Perinteisen television päästellessä kuolonkorinaansa ovat kuluttajien viihdetarpeen jo pitkään tyydyttänyt erilaiset suoratoistopalvelut. Tuntuu, että joka kuukausi eri firma julkaisee oman versionsa suureen suosioon nousseesta konseptista. Niihin lukeutuvat esimerkiksi Disneyn, Applen ja alkujaan nettikirjakauppana toimineen Amazonin palvelut. Suosituin suoratoistopalvelu kuitenkin on markkinoille ensimmäisenä kirmannut Netflix, joka on kymmenen vuoden mittaisen taipaleensa aikana ollut yksi historian nopeimmin kasvaneista yrityksistä.

Netflix oli juuri se, joka vei pikkusormeni ja sitä myötä koko sieluni. Huomasin, kuinka vain pari kuukautta kirjautumisen jälkeen tavallisen television katselu jäi pois lähes kokonaan. Samaan syssyyn loppui myös kirjojen lukeminen, jota joskus harrastin.

Kaikessa kauneudessaan Netflix ei kuitenkaan ole täydellinen, vaan olen huomannut siinä ongelmia. Yleensä leffan katsomiseen varatusta ajasta puolet menee sen täydellisen vaihtoehdon valitsemiseen. Yhdysvalloissa Netflixissä on elokuvia ja sarjoja yhteensä noin kuusi tuhatta, suomalaisille palvelu ei tarjoa kuin puolet tästä. Silti päätöksen tekeminen on vaikeaa.

Olen myös huomannut, että kerään palvelusta omalle listalle läjäpäin filmihistorian klassikoita ja taide-elokuvia, joita kuvittelen joskus katsovani itseäni sivistäen. Todellisuudessa joka kerta kun avaan Netflixin, rupean katsomaan kevyitä sitcomeja tai B-luokan kauhuleffoja.

Ylipäätään elokuvan katsomisen aloittaminen tuntuu usein ylitsepääsemättömän raskaalta. Kuka nykyään muka jaksaa sitoutua pariksi tunniksi katsomaan läppärin ruutua? Usein heitettyäni itselleni tuon kysymyksen katson viisi tunnin mittaista jaksoa jotain Netflixin tuottamaa jenkkisarjaa.

Suoratoistopalvelut ovat lyhyen historiansa aikana muokanneet viihdealan uuteen uskoon. Mielestäni se on hyvä asia. Ihmiset saavat katsoa itselleen mieleisiä sarjoja missä ja milloin tahansa suhteellisen vaatimattomaan hintaan ilman häiriöitä. Televisio puolestaan tuntuu elävän viimeisiä hetkiään nostamalla ruutuun menneisyydestä tuttuja formaatteja kuten Huuma tai Bumtsibum, jotka keskeytyvät kolme kertaa tunnissa mainoskatkoon. Netflix on siis parempi ja juuri siksi pahempi.