Olin niin sanotulla läksiäisillallisella ystävättäreni kanssa ennen hänen puolen vuoden mittaista vaihtoaan Amerikassa. Tuumasimme olevamme aikuisia, kun saimme kannateltua vartin mittaista keskustelua erilaisista muovipusseista. Lähinnä puhuimme siitä, kuinka biopussit hajoavat jo uloskiikutuksen aikana ja kuinka sekajätteille ei ole enää kaapissa valmiina muovipussia, kun kaupassa käyttää vain kangaskassia. Siihenkin on ajanut osaltaan oma pihiys ja ulkoinen paine ekologisemmasta elämästä. 

Pyörähdin 24.-26.1 järjestetyillä Vegemessuilla. Kaikkien niiden leivosten ja jäätelöiden lomassa en ennakoinut innostuvani purukumista. Tanskalainen yritys True Gum oli esittelemässä muovitonta purkkaansa. Hyvänä keskustelunavauksena toimikin simppeli ’’ai onko purkassa muovia’’. Kyllä, useimmissa on. Nyt tuli hyvät perustelut sille, miksi purkkaa ei kannata nielaista. 

Muoviton makupala oli messujen menestys (Kuva: Hanna Tuominen)

Suurin osa purukumeista on kuulemma muovipohjaisia. Luonnossa hajoamattomuuden lisäksi osa sisältää hormonitoimintaa häiritseviä yhdisteitä, jotka saattavat aiheuttaa kehitys- ja lisääntymishäiriöitä sekä ongelmia hermoston ja immuunipuolustuksen toiminnassa. 

Mainittakoon pari: E320 ja E321. Tanskan kuluttajaneuvosto kehottaa lapsia ja raskaana olevia välttämään edellä mainittuja. 

True Gumin pohjana toimii sapotillapuusta saatu chicle-massa, jonka keräämisessä ei tarvitse vahingoittaa puita. Brändi ei kuitenkaan ole ainoa, joka kyseistä pohjaa käyttää, eikä suinkaan ainoa muoviton. Brändin sloganina tämä kuitenkin puhuttelee asiasta tietämättömiä. On tutkittu, ettei 85 prosenttia briteistä tiedosta, mitä jauhavat. Epäilen, ettei tämän asian tiimoilta ole tietoisuutta kauheasti täälläkään päin. 

Suomen myydyimmän purukumibrändin, Jenkin tuoteselosteessa mainitaan sen sisältävän purukumin perusmassaa. Tämä viittaa muoveihin, joita ensimmäisessä kappaleessa mainituista muovipusseista löytyy. Sen lisäksi myös autonrenkaista. 

On ymmärrettävää, että purkan sylkeminen luontoon on pahasta johtuen muovista. Kuitenkaan muoviton purkkamerkki ei ole vienyt tutkimuksiaan loppuun maatumisen osalta. Tätäkään ei siis kannata niellä. 

Messuilla mässyttäessäni tätä muovitonta xylitolia totesin sen olevan ainakin hyvää. Maku pysyi koko puolen tunnin pureskelun ajan, mitä kojun tietoisemmalla puolella seisova yrityksen osakas Jacob kehui. Rakenne on sellainen, josta saa puhallettua valtavia purkkapalloja. Henkilökohtaiset vaatimukseni on tässä vaiheessa täytetty. Huikkasin herralle että ’’very nice packaging’’ ja katosin 3 kaveria -jäätelöä tarjoavan Volkkarin taakse. 

Törmäsin edellisiltana Instagramissa meemiin liittyen siihen, kuinka vegaanit ovat ainoita, jotka ovat tyytyväisiä silloinkin, kun maidon- ja lihankorvikkeet ovat kaupasta loppu, vaikka he itse jäisivät ilman. Ekologisuutta myydään meille elämäntyylinä. Se kuulostaa ja näyttää hyvältä. Kyllähän minä vegaaniksikin rupesin kolme vuotta sitten, koska se oli trendikästä. 

Todennäköisesti ostan kyseistä purkkaa jo lähitulevaisuudessa.