Muodostelmaluistelu kehittää loogista hahmottamiskykyä. Kuva: Google Creative Commons

Keväällä muodostelmaluistelu pääsi otsikoihin. Mediat kirjoittivat kohuvalmentaja Mirjami Penttisestä ja hänen kyseenalaisista valmennusmetodeistaan. Penttinen on nöyryyttänyt ja alistanut alaikäisiä valmennettaviaan vuosien ajan. Näitä väitteitä en pysty kumoamaan enkä väittää todeksi, mutta sen verran osaan sanoa, että tämä on yksittäinen tapaus. Suomi on täynnä loistavia ja ammattitaitoisia muodostelmaluisteluvalmentajia. Itse 17 vuoden luistelu-uran aikana en ole törmännyt yhteenkään epäasialliseen valmentajaan.

Uskallan väittää, että muodostelmaluistelu on maailman paras harrastus. Jos olet miettinyt, mikä olisi lapsellesi hyvä harrastus, niin tässä se on! Muodostelmaluistelu kehittää sosiaalisia taitoja. Ihminen oppii toimimaan ryhmässä ja huomioimaan muita. Joukkueessa joutuu opetella toimimaan kaikkien ihmistyyppien kanssa. Jopa sellaisten, kenestä ei välttämättä tule koskaan sydänystävää. Tämä on loistava taito työelämää ja opiskelua ajatellen. Joukkueharrastus antaa jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Kukaan ei joudu olla yksin, kaikille löytyy kavereita joukkueesta sekä jokaiselle yksilölle on tilaa ja oma paikkansa. Muodostelmaluistelupiirit ovat hyvin suvaitsevaisia.

Psyykkisesti muodostelmaluistelu opettaa paljon. Lajin tuomat isot ja pienet pettymykset kasvattavat hirmuisesti ihmistä, niin vanhaa kuin nuorta. Kilpailuissa häviäminen on iso juttu siinä tilanteessa, mutta lopulta se vain vie eteenpäin luistelijaa sekä koko joukkuetta. Tunteiden käsitteleminen onkin hyvin oleellinen osa tätä harrastusta. Kilpailuissa ei voi näyttää, että jännittää. Kisajäällä tehdään niin kuin on sovittu. Kaikki ilmeet, eleet ja liikkeet ovat tarkasti räätälöityjä juuri siihen tiettyyn kohtaan, joten yksilönä ei voi sooloilla. Tämän myötä laji opettaa myös täsmällisyyteen. Harjoituksista ei voi myöhästyä, sillä se vaikuttaa koko ryhmään. Aina ajatellaan joukkue edellä. Koskaan ei sanota esimerkiksi Sini kaatui, vaan me kaaduimme. 

Muodostelmaluistelussa myös kunto kasvaa! Se on varma. Laji on fyysisesti todella raskasta. Liikkuvuus viedään äärimmilleen kauniissa liu’ssa, nopeutta harjoitetaan erilasissa oheisharjoituksissa ja kestävyyttä jäällä. Kaikki eri osa-alueet saavat rasitetta, mikä tekee urheilijasta monipuolisen. Muodostelmaluistelija on erittäin todennäköisesti hyvä myös muissa lajeissa.

Vaikka keväällä muodostelmaluistelu joutui huonoon valoon kohuotsikoiden vuoksi, uskon, että lopulta se oli vain hyvä asia. Kyseisen valmentajan toimintaan pystytään puuttua ja sitä kautta parantaa lajia. Otsikot toivat myös julkisuutta lajille, mitä se tarvitsee. Muodostelmaluistelu on niin kaunis laji, että se ansaitsisi enemmän julkisuutta.