Päiväunien ja kahvikupin jälkeen suu käy kiitettävällä tahdilla (Kuva: Jesse Mattila)


Kahvilaan saapuu pitkä ja solakka keski-ikäinen mies, joka on juuri nukkunut poikkeuksellisesti päiväunet. Mutta hetkinen, kuka on ehtinyt olla töissä jo yli neljä tuntia sekä nukkua päiväunet, vaikka haastattelu on puolilta päivin? MTV:n aamuohjelman juontaja ja someaktiivi Ivan Puopolo.

Sananvapauden sanansaattaja

Puopolo on profiloitunut sananvapauden puolustajana, vaikka ei itse allekirjoita väitettä. Esimerkiksi hän nostaa Kotilieden taannoisen jutun, johon hänet omien sanojensa mukaan “huijattiin” mukaan. Kaikki julkaisussa esiintyneet mieshenkilöt niputettiin naisvihaajiksi. Vaikka aihe ärsytti, Puopolo hyväksyi sen, koska julkaisuvapaus kuuluu sananvapauden piiriin. 

“Pieni hinta siitä, että sananvapaus toteutuu,” Puopolo kommentoi juttua.

Miten hän päätyi kyseiseen tilanteeseen? Suoraan sanoen Ivan ei ole kaikkein positiivisemmin feminismiin suhtautuva henkilö. Hän nauttii ristiriitojen etsimisestä ja näsäviisastelusta, ne ovat parasta liekkiä Twitteriin. 

Lakitekstiä ja sivistyssanoja

Haastattelua tehdessä välillä tulee tunne kuin istuisi vanhemman oikeustieteen emeritusprofessorin kanssa, koska lakitekstiä lainataan tiuhaan tahtiin. Välillä on myös pakko pyytää avaamaan joitakin sanoja ja niiden merkityksiä. Omien sanojensa mukaan Puopolo on tietoisesti pyrkinyt välttämään sivistyssanojen käyttöä puheessa ja teksteissään, mutta kyllä niitä vielä on. 

Sanasto tarttuu haastateltavista, jotka ovat pääsääntöisesti tutkijoita ja professoreita. Aamuohjelmassa hän antaa haastateltavalle ohjeeksi puhua kuin lapsille, mutta kameravalojen sammuttua puhe on akateemista. 

Tuttu näky aamuvirkuille suomalaisille. (Kuva: Ivan Puopolo)

“Oon tosi usein oikeassa”

Televisiotoimittajan työ ei ole pelkkää höpinää, joka näkyy näköradioiden toiselle puolelle. Työpäivä alkaa uudelleen iltapäivällä, kun seuraavaan aamun vieraat ovat selvillä. Juttujen taustatutkimukseen kuluu neljästä viiteen tuntia lähetystä edeltävänä päivänä. 

“Olen etuoikeutetussa asemassa, kun pääsen niin paljon tekemään taustatutkimusta ohjelmissa käsiteltävistä aiheista ja kuulen alansa huippuasiantuntijoita. ” 

“Kiitos asiantuntijoiden ja taustatutkimuksen, oon monessa asiassa tosi usein oikeassa. Ei pidä käsittää, että olisin aina oikeassa. Usein olen myös väärässä”, Puopolo toteaa naurahtaen.

Epäjohdonmukaisuus saa ärsyyntymään

Useaan kertaan haastattelun aikana Puopolon puheissa esiintyy epäjohdonmukaisuus, ja kahvilan pöydällä piirretään kuvitteellista janaa pisteestä A pisteeseen B. Poliitikot toimivat esimerkkeinä näissä, kuinka asian lopputuloksen tietää jo ensimmäisestä lauseesta, sanat vain saattavat muuttua päivien välissä. 

Poliitikot eivät muutenkaan saa suurta suitsutusta. 

Kaksoisstandardit saavat haastateltavan verenpaineet nousemaan. Eli jotain argumenttia käytetään oman asian ajamiseen eri tavalla kontekstista riippuen.

“Osa poliitikoista ihan suoraan sanoen valehtelee, jotta pääsee haluttuun lopputulokseen, ja näissä sovelletaan juuri niitä kaksoisstandardeja”.


Jos on jotain pahaa, on myös hyvää. Puopolo kertoo rentoutuvansa kuntosalilla ja Twitterissä. Jälkimmäisessä hän tykkää puuttua epäjohdonmukaisuuksiin ja kinastella siellä.

“Todennäköisemmin enemmän oikealla”

Puopolo on tunnettu markkinaliberaalista ajattelumaailmastaan. Pitkään on tavoitteena ollut taloudellinen riippumattomuus 50-vuotiaana, jolloin puolet vuodesta voisi juoda mansikkamargaritoja ja pelata pokeria Miamissa. 

“Olen todennäköisesti ajatusmaailmaltani enemmän oikealla, jos muihin toimittajiin verrataan, siis näin markkinatalousmielessä”, Puopolo tarkentaa.

Markkinatalousmyönteisyys nousee esille esimerkiksi Ylestä keskusteltaessa. Tarkkaa euromäärää hän ei pysty sanomaan, mikä olisi sopiva määrä leikata Ylen vuosittaisesta budjetista, mutta se on huomattava. Hän nostaa esille tehottomuutta, jota havaitsi siellä työskennellessään. Esimerkkinä hän mainitsee, kenties kieli poskella, että kun tuoli menee rikki, sitä ei heti vaihdeta, vaan pitää perustaa työryhmä, jonka esityksen jälkeen kalustepäällikkö tekee päätöksen rikkinäisen tuolin vaihdosta.

“Somessa voi mellastaa niin kuin huvittaa”

“Ei ole vaikeaa erottaa työroolia siiviliminästä. Pyrin mahdollisimman neutraaliin toimintaan töissä, ja jos jotain ‘suosimista’ tapahtuu haastattelutilanteessa, en ainakaan ‘omaa puolta’ suosi vaan päinvastoin. Somessa voin sitten mellastaa niin paljon kuin huvittaa.” 

Twitter-tili tukee äskeistä väitettä “ Psst… työnantajani EI OLE VASTUUSSA MIELIPITEISTÄNI.”