Viimeisen muutaman viikon aikana keskustelu sosiaalisessa mediassa on käynyt kuumana naisvihateeman ympärillä. Misogynia eli naisviha elää rakenteissa ympärillämme niin syvällä, ettemme edes tiedosta sitä. Sisäistetty naisviha elää myös naisissa itsessään ja näkyy muun muassa asenteissa toisia naisia kohtaan.

MTV Uutiset artikkelissa ”Nainen on naiselle susi? Naiset vastaavat!” (MTV Uutiset, 21.7.2013 20:30) lukijat saivat kertoa omista käsityksistään liittyen sanontaan ja siihen, onko nainen naiselle tosiaan susi. Eräs lukija kirjoittaa näin: “Nainen on loppujen lopuksi kateellista laatua. Toista naista katsotaan ja häntä verrataan itseensä. Seurustelevat naiset tutkivat miehensä naispuoleista ystävää tyylillä “voisiko tuo nainen viedä mieheni”. Hän jatkaa, ”Kateellisuus, näyttämisen halu, itsekkyys ja oman egon (kyllä, naisillakin on ego) pönkittäminen aiheuttaa ajattelumallin nainen on naiselle susi -toimintaa.” Minusta teksti on surullista luettavaa. Kirjoittaja ajattelee naisten olevan piirteeltään kateellisia, ja siksi käyttäytyvän toisiaan kohtaan häikäilemättömästi kuin sudet. Tällainen oletus naisista kateellisina varmasti ruokkii omaa pelkoa ja uhkakuvia muita naisia kohtaan.

Yhtenä malliesimerkkinä tällaisesta oletetusta naisten välisestä kateellisuuden dynamiikasta toimii myös saippuasarja Täydelliset naiset. Täydellisissä naisissa seurataan naapurusto Wisteria Lanella asuvien perheiden elämää. Ensimmäisellä kaudella draaman keskiössä ovat neljä ystävystä Susan, Bree, Gabrielle ja Lynette. Naapurustoon on muuttanut jälkijunassa Edie, seksikäs imartelevasti ihonmyötäisiin vaatteisiin pukeutuva itsenäinen yksin asuva nainen. Edie kuvataan sarjassa miesten nielijänä, jolla on runsaasti miesseikkailuja. Alusta saakka sarjan päänelikko on epäluuloinen Edietä kohtaan eikä kutsu häntä mukaan illallisille eikä peli-iltoihin. He katselevat Edietä pihoiltaan kohteliaasti hymyillen, mutta välttelevät kontaktia tämän kanssa. Kuulostaa epäreilulta, mutta sarjassa tämä kuvataan aivan perusteltuna. Onhan Edie uhka ja saattaa koska vain vietellä juuri heidän miehensä.

Samalla viestittiin kokonaiselle sukupolvelle nuoria tyttöjä, että toisten naisten kanssa kannattaa olla varuillaan; varsinkin, jos he ilmentävät seksuaalisuuttaan.

Naisen aktiivinen seksuaalisuutensa ilmentäminen on naisvihakeskustelun ytimessä. Varmasti moni meistä on kuullut, kuinka nainen, esimerkiksi äitimme, isoäitimme tai vaikkapa opettajamme, on paheksunut sitä, mitä toisella naisella on päällään. Moni on varmasti joutunut itsekin paheksuttavan paikalle. Yleensä tämä toimii siihen suuntaan, että naisella on liian vähän ja liian paljastavaa päällään. Siveellisyyden vaatimus on istutettu meihin lähes huomaamatta. Tämän takia toisinaan jotkut kokevat aiheelliseksi miettiä, kuinka lyhyt hame seksuaalisen häirinnän tai raiskauksen uhrilla oli.

Naisvihaa on, kun nainen halutaan typistää asemaan, jossa hän olisi mahdollisimman näkymätön. Eräänlaista naisvihaa on myös pelko ja paheksunta seksuaalista naista kohtaan. Niin pitkään on vallinnut tapa valjastaa naisen seksuaalisuus vain miesten tarpeiden täyttämiseen.

Seksuaalisuudestaan sekä itseilmaisustaan ohjat ottanut nainen koetaan uhkana yhteiskunnan valtajärjestykselle, koska tällaisella naisella on valtaa. Ilmentää nainen sitten seksuaalista valtaa tai on johtavassa asemassa vallan kahvassa, herättää naisen valta vihanpurkauksia. Tästä hyvänä esimerkkinä Naton raportti Suomen naishallitukseen kohdistuvasta vihakampanjasta, jonka mukaan sosiaalisessa mediassa hallitukseen kohdistuu jatkuva naisvihamielinen hyökkäys.

Elämme itsereflektion aikaa. Itsekin pystyn tunnistamaan naisvihamielisiä sisäisiä asennemalleja itsessäni. Olen aiemmin elämäni aikana pelännyt toisia naisia, varonut heitä ja kokenut heidät uhkana. Nainen on ollut minullekin susi. Olen myös paheksunut toista tämän seksuaalisen itseilmaisun johdosta. Näin on tapahtunut siksi, että olen oppinut seksuaalisen naisen olevan paheksuttava, uhkaava, kuuluvan vain varoittavaksi esimerkiksi televisiodraamoihin.

Naisvihakeskustelu on herättänyt paljon tunteita ja näitä tunteita on hyvä tunnustella ja tutkailla, jotta naisvihastaan voi vapautua. Onneksi käyttämäni lähteet, niin MTV Uutisten artikkeli kuin Täydelliset naisetkin, ovat jo hieman vanhentuneita. Toivon, että muutosta lähteissäni ilmentyneissä asenteissa on jo tapahtunut. Silti noin kuukausi sitten todistin, kuinka naispuolinen terapeuttini totesi eräässä keskustelussa minulle, että miesten kanssa voi olla helpompi tehdä töitä kuin naisten, ja että naisesta ei kannata tehdä itselleen vihamiestä, koska silloin voi käydä kalpaten. Hänkään tuskin huomasi livauttavansa naisvihamielisiä kommentteja.