
Tuottamisen lisäksi Kokko tekee hommia DJ:nä. Keikkailu on painottunut klubikeikkoihin, mutta Kokko toivoo soittavansa tulevaisuudessa myös suuremmille yleisöille.
Joonas Kokko eli Branson on elektronisen tanssimusiikin eli EDM:n tuottaja. EDM jaotellaan karkeasti kahteen ryhmään: 4/4 tahtilajissa kulkeviin genreihin ja rikkobiitti-genreihin. Kokon tuotanto koostuu 4/4 tahtisesta big room housesta ja progressive housesta.
27-vuotias Joonas Kokko on ollut musikaalinen aina. Kokon ensikosketukset musikaalisuuteen tapahtuivat rumpujen parissa.
‘’Pistettiin kavereiden kanssa ala-asteella bändi pystyyn. Bändissä oli neljä jäsentä, ja minä vastasin rummuista’’, Kokko muistelee.
Kokko löytää elektronisen tanssimusiikin
Elektroniseen tanssimusiikkiin Kokko hurahti löydettyään Aviciin tuotannon vuonna 2012.
‘’Katsoin Aviciin Tomorrowlandin ja Ultran keikkasetit ja olin ihan myyty. Se, miten Avicii sai yleisön eloon musiikillaan oli jotain uskomatonta. Lisäksi minusta oli mieletöntä, miten musiikki voisi saada yli satatuhatta ihmistä yhdeksi tiiviiksi porukaksi. Silloin tiesin, että EDM olisi minun juttuni. Halusin, että myös minä voisin luoda ihmisille samankaltaisia tuntemuksia. Musiikki oli avain siihen’’, Kokko kertoo.
FL Studio tuli mukaan kuvioihin pian genren löytämisestä. Parin kuukauden harjoittelun jälkeen ohjelman käyttö alkoi sujumaan.
‘’Genrelle on tyypillistä todella voimakkaat melodiat, jotka mahdollistavat vahvan tunnelman luomisen. Sen tyypillinen 128 bpm tempo on täydellinen festareille. Rumpubiitit ovat yksinkertaisia. Kaikki genren tunnuspiirteet tekevät siitä festarimusiikin kuninkaan’’, Kokko kertoo EDM:n ominaisuuksista.
Kokko puhuu avoimesti musiikkiskenen ilmiöstä – haamutuotannosta

Kokon tekemällä Cyclone -kappaleella on Spotifyssä yli 150 tuhatta kuuntelukertaa. Lisäksi Kokon tuotantoa on soinut muun muassa Ultra -festivaalien päälavalla.
Kokko on julkaissut omia kappaleitaan muun muassa Hardwellin levy-yhtiössä nimeltä Revealed Recordings. Omalla nimellänsä julkaistujen tuotoksien lisäksi Kokko tekee musiikkia tilauksesta niin sanottuna haamutuottajana.
‘’Haamutuotannossa asiakas tilaa artistilta tietynlaisen kappaleen, esimerkiksi tilaajan omaksi julkaisuksi tai festivaalisettiä varten. Asiakas kertoo tilauksen yhteydessä omat toiveensa ja ideansa, joiden perusteella haamutuottaja biisin valmistaa. Valmis kappale lähetetään kuunneltavaksi asiakkaalle, jonka jälkeen biisi menee tarpeen tullen vielä paranneltavaksi esimerkiksi uuden idean takia. Kun kappale on asiakkaan mielestä valmis, se menee julkaisuun‘’, Kokko kertoo, miten haamutuotanto käytännössä toimii.
Haamutuottaja voi tehdä biisin joko täysin kokonaan, yhteistyössä tilaajan kanssa tai avustamalla esimerkiksi masteroinnissa ja miksauksessa. Erona tavallisesti yhteistyössä tehtyyn biisiin on se, ettei haamutuottaja saa tekemästään työstä yleensä krediittejä eli toisin sanoen tilaaja saa kappaleen täysin omiin nimiinsä, vaikka ei olisi välttämättä osallistunut kappaleen tekemiseen ideointia enempää.
Inspiraation kipinä pitää motivoituneena
Kokko löytää inspiraation kappaleisiinsa muun muassa muiden artistien tuotannosta tai yksinkertaisesti vain kokeilemalla. Tärkeintä Kokolle on kuitenkin tunteiden välittäminen kappaleisiin.
‘’Kokeilemalla löytää erilaisia siistejä ääniä, joista hyvät saavat aikaan inspiraation kipinän. Tunteet ja omat fiilikset toimivat kuitenkin suurimpana inspiraationani. Parasta tuottamisessa on se, kun saat jonkun tosi vahvan tunteen välitettyä ja siirrettyä kappaleeseen. Lisäksi ihmissuhteet tuovat mukanaan paljon uusia ideoita’’, Kokko kertoo.
Inspiraatio ei kuitenkaan aina ole itsestäänselvyys. On hankalaa pysyä jatkuvasti inspiroituneena.
‘’Kun saa kappaleen valmiiksi, tulee sellainen olo, että nyt takki on tyhjä. Kerran olin juuri saanut yhden kappaleen valmiiksi, ja sitten sain heti perään kiireellisen tilauksen. Minulla oli 12 tuntia aikaa valmistaa täysin uusi kappale. Ei ole helppoa löytää saman tien uutta inspiraatiota, kun on juuri saanut edelliselle kappaleelle annettua kaikkensa’’, Kokko kertoo.
Musiikkibisnes on henkisesti raakaa
Alan varjopuoli on sen raakuus. Torjutuksi tuleminen täytyy hyväksyä ja siihen täytyy tottua. Lisäksi alan kilpailu on kovaa.
‘’Sinusta tuntuu, että olet saanut kaiken ulos sielustasi kappaleeseen. Lähetät sen kuunneltavaksi ja saat vastaukseksi, ettei se ole riittävän hyvä. Se on aika raakaa. Tällä alalla täytyy olla henkisesti todella vahva ihminen’’, Kokko kertoo omista ajatuksistaan.
Kokko painottaa, että itseensä luottaminen on kaikista tärkeintä.
‘’En tahdo kuulostaa lannistavalta, mutta työ on sata kertaa kovempaa, mitä voisi ikinä kuvitellakaan. Tosi moni tulee sanomaan, ettet pysty tai, ettei hommista tule ikinä mitään, mutta silti täytyy vaan uskoa ja luottaa itseensä. Lisäksi menestyäkseen täytyy olla valmis uhraamaan todella paljon. Pitää olla valmis oikeastaan ihan kaikkeen’’, Kokko pohtii alan kuormittavuutta kertoen, että joskus päivät saattavat venyä jopa 16 tuntisiksi.
Korona on tuonut mukanaan muutoksia

Kokko kertoo mittaavansa työpanostaan vertaamalla itseänsä Martin Garrixiin. Jos Garrix tekee Kokkoa enemmän töitä, täytyy Kokonkin lisätä työtuntejaan. Joskus päivät venyvät jopa aamun tunteihin asti.
Korona on vaikuttanut Kokon urakuvioihin paljon. Kokko tekee tilauksesta kappaleita esimerkiksi festivaaleille, joten nyt kun koronan vuoksi tapahtumia on peruttu, myös tilauksia on mennyt sivu suun. Taloudelliset vaikutukset ovat olleet isoja. Festivaalimusiikin tuottamisen ohelle Kokko on kehitellyt uusia kuvoita.
‘’Nyt olen tuottanut esimerkiksi enemmän pop-musiikkia, johon olen sanoittanut ja laulanut vokaalit itse. Tämä saattaa olla tie, jolla selviää korona-aikojen ohi’’, Kokko kertoo koronan vaikutuksista.
Tulevaisuuden päämääriä Kokko ei osaa sanoa aivan varmaksi.
‘’Olen päässyt tuottajana siihen pisteeseen, että olen toteuttanut projekteja maailman suurimpien nimien kanssa. En kuitenkaan koe vielä tehneeni läpimurtoa artistina. Uusia tavoitteita tulee jatkuvasti lisää. Ensin tavoitteenani oli, että pääsisin julkaisemaan oman kappaleen. Nyt haaveilen siitä, että pääsisin maailman huipulle ja esiintymään isojen festivaalien päälavoilla. Tavoitteet on hyvä pitää korkeana’’, Kokko pohtii tulevaisuuttaan.