Sara Saarenpää, 18, on yksi Montekypäriin valituista ohjastajista. Hänen kotiratansa on Rovaniemi, mutta hän on valmis matkustamaan harrastuksen takia. (KUVA: Rovaniemen Ravirata, Minttu Ranta)

Tie uran huipulle tuskin koskaan on valmiiksi tasoitettu tai kevyt kulkea. Täytyy olla valmis tekemään kovasti töitä tavoitteiden eteen. Periksi ei saa antaa. Yksi raviurheilun haastavimmista reiteistä on tie montéohjastamisen huipulle.

Monté on kiinnostava laji. Sen urheilullisuus, vauhti ja yhteistyö hevosen kanssa innostavat. Se on oikeasti pirun hieno tunne, kun olet yhtä vahvan ja nopean ison eläimen kanssa. Tähän kun lisätään kilpailu, täyttää se kaikki, ainakin meikäläisen toiveet.

Palataan siihen tiehen ja sen tien alkuun. Joukostamme tuskin löytyy yhtään ohjastajaa, joka olisi heti valmis. Sen tien alusta löytyy lähes aina talikko. Kyllä, paskatalikko. Itse asiassa olen hyvin onnellinen, että olen kulkenut tämän tien alusta loppuun. Nykyään ihannoidaan kilvanajoa, mutta oikotietä onneen ei ole. Tiedän kuitenkin, että joukkoon mahtuu heitä, jotka ovat tehneet paljon töitä, mutta ovet eivät vain aukene. Samaan aikaan tämä upea lajimme kaipaa lisää harrastajia. Kaipaamme uusia montéohjastajia. Niitä ei tietenkään putoile kuin tähtiä taivaalta, sillä se tie on oikeasti raskaskulkuinen.

Saimme idean jo tovi sitten, mutta kuten kaikki hyvät tupakka-askin kylkeen raapustetut ideat, kaipaavat ne hieman hiontaa. Suomen Hippos ry yhdessä Suomen Montéohjastajat ry:n kanssa tekivät Salama- ja Juniorikypärien rinnalle kilpailusarjan tuoreille montéohjastajille. Hakemuksia kaikkiaan tuli yli 30 kappaletta. Kilpailulle oli kysyntää ja olen siitä todella onnellinen.

Montekypärien tarkoitus on tuoda uusia tulevaisuuden ohjastajia esiin. Tämä toivottavasti on heille ponnahduslauta omalle uralle. Viiden montelähdön lisäksi heillä on koulutuksia ja muita tehtäviä. Kaikilla Montekypärillä on oma kokeneempi mentori, jotka auttavat ja tukevat läpi kauden.

Yksi Montekypäriin valituista on Sara Saarenpää Rovaniemeltä. Hän ilmoitti jo hakemuksessaan, että on valmis ja sitoutunut kulkemaan ympäri Suomea. Tuli ihan omat alkuajat mieleen, sillä minä jos joku olen istunut autossa sen yhden lähdön takia. Kaikille tulevaisuuden montéohjastajille vinkkinä, että jokainen lähteminen on kannattanut. Joskus on aamulla väsyttänyt kovasti, mutta kaikki on ollut sen arvoista.

Olen tosiaan ajanut harrastukseni perässä lähes puoli miljoonaa kilometriä, sillä olen kotoisin Kajaanista. Nykyään minulla on kaksi lasta, mutta edelleen sisälläni on palo montéa kohtaan ja rakastan kilpailla. Raviradalla saan hetken olla oma itseni. Siellä minä en ole kenenkään puoliso tai kenenkään äiti.

Sinä, joka halajat tämän upean lajin pariin tai mietit miten edetä, ole rohkea, kysy neuvoa ja tarjoa apua. Ole valmis tekemään töitä unelmasi eteen, älä luovuta. Ahkeruus varmasti palkitaan ja lopussa kiitos seisoo.

Teksti: Nelly Korpikoski
Etusivun kuva: Markus Kauppinen, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mont%C3%A9.jpg