Lautapeli-ilta alkamassa Pohjois-Haagan kirjastossa

Pohjois-Haagan kirjastossa on alkamassa aikuisten lautapeli-ilta. Kirjaston hyllyjen keskellä on pöytä ja pöydällä pino lautapelejä. Paikalle on saapunut kaksi osallistujaa. Peli-illan ohjaa kirjastonhoitaja Jani Keränen, peli-iltaan osallistuu myös toinen kirjaston työntekijä.

Ilta aloitetaan The Crew -yhteistyöpelillä, jossa seikkaillaan avaruudessa. Ensin laitetaan käsidesiä ja sitten jaetaan kortit. Jani Keränen alkaa selostaa sääntöjä. Kysymyksiä seuraa. Mies tulee pöydän viereen katselemaan peliä. Hän liittyy mukaan peliin. Peli käyntiin. Sääntöjä kysellään ja kerrataan.

– Onko valtti pakko pelata?

– Miksi näissä pikku korteissakin on numero?

– Mikäs tämä punainen puoli on?

Kokeillaan, harjoitellaan ja yritetään uudestaan, Keränen ohjeistaa. Lainauskoneen ääni piippaa taustalla ja ilta ulkona alkaa hämärtyä, mutta pelipöydässä on mukava tunnelma. Ei tietoakaan vaivautuneesta hiljaisuudesta, puhetta pelistä riittää.

Kirjastonhoitaja Jani Keränen järjestää lautapeli-iltoja Etelä-Haagan ja Pohjois-Haagan kirjastoissa

Kirjastonhoitaja Jani Kerästä kiinnostavat lautapelit

Kirjastonhoitaja Jani Keränen työskentelee vakituisesti Etelä-Haagan kirjastossa, jossa hän on järjestänyt lautapeli-iltoja jo monen vuoden ajan. Viime vuonna hän alkoi järjestää iltoja myös Pohjois-Haagan kirjastossa. Idea lautapeli-illoista on Keräsen oma. Kirjaston ulkopuolella lautapelitapahtumia on toki järjestetty jo pitkään. Joissakin kirjastoissa on järjestetty pelitapahtumia, mutta lähinnä lapsille Keränen kertoo. Keränen aloitti järjestämällä koululaisille lautapeli-iltapäiviä, mutta häntä kiinnostavat enemmän aikuisten pelit.

– Oman kiinnostuksen myötä halusin aikuisillekin järjestää, sanoo Keränen

Peli-iltojen kävijämäärä vaihtelee. Ennen koronaa iltoihin osallistui kuudesta kahdeksaan pelaajaa. Joskus jopa kaksitoista, silloin pelaajia joudutaan jakamaan moneen pöytään, kertoo Keränen. Syynä lautapeli-iltojen järjestämiseen toimi Keräsen oman kiinnostuksen lisäksi mahdollisuus esitellä kirjaston materiaalia, lautapelit ovat kuuluneet kirjaston valikoimaan jo useamman vuoden. Myös mahdollisuus tarjota kokemus kokeilla uutta peliä on Keräselle tärkeää. 

The Crew -pelissä seikkaillaan avaruudessa

Onnistumisen kokemuksia

– Joillakin voi olla iso kynnys opetella peli ja vielä isompi kynnys olisi neuvoa kavereille, miten sitä pelataan. Mutta kun on päässyt niin sanotun ammattilaisen opastuksessa pelaamaan, on ehkä helpompaa siirtää pelikokemus muualle ja kokeilla pelata kavereiden kanssa sitä samaa peliä.

Pelattavien pelien valintaan vaikuttavat pelin kesto, vaikeustaso ja pelaajamäärä kertoo Keränen. Hän sanoo pyrkivänsä valitsemaan uusia pelejä mutta välillä myös klassikoita. 

Keräsestä on itsekin kiva pelata mukana, parasta kuitenkin ovat onnistumisen kokemukset.

-Kun onnistun saamaan mukavan kokemuksen kaikille, onnistun sääntöjen selittämisessä ja peli sujuu hyvin ja kaikki viihtyvät.

Keränen kertoo naurahtaen, että on ehkä vähän liian usein voittanut pelejä. Hän pyrkii pelaamaan rennolla otteella, että kaikilla on mahdollisuus voittaa.

Mika Pekonen on aktiivinen lautapelien pelaaja

Mika Pekonen osallistuu Pohjois-Haagan peli-iltaan toista kertaa

– En harrasta lautapelejä eli en keräile, mutta pelaan lautapelejä aktiivisesti, Pekonen kertoo.

Pekosella on monia lempilautapelejä mutta eniten hän pitää scifi- ja fantasiapeleistä.

Illan lautapeli valikoima

Pöydän ääressä peli kulkee.

– Taas tää vihreä ysi

– Kapteenilla on vähintään yksi valtti

– Sininen seiska

Sekoitellaan korttipakkaa ja pelataan uudestaan.