
Neea Kähkönen on 26-vuotias porilainen yhteisöpedagogi, eduskuntavaaliehdokas, demarinuorten pääsihteeri ja roskasarjojen rakastaja.
Halu vaikuttamiseen löytyi 15-vuotiaana nuorisovaltuustosta. Tällöin ajankohtaisia asioita olivat tapahtumien järjestäminen ja harrastustoiminta. Suorittaessaan kaksoistutkintoa WinNovassa Neea oli mukana rakentamassa koulun uutta oppilasjärjestöä. Suurimmaksi epäkohdaksi huomattiin ammatillisten- ja lukio-opiskelijoiden erot äänestämisprosenteissa.
Nuorisovaltuuston jälkeen tuli aika pohtia uusia vaikuttamismahdollisuuksia. Ei sitoutumaton toiminta ei enään tuntunut omalta, joten puoluepolitiikka oli luonnollinen vaihtoehto.
“Pohdin myös Vihreitä ja Vasemmistoliittoa. Ratkaiseva tekijä oli kuitenkin oma asiakaspalvelutausta ja Sosiaalidemokraateilla työntekijöiden oikeudet ovat tärkeä arvo,” Neea kertoo.
Kysyttäessä Neean omia tulevaisuuden uratavoitteita, vastaus ei ole selkeä. Seuraavaksi tähtäimessä ovat kuntavaalit, eduskuntavaaleja mietitään myöhemmin.
“Tällä hetkellä fiilistellään mukana olemista. Järjestötyöntekijänä toimiminen on tuonut uutta näkökulmaa. Tykkään kuitenkin tehdä politiikkaa, mikä pääsihteerin työssä on vaikeampaa. ”
Ariarvoisuus kannustanut politiikkaan
Tärkeimmäksi muutoksen kohteeksi Neea nimeää ilmastonmuutoksen. Valtakunnallisella tasolla äänioikeuden ikärajojen laskemisen sekä tasa-arvon.
“Jokaisella tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä. Viikonloppuna SDP:n puoluekokouksessa ehdotettiin, että 16-vuotiailla olisi oikeus asettua ehdolle ja äänestää kaikissa vaaleissa. Nyt lähdettiin selvittämään, voisiko tämä onnistua kuntavaaleissa.”
“Minua on aina ärsyttänyt eriarvoisuus ja sen takia olen politiikassa mukana. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus hyvään elämään. Esimerkiksi koulutus on periytyvää, joillekin vain on jaettu huonommat kortit. Eriarvoisuus näkyy myös ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, ei kaikilla ole varaa hankkia aurinkopaneeleita tai vaihtaa lämmitysjärjestelmää,” Neea kiteyttää.
Vuonna 2015, kun Neea liittyi SDP:n riveihin, puolue oli varsin erilainen. Puheenjohtajana toimi Antti Rinne ja pinnalla olivat aktiivimalli ja jo saavutettujen etuuksien leikkaukset. Tällä hetkellä puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin, puolueenjohdosta kaikki ovat alle 50-vuotiaita ja helposti samaistuttavia ihmisiä.
“Ei saa silti unohtaa, että töitä on tehtävä. Ei voi tuudittautua siihen, että kaikki on nyt hyvin. Tampereen puoluekokouksessa tuli fiilis, että moni muutosta kaivannut asia on jo muuttunut.
Omalta puolueelta Neea toivoo rohkeutta puolustaa omia arvoja ja niitä ihmisiä, keitä on luvattu puolustaa. Itselle uskollisena pysymistä, sekä sitä, ettei juosta gallup-tulosten mukana.

Liikuttui kyyneliin omassa vaalitilaisuudessaan
“EN ole kokenut negatiivisuutta paljoakaan. Aihe on kuitenkin tärkeä ja siitä tulisi keskustella enemmän,” Neea vakuuttaa.
“Yleensä negatiivinen käytös on netissä järjestelmällistä ja kohdistettua. Kollegat ovat kohdanneet paljonkin negatiivisuutta, sen tarkoitus on vaientaa tai saada henkilö pois politiikasta. Eduskuntavaalien aikaan sain muutaman ihmeellisen puhelun. Oman puolueen sisällä on kuitenkin otettu aina hyvin vastaan.”
Kokemattomana eduskuntavaaleihin lähteminen opetti paljon uutta. Paineet ja jännitys olivat kovat. Neea kertoo liikuttuneensa kyyneliin omassa vaalitilaisuudessaan.
“Samaan aikaan vihaan ja rakastan tätä hommaa. Paineet ovat kovat, onhan tämä vähän masokistista. Tuntui pahalta lukea ensimmäistä kertaa paskaa itsestään lehdestä. Lehdessä oli myös sekoitettu kuntavaalituloksia, joista tuli väärää tietoa. ”
Parhaaksi kokemuksekseen Neea kertoo eduskuntavaalien aikaan saamansa tuen ja sen, miten moni oli valmis auttamaan vaalikampanjassa. Maininnan saa myös vaalien ääntenlaskun seuraaminen porukalla, kun kaikki ovat saman asian äärellä.
“Ei politiikassa pärjää, jos ei ole ihmisiä, jotka uskoo suhun. Kaikesta tuesta ja kannustuksesta olen aina kiitollinen”
Tuulia Kuusela