Itäinen masto (kuva : Toni Heinonen)

Nykyisellä Radiomäellä on ollut aikaisemmin monia eri nimiä, kuten alkuperäiseltä nimeltään Selänmäki, tämän jälkeen Korkeamäki, hautausmaan tultuaan nimeksi tuli Hautausmaanmäki. Nykyinen nimi tulee Yleisradion entisestä Lahden radioasemasta, joka rakennettiin vuonna 1927. Tämän radioaseman myötä tulivat myös niin sanotut Lahden maamerkit, radiomastot vuonna 1927. Mitä sitten radiomäellä on ja mitä siellä voi tehdä?  Ajan saatossa radiomäelle on tullut Radiomäen urheilukenttä, radio- ja tv-museo, hautausmaa ja lenkkipolku, jota talvisin käytetään paljon hiihtämisessä. Paljon on siis aktiviteetteja. Sijaintikin on erinomainen keskellä kaupunkia, mäen päällä ja puiden ympäröimänä.

Lähdin itse asiaa tutkimaan ja kyselemään lahtelaisten mielipiteitä, mitä he ovat mieltä ja mitä tuntemuksia Radiomäki herättää.

Itäisen maston juurelta (kuva : Toni Heinonen

Tony Vilko, opiskelija, Lahti

“Kävelen tästä usein läpi, kun pääsen koulusta. Tämä paikka on mielestäni ainutlaatuinen ja huikeat insinööritaidot nähtävillä. Radiomäki on lähellä sydäntäni varsinkin mastot, jossa olen työskennellyt. Olen myös järjestänyt base jump-hyppyjä mastoista ja itsekin olen kummastakin mastosta hypännyt, lupien kanssa tietenkin. Lokaatio on mitä mahtavin, keskellä kaupunkia ja hyvät paikat harrastaa base jumppia.”

Yleisurheilukenttä taustalla (kuva: Toni Heinonen)

Niki Rantanen, Liiketalouden opiskelija, Lahti

“Minulle tulee lämpimiä nostalgisia fiiliksiä, kun täällä on junnuna tullut pelattua paljon jalkapalloa ja isoisän kanssa vietetty aikaa. Nykyään harvemmin täällä tulee enään oltua. Silloin tällöin on kiva tänne tulla urheilemaan, koska täällä on erittäin hyvät lenkkipolut ja yleisurheilukenttä, missä on hyvä parantaa fyysistä kuntoa. Talvisin käyn täällä pelaamassa jääkiekkoa kavereiden kanssa. Sen haluan vielä sanoa, että täällä on tuo radio- ja tv-museo, siellä kannattaa käydä jokaisen ainakin kerran. On mielenkiintoinen kokemus.”

Hieno huomata miten tärkeänä ja lähellä sydäntä lahtelaiset pitävät Radiomäkeä. Radiomäellä kävellessäni tuli erittäin hyvä olo, miten noin keskellä kaupunkia pääsee niin rauhalliseen ja luonnonläheiseen tunnelmaan. Mastot tekevät siitä vielä erikoisemman ja ainutlaatuisemman tunteen. Onneksi Lahti pitää hyvää huolta kaupungissa asuvista ja tarjoaa tällaisen paikan, missä voi urheilla, kuvailla, nauttia luonnosta ja rauhallisuudesta.

Radiomäen lenkkipolku (kuva: Toni Heinonen)