Haapasalon Hatsapuri laajenee uusiin paikkoihin.

Mikä on Ville Haapasalon ammatti? Se on asia, mitä monet suomalaiset pohtivat. Mies on nimittäin monessa mukana.

“Sekatyömies, niin lukee käyntikortissa”, toteaa Haapasalo hänen todellista ammattiaan kysyttäessä. 

Näyttelijän hommia on ollut aina, mutta Haapasalo kertoo elämän sisältäneen aina myös jotakin muuta. Viimeisimpänä on nyt tullut mukaan Haapasalon Hatsapuri, georgialainen herkku. Hän perusti oman georgialaisen ravintolansa Rikhardinkadulle vuonna 2018 ja kyseisen ravintolan suosituin annos on nimenomaan hatsapuri. 

“Jos hatsapuri menee ravintolassa, niin kyllä se torillakin menee”, mietti Haapasalo tuodessaan georgialaista leipäherkkua ravintolasta kadulle.

“Ja jos paistetaan tuoretta leipää, siten, että ihminen odottaa siinä vieressä, ei siinä kauhean pieleen voida mennä.” nykyinen leipuri perustelee. 

Mutta miksi juuri hatsapuri? Näyttelijä kertoo kyseisen ruuan olleen hänelle aikanaan iso osa elämää. Asuessaan Leningradissa, entisessä Neuvostoliitossa, hän kertoo syöneensä puolitoista vuotta pelkkää hatsapuria. Muuta ei paljoa ollut, ruokakaupat olivat tyhjinä, eikä ravintoloita tai kahviloita ollut olemassakaan. 

“Silloin löysin sellaisen kellariloukon, missä myytiin hatsapureja.”, hän kertoo hatsapurin löytämisestä. 

“Luulin ensin, että paikka on kahvila, mutta ei ollutkaan. Se olikin georgialaisen mafian oma paikka, jossa keittiössä daamit tekivät heille ruokaa.”, kuvailee Haapasalo paikkaa tarkemmin. 

Hän myös kertoo, että jotenkin ketään ei vain häirinnyt se, että hän kävi siellä päivittäin syömässä. 

On siis selvää, miksi Haapasalo valitsi juuri nimenomaan hatsapurin “omaksi jutukseen”. 

Keväällä hän teki asiasta päätöksen, että hatsapuri on se tuote, joka tuodaan torimyyntiin.  

 Kioskeilla on myynnissä vain yksi annos, hatsapuri.

“Pyritään siihen, että hatsapuri-kioskeja avattaisiin yksi viikossa ja jos kyseisellä paikalla, mihin kioski pystytetään,on paljon kysyntää, jätetään kioski sille paikalle.”, avaa yrittäjä omaa toimintasuunnitelmaansa. 

Vielä on kuitenkin Haapasalon mukaan liian aikaista sanoa, miten toiminta lähtee yrityksellä käyntiin. Ei ole tiedossa, tuleeko esimerkiksi vallitseva koronapandemia pahentamaan asioita. Hän kertoo, että suunnitelmien tekeminen pitkälle on tällä hetkellä liki mahdotonta. 

“Koskaan ei voi tietää, millainen tilanne on puolen vuoden päästä.”, pohdiskelee Haapasalo.

Näyttelijän työt eivät kuitenkaan ole taakse jäänyttä elämää, vaan kaikkea on silläkin saralla suunnitteilla. Haapasalo myös väläyttää tulevaa tv-ohjelmaa, jossa käytäisiin ihmisten luona saunomassa. Vielä ei kuitenkaan ole tämän aika. 

“Näinä aikoina on todella mahdoton kuvitella tekevänsä sellaista ohjelmaa, missä ollaan läheisesti ihmisten kanssa tekemisissä. Se ei ole korrektia toimintaa näin korona-aikana ja oma tekeminen on aina perustunut nimenomaan ihmisläheisyyteen.”, perustelee sekatyömies.

Ville Haapasalo on Venäjällä suorastaan ilmiö. Hän lienee jopa tunnetuin suomalainen Venäjällä. Hänen päätymisensä Neuvostoliitossa olevaan näyttelijäkouluun oli kuitenkin sattumaa. 

“Nousin väärään junaan”, vitsailee Haapasalo. 

Hänen tarkoituksenaan oli nimittäin matkustaa Englantiin koulun pääsykokeisiin, mutta lippua ostaessaan hän tapasi erään miehen, joka kysyi miksi näyttelijänalku Englantiin asti lähtisi ja kertoi lähempänä, Neuvostoliitossa, olevan myös vastaava koulu. Haapasalo asiaa sen enempää miettimättä ja venäjän kieltä yhtään osaamatta päätti kuitenkin nousta junaan, joka ohjasi hänet loppujen lopuksi niin koko Suomen, kuin koko Venäjänkin tietoisuuteen.