Suomalaisten suosituimpiin harrastuksiin kuuluu kuntosalilla käyminen. Tämä johtuu osittain varmasti siitä, että saleja on nykyisin avoinna ympäri vuorokauden joka puolella. Myös laitteet ovat kehittyneet hurjasti ja niillä pystyy keskittymään jopa jo pienimpiinkin lihasryhmiin. Lisäksi ryhmäliikuntatunnit ovat yleistyneet entisestään. Talven ollessa pitkä ja kylmä, on selvää, että harrastajat löytävät tiensä sisätiloihin jumppaamaan yhdessä tai yksin. 

Sijainti on yksi tärkeimpiä asioita kuntosalin harrastajille. Sen on yleensä sijaittava työpaikan tai kodin läheisyydessä. Tämä johtuu siitä, että sinne on helppo mennä esimerkiksi suoraan töiden jälkeen salin ollessa ikään kuin matkan varrella. Paikkaa valittaessa myös aukioloajoilla on vaikutusta. Mitä myöhempään kuntosali on auki, sen parempi. Suosituimmilla kuntosaleilla on omat ruuhka-aikansa, joten myöhäisillä aukioloajoilla harrastajat voivat itse välttää nämä ruuhkaisimmat ajankohdat. Näin ollen laitteisiin ei tarvitse jonotella sekä todennäköisyys mahtua mukaan johonkin ryhmäliikuntatunnille on suurempi. Mikäli kuntosali sijaitsee jossakin muualla kuin kodin tai työpaikan lähettyvillä, voi käyminen jäädä helposti väliin ja pahimmassa tapauksessa maksat turhasta jäsenyydestä. 

Yksi huomioon otettava asia kuntosalilla käydessä voi olla myös sen tunnelma tai jopa sisustus. Niin hauskalta kuin se kuulostaakin, sillä saattaa olla suurikin merkitys paikan valintaan liittyen. Tunnelma ja fiilis voivat olla juurikin se puuttuva palanen, jonka takia raahaat itsesi paikan päälle. Kun fiilis on hyvä, sujuvat treenitkin huomattavasti paremmin.

Erilaiset ryhmäliikuntatunnit ovat suuressa suosiossa tänä päivänä. (Kuva: Pixabay)

Koko saattaa myös ratkaista kuntosalin valinnassa. On harrastajia, jotka nauttivat treenaamisesta nimenomaan vanhemmilla kuntosaleilla, jotka ovat pieniä ja ahtaita sekä yleensä myös jaettu useampaan eri huoneeseen. Näillä saleilla laitteet voivat olla vanhempaa ikäluokkaa, mutta eivät missään nimessä huonompia. Jotkut vanhemmat laitteet ovat jopa parempia uusiin keksintöihin verrattuina. Näillä saleilla ei yleensä ole tarjolla minkäänlaisia ryhmäliikuntatunteja. Sitten on niitä harrastajia, jotka valitsevat mieluiten suuren liikuntakeskuksen, joissa on rutkasti tilaa sekä paljon eri vaihtoehtoja ryhmäliikuntaan. Suuremmilla kuntosaleilla on harvoin hetkiä, jolloin joutuu odottamaan omaa vuoroaan johonkin laitteeseen. Osa myös arvostaa paljon sitä, että on tilaa liikkua ja hengittää, jotta ei tarvitsisi puskea selät vastakkain hauiskääntöjä.

Asiakaspalvelua ajatellen totuus on kuitenkin se, että pienemmillä saleilla palvelu on parempaa, mutta se voi johtua siitä, että suuremmilla kuntosaleilla asiakasvirta on huomattavasti suurempi.

Hinnat voivat vaihdella eri kuntosaleilla paljon. Loogisesti ajateltuna suuremmat kuntokeskukset veloittavat jäsenyydestään enemmän pienempiin saleihin verrattuina. Ryhmäliikunnan tarjonta sekä suuremmat tilat, uudemmat laitteet ja välineet vaikuttavat hintaan ehdottomasti.

Itse valitsen kuntosalin, joka on samaan aikaan halpa, tilava ja monipuolinen. Ei mikään helppo tehtävä!