(Kuva: Wikipedia)

Z- sukupolvi noudattaa ketoosidieettiä, vitsailee mielenterveysongelmistaan, laittaa rasisteille jauhot suuhun ja solmii ystävyyssuhteita maailman toiselle puolelle, mutta soittavat äidille kysyäkseen, missä asteessa makaronilaatikko paistetaan.

Y-kirjaimen jälkeen tulee Z. Z-sukupolveksi määritellään karkeasti 1997-2010 välillä syntyneet. Z-sukupolvi ei ole hiihtänyt järven yli kouluun tai joutunut syömään klimppisoppaa. Huoltaja varaa lääkäriajan ja koulussakin on vegaanivaihtoehto. Usein puhutaan niistä kuuluisista “vanhoista hyvistä ajoista” Mikä niistä sitten teki parempaa kuin nykyajasta? Vaikka Z-sukupolvi on välillä vähän avutonta, niin ovat vanhemmatkin sukupolvet. Riippuu kenen näkökulmasta katsoo. Me milleniaalit taas olemme kuin keskimmäinen lapsi, vähän väliinputoajia.

Vanhemmat sukupolvet kammoksuvat teknologiaa, milleniaalit luottavat siihen, mutta   Z-sukupolvi luo uutta. Siinä missä ennen uusia innostavia keksintöjä olivat väritelevisio, VHS-soitin, mikroaaltouuni ja taskulaskin, on nykyään kamerapuhelimet, internetyhteys, videopuhelut ja sosiaalinen media. Surullista se olisi, jos vuosien saatossa teknologia ei olisi mennyt eteenpäin. Teknologia on mahdollisuus luoda, oppia, tutustua, kehittyä ja pitää yhteyttä. 

Z-sukupolvi on oikeudenmukaista ja multikulttuurista ja hyväksyvää. Sukupolvi, joka haluaa saada äänensä kuuluviin ja nähdä muutosta. Sukupuoli, ihonväri, uskonto tai etninen tausta ei enää määritä ihmistä ja se näkyy kaikessa. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on normi. Niin on myös naispääministeri ja tumma presidentti. Uskallan väittää, että lähes jokainen Z-sukupolven edustaja tuntee ainakin yhden homo,-bi,-pan,-trans tai a-seksuaalin. Heille seksuaalinen suuntautuminen on yhtä normaali asia, kuin juotko kahvin maidolla vai ilman. Mieluiten kauramaidolla, jos mahdollista. 

Harvalla on kompostia kotona, mutta luonnonsuojelun nämä nuoret osaavat. Siinä missä vanhempi väestö ajattelee, että mitään ei voi enää tehdä ja tuhoon mennään. Tämä avuton sukupolvi siivoaa heidän sotkujaan uskoen, että kaikki on vielä mahdollista. He tekevät tietoisesti parempia valintoja ja keksivät uusia vaihtoehtoja. He myös haluavat mummon vanhan tuulipuvun, koska se on nyt vintagea.

Z-sukupolvi ei mene naimisiin 20-vuotiaana tai osta omistusasuntoa. Sen sijaan itsenäisyys, itsearvostus ja henkinen hyvinvointi ovat tärkeämpiä arvoja. Positiivinen kehonkuva ja avoin keskustelu ovat vain muutama niistä asioista, joista tulevien sukupolvien tulisi ottaa mallia.

Maailma ei muutu miettimällä vanhoja hyviä aikoja ja elämällä menneisyydessä. Muutos tehdään tänään ja huomenna. Kaikki voimme oppia toisiltamme jotain, Z-sukupolvi voisi woltittaa vähemmän ja laittaa puhelimen alas useammin. Vanhemmilla sukupolvilla olisi paljon opittavaa tasa-arvosta, ja siitä, että se on jokaisen oikeus, ei mielipide.