Mölkyn harrastaminen sopii kaiken ikäisille.

Lahden Energiahallissa on tunnelma korkealla. Täpötäydessä kahviossa nautitaan olutta ja puheensorina kantautuu ulos asti. Seinän toisella puolella pelataan Kortteliliigan mölkyn sarjapelejä. Salibandykenttä on jaettu neljään mölkkykenttään salibandykaukalon avulla ja osallistujia on monia kymmeniä kentän laidalla. Kortteliliigan mölkkykisat täyttävät tulevana kesänä jo 20 vuotta. Mölkky on Lahden seudulla suosittu harrastus.

”Kesäsarjaan kuuluu noin 60 joukkuetta ja joka joukkueessa on neljästä kuuteen heittäjää”, kertoo Kortteliliigan mölkkyjaoston puheenjohtaja Tipi Tuomola.

”Joukkueet tulevat pääosin Päijät-Hämeen seudulta, mutta joukkueita on myös esimerkiksi Hyvinkäältä, Iitistä ja Helsingistä.”

Joukkueet pelaavat kesäisin kerran viikossa ja heittokausi kestää toukokuusta syyskuuhun. Kortteliliiga on heinäkuun ajan lomalla. Mölkkyä heitetään myös talvisin sisätiloissa. Mölkky on tyypillinen suomalainen seurapeli, mutta Kortteliliigassa se voi olla kilpailuhenkinen laji.

”Joillekin tämä on kilpailuhenkistä toimintaa, toisille ei. Jotkut pelaavat mölkkyä huvin ja seurustelun kannalta, mutta parhaat joukkueet treenaavat hampaat irvessä.”

Kentän laidalla tämän huomasi esimerkiksi siitä, että toisilla joukkueilla oli mölkkyä varten teetetyt pelipaidat ja toiset pelasivat niillä vaatteilla, mitkä olivat päällä töistä lähdettyä.

Mölkky sopii kaikenikäisille.

Ikäjakauma mölkkykisoissa oli laaja. Nuorimmat pelaajat olivat noin vähän yli kymmenen vuotta vanhoja ja vanhimmat ovat olleet jo monta vuotta eläkkeellä. Lapsia on selvästi Kortteliliigassa vähemmän, mutta pelkästään eläkeläisten harrastus mölkky ei kuitenkaan ole. Mölkyssä kaikki voivat pärjätä tasavertaisesti iästä huolimatta. Mölkky onkin Tuomolan mukaan hyvä harrastus koska se sopii kaikenikäisille ja kokoisille.

Kortteliliigalla on myös hallussaan epävirallinen maailmanennätys heitettyään 30 tuntia yhtäjaksoisesti mölkkyä.

”Porukka oli niin innokasta, että ketään ei tarvinnut houkutella mukaan. Joukkueet heittivät kahden tunnin vuoroja ja jotkut heittivät jopa kaksi vuoroa putkeen.”

Pelit järjestetään kesäisin Lahden Kisapuistossa ja talvisin turnauksia järjestetään pääosin Lahden Energiahallissa. Pelejä on pelattu myös Kotkassa ja Kouvolassa, joissa on sisähallissa hiekkapohja mölkyn heittämistä varten.

Mölkky on hyvä seurapeli.

Koplan muorien heittäjä Sanna Laurila ei ota mölkyn harrastamista tosissaan, mutta suosittelisi sitä silti muillekin.

”Mölkky on hyvä seurapeli ja näissä peleissä näkee samalla kavereita. Itse aloitin harrastuksen, koska mieheni harrastaa lajia myös,” kertoo Laurila.

Mölkyn kesäsarjaan voi ilmoittautua Kortteliliigan nettisivujen kautta. Helpoiten liigaan pääsee mukaan perustamalla oman joukkueen. Joukkueessa tulee olla kolmesta kahdeksaan pelaajaa. Valmiisiin seuroihin voi myös hakea mukaan, mutta tämä voi olla hankalaa, koska joukkueesta pitäisi tuntea mieluiten joku.

Linkki Kortteliliigan sivuille: http://www.kortteliliiga.net/index.php

Teksti ja kuvat: Topias Setälä