkaisena pitkin katuja yllään musta talvitakki, jossa on reikä. Murphyn mukaan kaikki muuttui, kun hän sai aivotärähdyksiä. Hän myöntää käyttäneensä metamfetamiinia.

”Minulla on ollut masennusta ja pientä ahdistuneisuuta,” Murphy kertoi.

”Luulen, että se on asioiden summa, joka on tapahtunut minulle. Ehkä aivovaurio aivotärähdyksestä, varmasti, ja joistakin muista asioista, joita minulle on tapahtunut elämässäni. Uskon, että se on vaikuttanut minuun vihalla.”

Murphy saattaa kärsiä kroonisesta traumaattisesta enkefalopatiasta (CTE), josta on tullut kiusallista todellisuutta nykyajan urheilijoille. CTE aiheutuu lukuisista päähän kohdistuneista taklauksista ja sen oireet sisältävät masentuneisuutta, muistinmenetystä, tunteellista epävakautta, päihteiden väärinkäyttöä ja itsemurha-ajatuksia.

Kodittomana Kenorassa

Huhtikuusta 2018 lähtien Joe Murphy on asustellut Kenorassa. Hän on yöpynyt muun muassa paikallisissa kodittomien turvakodeissa ja pensaassa moottoritien varrella. Murphy tienasi NHL:ssä parhaimmillaan 20 miljoonaa dollaria, mutta hän myöntää tehneensä itse virheensä ja olisi voinut tehdä parempiakin valintoja.

Hän puhui CTV:lle lisäksi joukkueiden ja joukkueiden valmentajien antamista reseptilääkkeistä, jotta hän pystyisi pelaamaan. Hän myös mietti, vaikeuttivatko huumeet hänen tilannettaan pysyä aktiivisena NHL-pelaajana.

Kenoraan Murphy saapui, kun hän joutui tappeluun Sioux Lookoutin kunnassa, josta hänet pidätettiin. Hänen oikeudenkäyntinsä pidettiin Kenorassa.

”Siksi olen täällä. Minut pidätettiin Sioux Lookoutissa, lähetettiin vankilaan tänne, jossa olin vähän aikaa, pääsin ulos enkä tiennyt, missä olin.”

Hän kertoi Free Pressille, että talven tullessa hänen täytyy päästä sisälle.

”Minun täytyy päästä suojaan tai jäädyn hengiltä.”

Valoa tunnelin päässä

NHL:n alumniyhdistyksen (NHL Alumni Associationi) presidentti Glenn Healy ja yksi Joe Murphyn entisistä joukkuetovereista, Adam Graves, vierailivat hänen luonaan muutaman tunnin ajan syyskuussa.

Kun yritys Murphyn asettamisesta asuntoon epäonnistui, lähteet kertoivat televisiokanava TSN:lle, että toimihenkilöt, joilla on korkea asema NHL/NHLPA –pelaajayhdistyksen hätäapurahastossa, hyväksyivät päätöksen antaa Murphylle huoneen paikallisesta motellista lokakuun loppuun saakka.

Motellin työntekijä vahvisti, että Murphylle on myönnetty huone, paikan jossa elää, ainakin toistaiseksi.

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: CTV News, Toronto Sun, Youtube

Kuva: Flickr