Keväinen pakkaspäivä sai Helsinkiläiset liikkeelle nauttimaan aurinkoisista merimaisemista.

Mustikkamaa sijaitsee Helsingissä Kalasataman ja Kulosaaren kupeessa. Mustikkamaa on monien suosima ulkoilualue, jonka suosio näyttää vain kasvaneen liikuntamahdollisuuksien ollessa vähäisiä koronatilanteen johdosta. 

Mustikkamaan saari on Helsingin kaupungin omistuksessa. Alueen ulkoilupuisto on perustettu vuonna 1921. Saari tarjoilee noin 2,5 kilometrin pituisen rantaa kulkevan kävelyreitin, jonka varrella voi nauttia merimaisemista. Lisäksi saarella risteilee polkuja ja reittejä joka suuntaan. Paikka tarjoilee mitä mainioimmat ulkoilu- sekä liikuntamahdollisuudet niin kesällä kuin myös talvella.Talviaikaan saarella voi luistella, siellä olevilla kahdella luistelukentällä, nauttia saaren ympäri kulkevista kävelyreiteistä sekä myös hiihtää. Lisäksi Mustikkamaalta löytyy ulkokuntosali, jota pakkasta pelkäämättömät urheilijat käyttävät myös talvisin. Mustikkamaalle pääsee kulkemaan kävellen tai pyörällä Isoisänsiltaa pitkin, mutta alueelle pääsee myös autolla. 

Mustikkamaa omin silmin

Lähdin katsomaan miltä Mustikkamaalla näyttää aurinkoisena talvipäivänä. Kuljin saareen kävellen Isoisänsiltaa pitkin. Keli oli todella kaunis, aurinkoinen pakkaspäivä, juuri täydellinen ulkoilusää.Lähdin kiertämään saarta vastapäivään, mutta sen voi kävellä todella hyvin myös toiseen suuntaan. Mustikkamaan maasto on suhteellisen helppokulkuista eikä reitillä ole kuin muutama mäki. Reitin varrella ihailen, kuinka lumihanki kimaltelee auringonpaisteessa.

Vaikka on keskiviikkoinen aamupäivä, on Mustikkamaalla paljon liikkujia. Helsinkiläinen Liisa Pohjolainen on yksi reitille ulkoilemaan lähteneistä. 

“Mukava oli lähteä näin ihanaan auringonpaisteeseen ulkoilemaan, varsinkin tuon eilisen myräkän jäljiltä. Käyn Mustikkamaalla lähes päivittäin ulkoilemassa, mikäli vain ehdin”, kertoo Pohjolainen. 

Liisa Pohjolainen kävelemässä Mustikkamaan ulkoilureitillä. (kuva: Pauliina Pitkänen)


Kuljin saaren ympäri kulkevan kävelyreitin ympäri kerran. Vastaan matkalla minua tuli lukuisia ulkoilijoita koirien kanssa, lapsiperheitä kantaen luistimia sekä myös pyöräilijöitä. On sanomattakin selvää että alueena Mustikkamaa on todella tärkeä helsinkiläisille, ja eritoten Mustikkamaan lähellä asuville. Uskon ja toivon että myös tulevaisuudessa Mustikkamaa jätetään rauhaan rakentamiselta, jotta nämä arvokkaat ulkoilumaastot, joita ei kaupungin alueella paljoa ole, säilyisivät. 

Liikuntamahdollisuuksien merkitys kaupunkilaisille

Luonnon sekä liikuntamahdollisuuksien merkitys tulisi olla itsestäänselvyys. Mielestäni Mustikkamaa on korvaamaton ulkoilualue, joka mahdollistaa edes hiukan kaupunkimiljööstä irrottautumisen. 

“Tämä on todella tärkeä paikka ainakin minulle, eihän tässä lähialueella oikein kävelymatkan päässä ole muita yhtä ihania ulkoilureittejä”, kommentoi Pohjolainen. 

Liikuntamahdollisuudet ovat myös vähentyneet koronan takia, sisäliikuntapaikkojen ja harrastustoiminnan ollessa suljettuna. Tällöin näiden arvokkaiden luontokohteiden merkitys ihmisille on kasvanut valtavasti. Mustikkamaa on juuri sellainen luontokohde, jota alueella asuvat tarvitsevat ja haluavat pitää siitä kiinni. 

(kuva: Pauliina Pitkänen)

Itse aion käydä Mustikkamaalla myös jatkossa, ja suosittelen sitä myös kaikille muille!

Mustikkamaalla pääsee myös luistelemaan (kuva: Pauliina Pitkänen)