Usealla suomalaispelaajalla on hyvä mahdollisuus voittaa tällä kaudella Stanley Cup.

NHL:n suomalaisjoukkueiden kausiennakon ensimmäisessä osassa käsiteltiin joukkueet Arizona Coyotesista Minnesota Wildiin. Toisessa osassa käsitellään loput suomalaisjoukkueet Montreal Canadiensista Winnipeg Jetsiin.

Suomalaislupaus Saku Koivun jalanjäljissä

Legendaarisessa Montreal Canadiens –seurassa kiekkoilee tällä kaudella peräti neljä suomalaispelaajaa. Hyökkääjä Artturi Lehkonen ja maalivahti Antti Niemi pelasivat seurassa jo viime kaudella. Tuoreimpia vahvistuksia ovatWinnipeg Jetsistä tullut hyökkääjä Joel Armia ja Canadiensin varaama 18-vuotias hyökkääjälupaus, Jesperi Kotkaniemi.

Montreal_Bench,_Montreal_Canadiens_3,_Ottawa_Senators_4,_Centre_Bell,_Montreal,_Quebec_(29439825024)
Artturi Lehkonen aloitti Montrealissa kolmannen NHL-kautensa. /Wikimedia

Lehkonen aloitti jo kolmannen kautensa NHL:ssä. Hän on hyvä luistelija, jolla on hyvä peliäly ja rohkeutta mennä mukaan laitakahinoihin. Kolmas kausi alkoi upeasti, kun hän teki kauden 2018-2019 ensimmäisen maalin. Viime kausi alkoi Antti Niemellä vaisusti, sillä hänet myytiin Pittsburgh Penguinsista Florida Panthersiin ja edelleen Canadiensiin. Montrealissa Niemen kevät sai vakuuttavan päätöksen torjuntaprosentilla 92,9. Niemi lukee hyvin peliä ja hänellä on 35 –vuotiaaksi vielä hyvät refleksit.

618px-Antti_Niemi_pic_by_Cheryl_Lemanski
Antti Niemi torjui Chicago Blackhawksille Stanley Cupin keväällä 2010./ Wikimedia

Uusista hankinnoista hyökkääjä Joel Armia on erittäin työteliäs ja taitava. Hänestä on paljon hyötyä etenkin alivoimalla. Canadiensin kohutuin pelaaja on 18 –vuotias superlupaus Jesperi Kotkaniemi, joka sai toissa yönä ensimmäisessä NHL –pelissään ensimmäisen pisteensä. Kotkaniemi on älykäs ja nopea keskushyökkääjä, josta povataan Montrealissa uutta Saku Koivua, joka oli pelipaikaltaan myös keskushyökkääjä ja Montrealin pitkäaikainen kapteeni.

lataus (1)
Joel Armia pelasi vielä viime kaudella Winnipeg Jetsissä. / Wikimedia

Montrealin viime kausi sujui vaisusti, josta voi syyttää koko joukkuetta. Hyökkäys ei ole ollut kovin vakuuttava Jonathan Drouinin johdolla, mutta uusista hankinnoista etenkin Tomas Tatarilta odotetaan paljon. Joukkueen ykköspuolustajan, Shea Weberin vielä toipuessa puolustuskaan ei ole timanttisimmista päästä. Ykkösmaalivahti Carey Priceen luotetaan paljon, joten ’maailman parhaan maalivahdin’ täytyy olla valmiina lähes joka ilta. Materiaaliltaan kapea joukkue on vielä rakennusvaiheessa, joten pudotuspeleihin ei ole asiaa.

542px-SakuKoivu2
Jesperi Kotkaniemestä odotetaan Saku Koivun (kuvassa) manttelinperijää. / Wikimedia

Nashvillen suomalaissaalistajat

Nashville Predators oli viime kaudella yksi ennakkosuosikeista Stanley Cup –mestariksi, mutta tie tuli vastaan toisella pudotuspelikierroksella Winnipeg Jetsin kustannuksella. Lohtua toi kuitenkin joukkueen ykkösvahdin, Pekka Rinteenpalkitseminen Vezina Trophylla (kauden paras maalivahti).  Joukkueen kakkosvahtina toimii Juuse Saros, ja hyökkäyksessä kunnostautuu Miikka Salomäki.

Pekka_Rinne_2016_NHL_All-Star_Game
Pekka Rinne palkittiin viime kauden parhaana maalivahtina. / Wikimedia

Pekka Rinne on yksi NHL:n parhaimpia maalivahteja, josta hyvänä osoituksena oli Vezina Trophyn voittaminen. Rinne on erittäin rauhallinen ja varma maalivahti, joka pystyy huikeisiin torjuntoihin. Pudotuspelikevät oli kuitenkin Rinteelle viime kaudella karmea, joten tason nostamista vaaditaan myös tulevalle kaudelle aina pudotuspelejä myöten. Juuse Saros on erittäin hyvä ja varma kakkosvahti, joka voi antaa Rinteelle välillä huilipäiviä. Joukkueen ainoa ylhäällä oleva suomalaishyökkääjä (superlupaus Eeli Tolvanen lähetettiin AHL:n, mutta todennäköisesti nousee runkosarjan aikana ylös) on toistaiseksi Miikka Salomäki. Salomäki pelaa erittäin fyysistä peliä, joka johtaa välillä turhiin jäähyihin. Salomäki on myös oiva pelaaja alivoimalla.

Juuse_Saros_2017-06-08_1
Juuse Saros on Nashville Predatorsin luotettava kakkosvahti. / Wikimedia

Nashvillen joukkue on täynnä tähtiä aina hyökkääjä Ryan Johansenista puolustaja Roman Josiin ja maalivahti Pekka Rinteeseen. Predatorsilla on kaikki mahdollisuudet voittaa Stanley Cup, mutta näyttävän pelin lisäksi myös henkisen pelin pitää olla kunnossa. Ylimielisyyteen ei ole varaa, mikä saattoi maksaa putoamisen toisella pudotuspelikierroksella.

Miika_Salomaki
Miikka Salomäki tunnetaan Nashvillessa etenkin fyysisestä pelistään. / Wikimedia

Anaheimista New Jerseyyn ykköspuolustajaksi

Puolustaja Sami Vatanen kaupattiin viime kaudella Anaheim Ducksista New Jersey Devilsiin. Siirto oli Vataselle shokki, mutta pian peli asettui uomiinsa ja Vatasesta tuli välittömästi Devilsin ykköspuolustaja. Hän on hyvä luistelija ja erittäin vaarallinen ylivoimalla. Peli kaipaisi vielä vähän rohkeutta, mutta todennäköisesti Vatasen otteet paranevat, kun Devilsin joukkue ei ole hirveästi muuttunut ja joukkueen pelityylikin on tullut tutuksi.

Vatanen_Sami_JYP_2011_1

Devils pääsi viime kaudella pudotuspeleihin yksinomaan hyökkääjä Taylor Hallin ansiosta, joka voitti viime kaudella Hart Trophyn (kauden arvokkain pelaaja). Saman tempun uusiminen vaatisi joukkueelta todella paljon, mutta rahkeet eivät välttämättä riitä siihen. 19 –vuotias sveitsiläishyökkääjä Nico Hischier on selvä tulevaisuuden tähti, mutta Hallin ja Kyle Palmierin lisäksi Devilsissä ei ole muita tähtihyökkääjiä. Sami Vatasella on joukkueen ykköspuolustajana paljon vastuuta, mutta Will Butcherilta tulee tukea etenkin ylivoimalla. Ykkösvahdiksi viime kaudella noussut Keith Kinkaid vakuutti runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä taso ei enää riittänyt selkeästi parempaa joukkuetta vastaan. Pudotuspelipaikan uusiminen vaatii paljon, mutta toisaalta sen menettäminen ei tulisi yllätyksenä.

New Yorkin suomalaiskonkarit

New York Islanders vahvisti joukkuettaan kahdella suomalaiskonkarilla, kun Valtteri Filppula Philadelphia Flyersista ja Leo Komarov Toronto Maple Leafsista siirtyivät Manhattanille.

#51 Valtteri Filppula (C)
Valtteri Filppula voitti Detroit Red Wingsissä Stanley Cupin keväällä 2008./ Wikimedia

Filppula oli viime kaudella tärkeässä roolissa Philadelphiassa jäähyntappajana ja ylivoimalla. Filppulan etuina ovat hyvä peliäly ja luistelutaito. Leo Komarov kunnostautuu myös yli –ja alivoimalla, mutta hänen erikoisuuteenaan on vastustajan ärsyttäminen. Komarov on myös ollut hyvänä tukena edustamiensa joukkueiden nuorimmille pelaajille.

Leo_Komarov_(33396674623)
Leo Komarov pelasi viime kaudella Toronto Maple Leafsissa. / Wikimedia

New York Islandersia kirpaisi todella paljon, kun joukkueen kapteeni John Tavares siirtyi Toronto Maple Leafsiin. Kaikki paineet ovat nyt 21 –vuotiaan Matthew Barzalin harteilla, joka tykitti tulokaskaudellaan 85 pinnaa. Vajaata puolustusta johtaa luotettava Nick Leddy. Maalivahti Thomas Greiss saa väistyä ykkösvahdin paikalta, kun Buffalo Sabersista siirtyneelle ruotsalaisveskari Robin Lehnerille annetaan näytön paikka. Joukkueen materiaali on sen verran heikko, että pudotuspelit jäävät haaveeksi.

Philadelphian kohupelaaja

225px-Jori_Lehterä_@_Kopparberg_Street_Hockey
Jori Lehterää epäillään syyllistymisestä huumausainerikokseen. / Wikimedia

Jori Lehterän viime kausi Philadelphia Flyersin riveissä ei sujunut pisteiden valossa mallikkaasti, sillä 65 ottelussa syntyi vain kahdeksan pistettä. Hyvä alivoimantappaja ja pelintekijä herätti ennen kauden alkua kohun, kun häntä epäiltiin osallisuudesta huumausainerikokseen. Aika näyttää, onko Lehterä syyllinen vai ei. Jos on, niin siinä tapauksessa pelipaikkaa ei tule kokoonpanosta lainkaan.

Philadelphia eteni viime kaudella ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle, jossa Pittsburgh Penguins oli parempi. Joukkueen ykköshyökkääjä ja kapteeni Claude Giroux teki viime kaudella 102 pistettä, joten hyökkäys on kivenkova. MyösJakub Voracekin ja paluumuuttaja James van Riemsdykin panokset ovat joukkueelle tärkeitä. Ivan Provorov on Flyersin selkeä ykköspuolustaja, joka liikkuu erittäin hyvin sekä kiekollisena että kiekottomana. Shayne Gostisbeherenostaa puolustusta mukaan hyökkäyksiinkin. Brian Elliot kantoi viime kauden peleistä suurimman vastuun maalivahtina, mutta veskarilupaus Carter Hartilla on nyt hyvä mahdollisuus vakuuttaa valmentajat ja ottaa ykkösvahdin paikka. Varma pudotuspelijoukkue, mutta kovin pitkälle se ei etene.

Pittsburghin suomalaispingviinit

Pittsburgh Penguinsissa pelaa tällä kaudella kaksi suomalaispuolustajaa, kun kaksinkertainen Stanley Cup –voittaja Olli Määttä sai parikseen KalPassa viime kaudella pelanneen Juuso Riikolan.

Olli_Maatta_2017-06-08_2

Olli Määttä on Pittsburghin luottopuolustajia. Määttä loistaa sekä yli –ja alivoimalla, ja tekee pelin kannalta hyviä ja yksinkertaisia ratkaisuja. Juuso Riikola vakuutti MM-kisoissa rohkealla ja ennakkoluulottomalla pelillään, ja lunasti harjoituskaudella samoista ansioista itselleen paikan Pittsburghin kokoonpanosta.

Pittsburghin hyökkäys on täyttä timanttia Sidney CrosbynJevgeni Malkinin ja Patric Hörnqvistin johdolla. Puolustuksessa loistavat Määtän lisäksi myös Kris Letang ja Justin Schultz. Ykkösvahti Matt Murrayn viime kausi meni penkin alle, mutta aina on uusi mahdollisuus. Yksi Stanley Cup –suosikeista.

Suomalaishait San Josessa

San Jose Sharksin suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi sai itselleen seuraa JYP:stä, kun viime kaudella Liigan pistepörssin voittanut Antti Suomela liittyi San Josen vahvuuteen.

Joonas_Donskoi_Sharks
Joonas Donskoi pelasi Stanley Cup -finaaleissa keväällä 2016. / Wikimedia

Joonas Donskoi on erittäin taitava ja nopea hyökkääjä, joka luo muille tilanteita ja taitaa myös rankkareiden teon. Antti Suomela on taas taitava keskushyökkääjä, joka loistaa etenkin ylivoimalla. Kysymys vaan kuuluu siitä, että jaksaako Suomela pelata koko runkosarjan loppuun saakka.

San Jose Sharksin joukkue vahvistui entisestään, kun Ottawa Senatorsista saapui tähtipuolustaja Erik Karlsson, joka tekee kaukalossa mitä tahtoo. Karlsson luo vakuuttavan ja vahvan pakkiparin Brent Burnsin kanssa. Evander Kanelukeutuu Sharksin ykköshyökkääjiin muun muassa Logan Couturen ja Joe Pavelskin kanssa. Maalivahti Martin Jones on rauhallinen ja vakuuttava maalivahti. Sharks on selkeä Stanley Cup –suosikki.

Tapparasta puolustamaan St.Louis Bluesia

692px-2017_C1C_-_FIN_v_KOR_-_Niko_Mikkola
Niko Mikkola on pelannut myös Suomen maajoukkueessa. / Wikimedia

Niko Mikkola pelasi vielä viime kaudella Tampereen Tapparassa, mutta harjoituskauden vahvat otteet toivat hänelle paikan St.Louis Bluesista. Mikkola puolustaa erittäin fyysisesti ja vahvasti, eikä häntä nähdä juuri hyökkäyspäässä. Mikkola sopii Bluesin kokoonpanoon hyvin, sillä joukkueen peli perustuu ennen kaikkea puolustamiseen ja vahvaan fyysiseen peliin.

Viime kaudella St.Louis Blues ei yltänyt pudotuspeleihin, mutta nyt kausi saattaa jatkua pidemmälle kevääseen. Vladimir Tarasenko on seuran ykköshyökkääjä, mutta keskushyökkääjä Brayden Schennilläkin ja Buffalosta siirtyneelläRyan O’Reillylläkin on paljon vaikutusta tuloksiin. Kapteeni Alex Pietrangelo on puolustuksen johtohahmo ja ottaa vahvasti osaa myös hyökkäyksiin. Maalivahti Jake Allen on luotettava torjuja, mutta tiukoissa paikoissa pää ei meinaa aina kestää. Bluesilla on hyvät saumat edetä pudotuspeleihin.

Savolaispoika Torontossa

Kasperi_Kapanen_Maple_Leafs_2017_Playoffs
Kasperi Kapanen on erittäin taitava ja nopea hyökkääjä. / Wikimedia

Kun Leo Komarov kaupattiin Toronto Maple Leafsista New York Islandersiin, Torontoon jäi vain yksi suomalaishyökkääjä. Hän on KalPan päävalmentajan, Sami Kapasen poika Kasperi. Kasperi on hurmannut kiekkomaailman nopeudellaan ja taitavuudellaan. Kapanen on vaarallinen myös alivoimalla, jonka aikana hän on tehnyt upeita maaleja.

Toronto Maple Leafsin kivikova hyökkäys kasvoi entisestään, kun John Tavares saapui takaisin kotikulmilleen. Huipputaitava hyökkääjä tekikin viime yönä ensimmäisen maalinsa Toronton paidassa ja muodostaa tuhoisan kaksikonAuston Matthewsin kanssa. Muitakin tähtihyökkääjiä joukkueesta löytyy, mutta puolustus ei ole kovin vahva. Ainoastaan Morgan Rielly täyttää ykköspuolustajan raamit. Heikon puolustuksen korjaa kuitenkin tuliterä hyökkäys. Frederik Andersen on erittäin varma ja taitava maalivahti, mutta pudotuspeleissä taso on aina laskenut. Jos Andersenin taso nousee, Maple Leafs on vahva Stanley Cup –kandidaatti.

Vancouverin Granlund

Markus_Granlund_140305

Nuorempi Granlundin veljeksistä, Markus, pelaa Vancouver Canucksissa. Viime kausi meni penkin alle loukkaantumisen vuoksi, mutta kauden ensimmäisessä pelissään toissa yönä hän sai syöttöpisteen. Parhaimmillaan Granlund loistaa pelintekijänä ja alivoimalla. Hänen sopimuksensa päättyy tähän kauteen, joten pöytään pitää laittaa vain parasta.

Vancouverin joukkueesta lohkesi iso pala, kun seuraikonit Henrik ja Daniel Sedin lopettivat uransa. Nyt Canucksin hyökkäystä johtaa 23 –vuotias kanadalaissentteri Bo Horvat. Viime kauden tulokashyökkääjän Brock Boeserin kausi alkoi lupaavasti, mutta se keskeytyi loukkaantumisen vuoksi. Nyt hänkin on täydessä iskussa ja seurassa on nyt uusi lupaus, 19 –vuotias ruotsalaishyökkääjä Elias Pettersson. Petterssoninkin kausi alkoi mainiosti, kun hän teki toissa yönä ensimmäisessä NHL-pelissään uransa avausmaalin. Muita kovia hyökkääjiä seurassa ei olekaan. Puolustuksessa päävastuun kantaa ruotsalaispakki Alexander Edler, joka sijoittuu todella hyvin ja on tärkeä pelaaja ylivoimalla.

Maalin suullakin on vahva ruotsalaisedustus. Ykkösvahtina toimii Jacob Markström, joka hyvistä liikkeistään ja aktiivisuudestaan huolimatta sortuu välillä ailahteluun. Pudotuspeleihin Vancouver ei tule yltämään, mutta ei ole myös sarjan jumbokaan.

Suomalaisritari Vegasin valoissa

Erik_Haula_2018-02-04_1
Erik Haula pelasi viime kaudella ainoana suomalaisena Stanley Cup -finaaleissa. / Wikimedia

Hyökkääjä Erik Haulan viime kausi (55 pistettä) Vegas Golden Knightsissa oli täydellinen. Haula loisti sekä tasakentällisin että ylivoimalla. Ainoastaan Stanley Cup jäi puuttumaan tältä nopealta porilaishyökkääjältä. Pudotuspeleissä Haulan taso laski, mutta muuten takana on upea kausi. Piste-ennätys voi hyvinkin mennä uusiksi tulevalla kaudella.

Kukaan ei uskonut Vegas Golden Knightsin menestymismahdollisuuksiin, mutta niin vain ’hylkiöt’ näpäyttivät kiekkomaailmaa ja etenivät aina Stanley Cup –finaaleihin saakka, joissa Washington Capitals oli vain parempi. Menestyksen takana loistaa konkarivahti Marc-Andre Fleury, joka otti huipputärkeitä torjuntoja ja pelasi muutenkin upeaa maalivahtipeliä. Ruotsalaishyökkääjä William Karlsson tähditti Golden Knightsin hyökkäystä ja uusilta hankinnoilta, Paul Stastnylta ja Max Paciorettylta on odotettavissa vahvoja panostuksia hyökkäykseen. Nate Schmidt hoitaa ykköspuolustajan tehtäviä, mutta dopingkäryn vuoksi hän seuraa 20 peliä katsomosta. Shea Theodore paikkaa hyvin Schmidtin paikan, mutta muuten puolustus on aika heiveröinen. Niinpä kolminkertaisella Stanley Cup –voittaja Fleurylla riittää paljon torjuttavaa. Edellisen kauden tapaan Vegas voi taas yllättää, eikä finaalipaikka olisi mikään ihme.

Jetsin suomalaishornetit

Vaikka Joel Armia siirtyikin Winnipeg Jetsistä Montreal Canadiensiin, joukkueessa viilettää tulevallakin kaudella kaksi maaliahnetta suomalaishyökkääjää. Patrik Laine tuli viime kaudella maalipörsissä (44 maalia) toiseksi ja viime keväällä Liigassa Suomen mestaruuden voittanut Kristian Vesalainenkin taitaa maalinteon.

Patrik_Laine_July_2017_(cropped)
Patrik Laine tähtää sekä maalipörssin että Stanley Cupin voittoon. / Wikimedia

Patrik Laineen laukaus on yksi NHL:n nopeimpia ja vaarallisimpia. Maalinteon lisäksi Laine taitaa myös syöttämisen ja pelinteon. Pudotuspeleissä Laineen taso laski, joten ainoa suunta on ylöspäin. Stanley Cupin lisäksi Tappara –kasvatin tavoitteena on myös maalipörssin voitto. Kristian Vesalainenkin osaa tehdä maaleja ja nuoresta iästä huolimattaan hänkin on iso pelaaja. Vesalaisella on myös hyvä peliäly, joten häneltäkin voi odottaa pisteitä.

Winnipeg Jets on nuori, nopea ja taitava joukkue, jolla on erittäin hyvät mahdollisuudet voittaa Stanley Cup. Supertähti Mark Scheifele on Jetsin ykköshyökkääjä ja kapteeni Blake Wheeler johtaa esimerkillään. Maalinteko ei ole missään nimellä Jetsille ongelma, sillä maaleja voi odottaa niin Patrik Laineelta, Nikolaj Ehlersiltä kuin Kyle Connoriltakin. Puolustuksen ’iso paha mörkö’, Dustin Byfuglien pimentää vastustajan tähdet ja Jacob Trouba pitää kiekon omalla joukkuellaan. Connor Hellebuyck on taas yksi koko liigan parhaimmista maalivahdeista, ja häneen Jetsin menestyshaaveet eivät ainakaan kaadu. Jetsillä on hyvä mahdollisuus voittaa seurahistoriansa ensimmäinen Stanley Cup, mutta henkisenkin kantin pitää olla kohdallaan. Ylimielisyyteen ei ole varaa.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia

Lähteet: Elite Prospects, NHL