Kauniillakin näppäimistöllä voi kirjoittaa rumia sanoja. (KUVA: Pixabay)

Jokainen Counter-Strikea pelannut on varmasti kohdannut pelipalvelimilla törkeää käytöstä ja kielenkäyttöä. Tätä tapahtuu jatkuvasti pelin sisäisessä tekstichatissa ja lisäksi samaa saa kuunnella myös äänichatissa kuulokkeiden kautta, mikäli toimintoa uskaltaa pitää päällä. Kun itse aloitin pelin parissa, olin innokas oppimaan ja pidin pelaamisesta varsin pitkään. Sitten huomasin myrkytyksen oireita. 

CS:GO -palvelimilla homma toimii kahdella vaihtoehtoisella tavalla. 

Vaihtoehto 1: menet palvelimelle ja pelaat paremmin kuin vastustajat. Seurauksena tästä saat vastustajilta läjän viestejä, joissa sinua syytetään huijariksi ja sinua sekä äitiäsi haukutaan mitä törkeimmillä tavoilla ja kehotetaan päättämään mainen vaelluksesi viipymättä.

Vaihtoehto 2: menet palvelimelle ja pelaat huonommin kuin vastustajat tai oman joukkueesi jäsenet. Seurauksena tästä saat omalta joukkueeltasi läjän viestejä, joissa sinua kutsutaan “noobiksi” ja sinua sekä äitiäsi haukutaan mitä törkeimmillä tavoilla ja kehotetaan päättämään mainen vaelluksesi viipymättä. Myös vastustaja saattaa lähestyä sinua samankaltaisin terveisin.

Tätä jaksaa yllättävän pitkään, kun oma pelaaminen samalla kehittyy ja voittoja tulee tasaisesti. Mitä pidempään jatkaa, sitä vaikeammaksi voittaminen kuitenkin käy, ellei ole ihan huipputasoa. Ja kun ei ole pistetaulukon kärjessä, ei saa kannustusta mistään. Kaikki kommunikaatio menee myrkkykeitosten puolelle.

Asiaa voi helpottaa haalimalla kasaan neljä ystävää ja menemällä sitten pelaamaan, jolloin omassa joukkueessa on vain tuttuja. Näin itsekin tein ja voin hetken paremmin. Vastustajat tulevat silti internetin syövereistä, eikä siihen voi vaikuttaa. Chatit voi toki kytkeä pois päältä, jolloin pystyy nauttimaan kokemuksesta jokseenkin rauhassa. Jos siis tykkää häviämisestä, sillä tämäkään ei estä vastustajan pelaajia huijaamasta. Ja huijareitahan CS:GO:ssa riittää, pelin oma huijauksenesto-ohjelmisto kun on lähinnä vitsi. 

Mistä aikuinen pelaaja sitten voi löytää reiluja pelejä? Yksi vaihtoehto ovat erilaiset palvelut, kuten FACEIT tai ESEA, jotka tarjoavat sisäisen ranking-systeeminsä matchmakingin tilalle. Meno siellä ei kuitenkaan ole sen kaksisempaa, mutta palvelimet toimivat jouhevammin. En ole kuitenkaan kokenut häviämistä mielekkäämmäksi sielläkään, kun ei voi syyttää edes palvelimia. 

Miten aikuinen, perheellinen mies jaksaa illasta toiseen istahtaa tietokoneelle kuuntelemaan teinien (tai henkisesti sillä tasolla olevien aikuisten) nälvimistä ja häviämään? Pystyvätkö pelikaveritkaan pysymään iloisella mielellä, kun turpaan tulee jatkuvalla syötöllä? Ja jos ei tule turpaan, silloinkin tulee myrkkymyrsky. Hauska sivupeli onkin se, kauanko oma peliyhteisösi pysyy kasassa tässä hullunmyllyssä.

Kuuluuko epäasiallinen käytös olennaisena osana Counter-Strikeen ja onkin itse asiassa etiketin mukaista? Ei ihme, että ammattipelaaja toisensa jälkeen palaa loppuun ja joko lopettaa lajin kokonaan tai jää pitkälle tauolle.

Vai olenko itse tynnyrin pohjalla, jos näen vain vihreää mönjää joka puolella? 

Kannen kuva: Pixabay.