Katukuva liikkeen edestä” Kuva: Lauri Iivanainen

Helsingissä Unioninkadulla sijaitsee kivijalkaliike nimeltä Music Hunter, joka on pitkän linjan musiikkiaiheisen keräilytavaran erikoisliike. Musiikin keräilijöille ihan täydellinen paratiisi. Liike on Euroopan isoin keräilyyn erikoistunut liike. Täältä voit löytää tavaraa harvinaisista vinyyli-levyistä signeerattuihin tauluihin, figuureihin, rumpukapuloihin, plektroihin, promokuviin, ja niin edelleen. Melkeimpä minkä tahansa keräily/fanituotteen voit löytää täältä, mikä ikinäkään vaan juolahtaa mieleesi.

Music Hunterin omistaja on nimeltään Anssi Oksa. Liikkeessä on toinenkin työntekijä, Vesku Pääkkönen, Oksan niin sanottu “oikea käsi”. Oksan mukaan Pääkkönen on melkeimpä korvaamaton, ihan unelma-aisapari, ja hän antaa kunniaa Veskulle siitä, että bisnes pyörii näinkin hyvin.

“Kuvassa Music Hunterin omistaja Antti Oksa.” Kuva: Lauri Iivanainen

“Olen toiminut alalla vuodesta 1989, mutta tämä itse Music Hunterin kivijalkapuoti perustettiin vuonna 1999. Liike oli alkuaikoina noin neljän- viidenkymmenen neliön kokoinen, mutta tänä päivänä liiketila on saanut kasvua huomattavasti, ja on nykyään reilu sadan viidenkymmenen neliön kokoinen. Liikkeessä on viisi huonetta, jotka täynnä kaiken maailman keräilytavaraa”, kuvailee Oksa.

”Huoneet todella ovat pullollaan tavaraa.” Kuva: Lauri Iivanainen
“Ihan aulasta saakka.” Kuva: Lauri Iivanainen

“Korona-aikana tietty myynti alkuun notkahti, ja aika paljonkin. Mutta onneksi meiltä löytyy netti-myynti, ja netti-myynnillä kävi kauppa hyvin. Kaikilla samantapaisilla liikkeillä ei ole nettimyyntiä, ja heille korona on ollut varmasti todella synkkää aikaa, ainakin silloin aluksi”, kertoo Oksa. 

Ennen vanhaan musiikki ostettiin niin sanotun fyysisen levyn muodossa. Nykyään suoratoistomusiikki on tämän kuopannut melkeimpä kokonaan, koska suoratoisto on todella helppo tapa kuunnella musiikkia laajasti.

“Kulta-aikaa on oikeastaan ollut koko tämä aika, kun Music Hunter on ollut pystyssä. Harrastuksesta tuli niin sanotusti ammatti, jolla tienaa leipänsä”, paljastaa Oksa.

Tänäkin päivänä on vielä olemassa ihmisiä, jotka keräilevät suosikkiyhtyeidensä/artistiensa kaikennäköistä fani-tavaraa, mutta pääasiassa keräily kohdistuu vinyylilevyihin tänä päivänä.

“Upeita harvinaisia yhtyeiden tauluja.” Kuva: Lauri Iivanainen

“Pop-Rock ja Hard-Heavy ovat suosituimmat genret, mitä menee eniten kaupaksi tällä hetkellä, kun sitten taas vastaavasti Jazz ja Blues ei myy tällä hetkellä juuri yhtään”, paljastaa Oksa.

“Tänä päivänä vinyylilevyjä menee aikalailla 80-90%, ja cd-levyjä se about 10%. Tottakai cd:stäkin löytyy keräilylevyjä, mitä ei ole vinyyleinä, niin niitä kyllä menee silloin tällöin. Mutta mennään noin 10 vuotta taaksepäin. Silloin taas cd-levyjä meni 70%, kun vinyylejä taas 30%. Katsotaan, että miten asian laita on 10-20 vuoden päästä”, tuumaa Oksa

Levyjen myynti ei ole silti kokonaan kuollut. Uusia levyjä painetaan edelleen pienemmissä määrin, vinyyli- ja cd-levyn muodossa. 

“Haha, vai että minkä levyn ottaisin mukaan autiolle saarelle, ja saisin ottaa vain yhden. Todella hankala kysymys kyllä, niin paljon hyviä levyjä on nimittäin olemassa. Mutta jos täytyy oikeasti yksi nimetä, niin Jeff Beckiltä jos saisi jonkun levyn mukaan, niin se olisi täydellistä. Mutta kuten sanottu, todella hankalaa valita vain yhtä. Kymmenenkin levyn valitsemisessa olisi aika tekeminen ”, naureskelee Oksa.

“Todella upea taulu heavy-metallin omasta kummisedästä Ozzy Osbournesta nimmarin kera.” Kuva: Lauri Iivanainen

Uskallan väittää, että musiikki koskettaa aika lailla jokaista ihmistä, ainakin jollain tasolla. 

Music Hunter on auki arkisin ma-pe 11-18, ja sitten lauantaina 11-15. Sunnuntaisin liike on suljettu. Eikun vaan paikan päälle pläräämään levyjä ja tekemään huikeita löytöjä, kun puoti on auki! Levyjen keräily, ja erityisesti kuuntelu on todella siistiä puuhaa. Vinyylien kuuntelussa on erityisesti tunnelmaa.