Teemu Pukki Norwichin paidassa. (@cfcunofficial, flickr)

Kaikki muistavat Jari Litmasen dominoinnin Ajaxissa ja Mikael Forssellin maalit Valioliigassa, mutta saavuttivatko he loppujen lopuksi koskaan mitään suurta?

15. marraskuuta 2019 oli päivämäärä, kun Suomen Huuhkajat kirjoittivat itsensä historiankirjoihin etenemällä jalkapallon EM-kisoihin ensimmäistä kertaa Suomen historiassa. Kysymys kuuluu: Miksi tämä tapahtui vasta nyt?

Joukkueen keulahahmot Teemu Pukki ja Lukas Hradecky ovat pelanneet jo kauan ammatikseen ulkomailla, mutta vasta nyt Huuhkajien menestyksen myötä he saavat sitä arvostusta, mikä heille kuuluukin. Pukki pääsi kaudella 2019-2020 pelaamaan Valioliigaa Norwich City FC:n paidassa ensimmäisenä suomalaisena neljään vuoteen. Edellinen oli maalivahti Jussi Jääskeläinen. Lukas Hradecky puolestaan luo mittavaa uraa Saksan Bundesligassa Bayer Leverkusenissa.

Jos katsotaan Litmasen, Forssellin ja Sami Hyypiän aikakautta, Suomella oli ihan yhtä taitavia pelaajia, ellei taitavampiakin, kuin nyt. Heiltä puuttui vain osaava valmennus. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva on luonut täysin uudenlaisen voittamisen kulttuurin Suomelle. Muutama vuosi taaksepäin jos Huuhkajilla oli peli, monilla kävi ajatus mielessä, että ’’turpaanhan tässä taitaa tulla’’. Nykyään tilanne on täysin päinvastainen, konkreettisena esimerkkinä toimii Suomen 0-2 -voitto hallitsevasta maailmanmestarista, Ranskasta, marraskuussa 2020.

Suomen jalkapallon uuden nousun jälkeen laji on suositumpi kuin koskaan. Harrastajamäärät ovat nousussa ja pihapelejä tulee vastaan milloin missäkin. Litmaset ja Hyypiät ovat luoneet vankan pohjan, mutta vasta 2020-luvulla alkavat lajin tulevat supertähdet nousta esiin. Joukkueita, joissa pelaa suomalaisia ympäri maailmaa, seurataan nykyään paljon enemmän kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Emme voi olla kuin ylpeitä ja iloisia Huuhkajiemme puolesta, jotka jatkavat vain nousuaan kohti kirkkainta huippua. Tämä ei ole vain hetken hyvää tuuria, vaan kovalla työllä on saavutettu paljon onnistumisia joukkueena. Teemu Pukilla on Suomen ykköstykkinä sauma johtaa joukkoa menestykseen. 

Pitkään on Suomessa odotettu jo uutta Jari Litmasta tai vaikka uutta Antti Niemeä. Enää  ei tarvitse odottaa, sen aika on nyt ja jatkuu vielä useamman vuoden. EM-kisat, jotka pidetään kesällä 2021, on huikea näytön paikka Suomelle näyttää muille huippumaille, ketä ovat Huuhkajat. Maamme urheilu on hyvissä käsissä.