Kirpputori Kuparipannu sijaitsee aivan Kuopion keskustan laidoilla, Puijonkatu 22:ssa rakennuksen alakerrassa. Se avattiin toukokuun alussa 2017 ja se on nykyisin auki viikon jokaisena päivänä. Kuparipannu myy kaikenlaisia tuotteita vaatteista huonekaluihin, CD:stä koriste-esineisiin.

Sekalaisuuden tuotevuori

Kirpputori Kuparipannussa on heti sisään astuttaessa lähes kaoottinen tunnelma. Nenään tulvii vanhojen vaatteiden oma erityinen haju ja myyntihyllyt ovat niin täynnä, että on vaikea päättää, mihin katsoisi. Tavarat eivät myöskään näytä ole juuri minkäänlaisessa järjestyksessä, mikä entisestään saa pään pyörälle. Kaikki on ikään kuin pantu yhteen suureen kasaan.

Kuparipannun järjestyksestä tulee mieleen, että paljon on vain heitetty kasaan mahdollisimman nopeasti.

Paikan vaatteet ovat pitkälti toistensa vieressä ja huonekalut on aseteltu siististi omaan nurkkaukseensa. Vaatteiden välisiltä hyllyiltä saattaa kuitenkin löytyä lähes mitä tahansa. Siellä on esillä kaikkea aina koruista lamppuihin ja astioihin. Useat tavarat ovat kaiken lisäksi vielä pahvisissa kuljetuslaatikoissaan, mikä entisestään lisää sekasotkuista tunnelmaa.

Yhtenä suosituimmista tuotteista Kuparipannussa ovat huonekalut.

Järjestelmän sekalaisuus johtuu todennäköisesti Kuparipannun tuotteiden myynti- ja hankintakäytännöistä.

–Meillä on kolme eri toimintatapaa tuotteiden myyntiin nähden, kertoo Kirpputori Kuparipannun myyntipäällikkö Salla Lindgren.

Ensimmäisenä vaihtoehtona on, että asiakas vuokraa kirpputorilta hyllyn (20 € per 6 vuorokautta) tai pöydän (32 € per 6 vuorokautta).

–Tässä tapauksessa asiakas myös hinnoittelee tuotteensa itse, Lindgren kertoo.

Toisena vaihtoehtona on antaa kirpputorille itselleen päävastuu kaikesta. Tällöin Kuparipannu hinnoittelee asiakkaan pois antamat tavarat ja huolehtii niiden myynnistä.

–Asiakkaan ainoaksi velvollisuudeksi jää tässä tapauksessa vain vastata tarvittaessa puhelimeen, Lindgren toteaa.

Kolmanteen vaihtoehtoon kuuluu se, että Kuparipannu ostaa itse myyntiinsä vanhoja tavaroita.

–Tämä käytäntö koskee ennen kaikkea kuolinpesiä, joista löytyy useimmiten antiikkia tai retrokamaa, Lindgren selittää.

Laidasta laitaan

Huolimatta tuotteiden asettelun sekamelskasta, Kuparipannussa on paikalla useita asiakkaita tutkimassa hyllyjä rauhassa, selailemassa vaatteita, kirjakoreja ja CD-laatikoita. Tunnelmassa on jotain etsinnänhakuista, kuin jokainen toivoisi löytävänsä pinoista aarteen. Jouluiset koristeet ja myytävänä olevat kortit lisäävät osaltaan kauden tunnelmaa.


Osa myytävistä kirjoista on edelleen kuljetuslaatikoissaan.

Kuparipannussa kuten muissakin kirpputoreissa käy Lindgrenin mukaan kaikenlaisia ihmisiä. Asiakkaita on mahdotonta määritellä yhteen tyyppiin.

–Meillä käy väkeä statuksesta, ammatista, uskonnosta ja kansalaisuudesta riippumatta vauvasta vaariin, hän toteaa.

Salla Lindgren (vas.) ja Meri Toivanen huolehtivat Kirpputori Kuparipannun myynnistä.

Tämän voi huomata myös itse omin silmin; kirpputorilla on liikkeellä niin nuoria kuin vanhempiakin ihmisiä omilla asioillaan. Yksi heistä on kuopiolainen Toini.

–Minun tulee käytyä täällä melkein aina, kun olen keskustassa. Aina on pakko käydä vilkaisemassa mitä on tarjolla, hän kertoo.

Toini ei tule kirpputorille minkään tietyn tuotetyypin perässä eikä käy siellä varsinaisesti mitään etsien. Hän pitää enemmän asioiden tutkimisesta.

–Jonkun verran kyllä joskus tulee ostettua, erityisesti pientä tilpehööriä, hän hymyilee.

Myynti Kuparipannussa ei teekään mitään tuotteita turhiksi. Kaikki mahdolliset tuotetyypit tulevat myydyiksi. Lindgren kehottaakin ihmisiä olemaan heittämättä mitään pois; jollekulle niistä on taatusti vielä hyötyä.

–Vaatteet ja sisustustuotteet liikkuvat kuitenkin tasaisimmin ympäri vuoden, hän toteaa.

Vanhat juhlavaatteet ovat tuttu näky kirpputoreilla.

Anniina Savolainen