Pasilan Tripla-kauppakeskuksessa sijaitseva Fame tarjoaa modernin uuden ajan museokokemuksen, jossa kävijä pääsee itse kokeilemaan ja kuuntelemaan asioita.

Mitä museokierrokselta kannattaa odottaa?

– Suosittelen lähtemään avoimin mielin ilman suuria odotuksia. Kannattaa mennä etenkin kuuloaisti avoimena, museo-opas Essi Viherkoski nauraa.

Kierreportaiden jälkeen edessä avautuu huone, jossa katse kiinnittyy koko seinän kokoiseen screeniin. Ruudulla pyörii nonstoppina kahdeksanminuuttinen video, joka kiteyttää suomalaisen musiikin historian aina 1890-luvun Kalevalan teemoista nykypäivän artisteihin. Ehdottoman upea, kokonaisvaltainen ja vaikuttava pätkä toimii hienona johdantona koko näyttelylle.

Museossa ei ole selkeää kuljettavaa reittiä, vaan siellä voi seikkailla mihin suuntaan tahansa. Ensimmäisestä huoneesta kellon suuntaan kiertäessä avautuu näyttelyn suurin tila, Suomen musiikin kunniagalleria. Se esittelee vaihtuvia merkkihenkilöitä, joista jokaisella on oma screeninsä. Niistä voi lukea lisätietoja, katsella ja kuunnella henkilöön liittyviä asioita, tai lukea kävijöiden kertomia muistoja. Huomio kiinnittyy erityisesti Apocalyptica-esittelyn sellon muotoiseen tuoliin, jossa voi katsoa yhtyeen konserttitallenteita 3D-laseilla 360°-videona.

Tilassa on kaksi pienempää huonetta, joista ensimmäisessä voi kuunnella eri teemoihin liittyviä kappaleita. Viereinen huone toimii samalla periaatteella kuin edellä mainittu tuoli, joskin teemat ovat monipuolisempia.

Verhojen takaa löytyy käytävä, ja mietin, eksyinkö vahingossa pois kierrokselta. Vaikka infossa ohjeistettiin avaamaan ovia ja kurkkimaan verhojen taakse, jonkinlainen opaste olisi ehkä paikallaan.

Käytävällä on kaksi lasiovellista huonetta sekä kaksi koppia. Ensimmäisessä huoneessa voi tanssia, ja toisessa kuunnella, millainen rooli eri soittimilla on sinfoniaorkesterissa. Kopeissa pääsee laulamaan virtuaalikaraokea. Itse tekemiseen ja kokeilemiseen on annettu paljon mahdollisuuksia, mikä tekee käynnistä entistä mieleenpainuvamman.

Viimeinen huone esittelee erilaisia kausittain vaihtuvia teemoja. Tällä hetkellä vuorossa on ”Sibelius, musiikki ja metsä”-näyttely. Rauhallinen pianomusiikki ja lintujen laulu peittää huoneen videoiden pyöriessä seinillä. Hieno audiovisuaalinen toteutus, josta saisi varmasti enemmänkin irti, jos jäisi pidemmäksi aikaa tutkimaan.

Museo on saanut pääosin positiivista palautetta.

– Moni on yllättynyt, miten niin pieneen tilaan mahtuu niin paljon kaikenlaista nähtävää. Jos tulee katsomaan tosi laajaa määrää esineistöä, niin sitten saattaa vähän pettyä, Viherkoski summaa.

Tiistaikeskipäivän puolitoistatuntisella vierailulla kävijöitä oli lähinnä nimeksi, joten kaikkea sai ihmetellä omassa rauhassa. Vierailuun kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä etenkin lukemista museossa riittää jopa useammaksi päiväksi.

Ensi kerralla paikalle siis kiireettömällä aikataululla ja kaverit mukaan, niin virtuaalikaraokekin pääsee arvoiseensa testiin.