
Viime vuosina netissä on trendannut laaja kirjo erilaisia ruokaideoita. Nykyään sisällöntuottajat jakavat videoitaan trendiruokien valmistamisesta tiktok-sovelluksessa. Ovatko reseptit kuitenkaan yhtä hyviä kuin videoilla hehkutetaan?
Ruokabloggaaja Alexander Trivedi kuvaa ruoka-aiheisia videoita tiktokiin käyttäjälleen @aleksandertrivedi. Trivedi työskenteli pitkään ravintola-alalla ja kuvasi harrastuksekseen ruokaa. Lisäksi hän piti blogia.
“Sittemmin havaitsin, että kysyntää olisi sisällölle ja lähdin kokeilemaan sen tuottamista. Kirjoittaminen ei ollut kovin kummosta, mutta sen sijaan videoiden teko oli tullut jäädäkseen, jonka kautta kehittyi TikTokin / Instagramin teko” , Trivedi kertoo videoiden teon alkuvaiheesta.
“Näin kfc:n availun aikoihin yhä useampi alkoi Suomessa kiinnostumaan paneroidusta kanasta ja reseptit, joissa oli teemaa hyödynnetty sopivalla hetkellä, sai massiivisia näyttökertoja. Jos pohdin jotain videoita ennen trendiä ja sen jälkeen, ei ne päässeet läheskään samanlaisiin reacheihin” , kertoo Trivedi tämän hetken trendeistä.
Kaupunkikanavan toimittajat Kerkko Annaniemi, Henri Penttinen ja Enni Ranta päättivät testata tiktokin suosituimpia ruokatrendejä ja selvittää, ovatko ne niin hyviä kuin suosiosta voisi päätellä. Testattaviksi valikoituivat fetapasta, pastasipsit ja pringles-kana.
Pringles-kana
“Käänsin uunin 200 asteeseen jo valmiiksi. Rikoin kananmunat ja sekoitin rakenteen rikki kunnolla. Sitten pienin kanan- fileepihvit terävillä keittiösaksilla, maustoin pippurilla, valkosipulijauheella ja sekoitin. Lopuksi murskasin pringles-sipsit hienoksi jauheeksi. Aikaa tähän kaikkeen meni noin viisitoista minuuttia. Tämän jälkeen pyörittelin kanapalat ensin kananmunassa, pringles-jauheessa ja asettelin pellille. Ja eikun uuniin. Lopputuloksena mausteinen ja maukas maku rapeapintaiselle kanalle. Paistoaika n. 20 minuuttia, uunin tehosta riippuen”, Penttinen selostaa ruuanlaittoaan.

Penttisen arvio pringles-kanasta:
“Mausta tuli maukas, mausteinen ja halutunlainen. Seuraavalla kerralla pitää valita tulisin sipsivaihtoehto. Käytin itse sweet paprikaa, joka oli mausteisin maku lähikaupassa. 8/10”
Resepti
300 g kanan fileepihvejä (n. 3-4 kpl)
1 purkki pringles-sipsejä
2 kananmunaa
pippuria
valkosipulijauhetta
Fetapasta
“Uunifetapastan valmistaminen oli erittäin helppoa. Vuokaan laitettiin feta, tomaatit, oliiviöljy ja chili. Näiden annettiin kypsyä uunissa noin 20 minuuttia 210 asteessa. Sillä aikaa, kun feta ja kaverit olivat uunissa, keitin pastan valmiiksi. Kun vuoka oli ollut uunissa 20 min otin sen pois ja sekoitin pastan kanssa ja näin ruoka oli valmista”, kommentoi Annaniemi prosessin kulkua.

Annaniemen arvio fetapastasta:
“Maku oli erinomainen. Chiliviipaleet ja basilika toivat kivasti makua ruokaan. 9/10”
Resepti
250 g pastaa
200 g fetajuusto
1 dl oliiviöljy
½ chilipalko
1-2 rasiaa kirsikkatomaatteja
suola & pippuri
basilika tarjoiluun
Pastasipsit
“Keitin pastan, jonka jälkeen kaadoin sen uunivuokaan ja lisäsin mausteet, oliiviöljyn sekä parmesaanin. Sekoitin ja laitoin vuoan uuniin 200 asteeseen ja ajastimeen 35 minuuttia. Kun ajastin hälytti, sekoitin ja laitoin vielä takaisin uuniin. Jatkoin paistamista, kunnes pasta oli rapeaa”, Ranta kommentoi pastan valmistusta.

Rannan arvio Pastasipseistä:
“Pastasipsit olivat lopulta uunissa yli tunnin, koska pasta ei meinnannut millään paistua rapeaksi. Reseptin paistoaika oli 30-45 minuuttia. Lopulta pasta oli rapeuden sijaan kovaa ja sitkeää. Maustaminen onnistui kuitenkin hyvin ja tein kylkeen vielä dipin, johon hieman sovelsin alkuperäistä reseptiä. Lopputulemana pasta ei oikeen toiminut sipsien raaka-aineena, mutta dippi oli hyvää. Pastasipsit 1/10 ja dippi 9/10”
Resepti
250 g pastaa
valkosipulijauhetta
paprikajauhetta
suolaa
oliiviöljyä
parmesaania
Dippiin
200 g fetaa
200 g kermaviiliä
oliiviöljyä
mustapippuria
valkosipulijauhetta
persiljaa
basilikaa
Lopuksi vielä Trivedin vinkit kotikokeille:
“Yleisesti, yksikään resepti ei ole kiveen hakattu sääntö. Raaka-aineet jo vaihtelee niin hyvin että ei ohje ole ihan samanlainen, vaikka olisi grammamitat ja sama kokki. Toistojen kautta tulee ne reseptit ja tekeminen tutuksi, joten ei kannata liikaa miettiä, vaan tehdä ja olla valmis epäonnistumisiin, koska jossakin vaiheessa ne onnistumisetkin tulee.”
Teksti: Enni Ranta
Arvostelut Kerkko Annaniemi, Enni Ranta ja Henri Penttinen
Kuvakäsittely: Enni Ranta