Tasa-arvo- ja palkkaerot miesten ja naisten välillä herättävät keskustelua ja voimakkaita tunteita. Varsinkin ammattilaisurheilijoiden välillä ero on huima. Kuva: DS-foto, Pixabay

“Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä”, kertoo Tuulia Kössö artikkelissaan (Yle 10.12.2017), joka käsittelee miesten ja naisten palkkaeroja huippu-urheilussa.

Naiset tienaavat siis vain murto-osan miesten palkasta.

Suomi on tasa-arvoinen. Työstä maksettava palkka perustuu työn lopputulokseen. Naisille ja miehille maksetaan työelämässä samasta työstä sama palkka, mutta urheilu on poikkeus.

Urheilu kilpatasolla perustuu enimmäkseen fyysiseen voimaan ja kestävyyteen. Miehet ovat biologisesti vahvempia ja kestävämpiä kuin naiset. Se on biologinen fakta nyt ja tulevaisuudessa. On siis selvää, että miesten urheilussa “työn” lopputulos on parempi kuin naisilla. Ihmiset ovat aina ihailleet ja fanittaneet vahvimpia ja parhaimpia. Se on meille luontaista.

Urheilu on bisnestä. Alalla toimivien seurojen ja median perimmäisenä tarkoituksena on tienata rahaa urheilijoiden tekemällä työllä. Kansa päättää, mikä kiinnostaa ja mitä seurataan. Missä ihmiset ja katsojat, siellä bisnes ja raha. Naisurheilua seurataan huomattavasti vähemmän ja siksi siellä ei ole läheskään samaa rahavirtaa. On olemassa lajeja, joissa Suomessa naiset tienaavat enemmän kuin miehet. Näistä esimerkkinä ampumahiihto ja paini.

Seurat ja sponsorit maksavat urheilijoiden palkan. Ilman yleisöä ja lipputuloja ei ole rahaa eikä sponsoreita. Suomalaiset uppopallon pelaajat eivät ole miljonäärejä, koska laji ei kerää katsojia. Tuhannet ihmiset käyvät katsomassa miesten jääkiekkoa, mutta käytännössä kukaan ei käy vastaavissa naisten otteluissa, koska taso on heikompi.

Tasa-arvo ongelmissa yleisenä trendinä on syyttää miehiä. Todellinen ongelma on se, että naisurheilu ei ole tarpeeksi kiinnostavaa. Yleisöä ei saavu paikalle läheskään yhtä paljon kuin miesten vastaavissa kilpailuissa ja otteluissa. Väitetään, että miehet halveksuvat naisurheilua, koska urheilijat ovat naisia. Niitäkin mielipiteitä on, mutta suurin osa miehistä ei kuulu tähän kategoriaan.

“Naisurheilusta kiinnostuneista 51% on miehiä”, kertoo Katriina Töyrylä Ylen uutisessa: Naisurheilun suosio kasvaa nopeasti (4.10.2018).

Miehet ovat siis kiinnostuneempia naisurheilusta kuin itse naiset. 

Miehiltä kuitenkin vaaditaan tekoja ja vastauksia. Onko se miesten vika, että naisurheilua ei seurata, vaikka naiset eivät seuraa sitä itsekään? Ketään ei voi oikeusvaltiossa pakottaa seuraamaan urheilua, joka ei kiinnosta. Ihmisten täytyy siis raahata itsensä naisten urheilutapahtumiin. Kun katsomot täyttyvät, joku haluaa tehdä sillä rahaa, ja tällöin pelaajille voidaan maksaa parempaa liksaa. Kuulostaa raa´alta, mutta raha pyörittää maailmaa.

Naisurheilua pitää ja tulee tukea. Päättäjillä on suuri vastuu. Mitä enemmän siihen panostetaan, sitä ammattimaisemmaksi ja laadukkaammaksi se muuttuu. Naisurheilu kehittyy kovaa vauhtia ja tulevaisuudessa naiset ovat varmasti tasa-arvoisemmassa asemassa miesurheilijoiden kanssa. Ei pidä etsiä syyllisiä, vaan tehdä oikeita asioita.