(Kuva: bebeautiful.in)

Vettä sataa viistossa, sukat kastuu ja on pimeää. Kesä kesti taas kaksi päivää ja nekin olit töissä. Olisipa kiva asua lämpimässä ja juoda sangriaa rantabulevardilla. Tiesitkö, että se on mahdollista, jos vain lopettaisit valittamisen ja tekisit asialle jotain. Suomalaisten suosimaan Fuengirolaan on helppo muuttaa, ei tarvitse puhua edes espanjaa ja aurinkokin paistaa lähes joka päivä.

Oletko koskaan miettinyt, että oman onnesi edessä ei oikeastaan seiso kukaan muu kuin sinä itse? Tekosyitä löytyy kyllä. Ja todella helpostikkin. Nuorena ei riittänyt rahat, sitten piti opiskella, löytää kumppani, elää yhteiskunnan toiveiden mukaan ja kaikki tietävät, miten rankkoja ruuhkavuodet ovat. Onneksi eläkkeellä on aikaa, jos sinne asti pääset. Negatiivisen ajattelun on todettu lyhentävän elinikää ja altistavan sydän-ja verisuonitaudeille. 

Kello soi aikaisin aamulla ja heräät työpaikkaan, jota oikeastaan inhoat. Pomo valittaa ja palkkapäivän jälkeen käteen ei jää muuta kuin ensi kuulle siirtyvä luottokorttilasku. Aikuinen ihminen, kukaan ei pakota sinua olemaan työpaikassa, jossa et halua olla. Jos olet kahvipöydän valittaja, niin luultavasti muutkaan eivät toivo läsnäoloasi. Hyvin yksinkertainen ratkaisu on vaihtaa työpaikkaa tai kouluttautua uudelleen.

Työpäivän jälkeen rojahdat sohvalle. Kylkeen juustonaksupussi ja ehkä muutama olut. Mahamakkarat harmittaa, mutta töiden jälkeen olet vain niin rättiväsynyt. Pieni vinkki, kukaan ei ota juustonaksuja sinulta pois ja zumbatunnillekin joudut menemään itse. Välillä olet väsynyt, et sen takia, että olet tehnyt asioita liikaa, vaan yksinkertaisesti olet tehnyt liian vähän asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Ei kaikkien tarvitse olla optimisteja ja on täysin hyväksyttävää tehdä inhoamaan työtä, olla piittaamatta terveydestään ja pahoittaa mielensä aina ja kaikesta. Mutta älä hyvä ihminen valita, jos et ole valmis tekemään muutosta. “Jokainen on oman onnensa seppä” on varsin paikkansapitävä sanonta. 

Jokaisella on myös vapaus valita, kenen kanssa aikaansa viettää. Jos ympärilläsi vaikuttavat ihmiset näkevät kaikessa aina huonoimman vaihtoehdon, mieti, onko aikasi heidän arvoista. Mieti myös, oletko itse se ihminen? Tiesitkö, että sinun negatiivisuutesi vaikuttaa läheistesi aivotoimintaan. Jos et halua tehdä muutosta itsesi takia, tee se edes läheistesi vuoksi.

Säästän sinut self-help-kirjojen lukemiselta, koska aikasi on kuitenkin kortilla. Sanoin vain, että on jokaisen oma valinta, miten elämänsä elää. Mutta lopeta jo se valittaminen ja ota vastuuta elämästäsi. Jos haluat muutosta, tee se. Ei asiat valittamalla parane eikä aurinko toivomalla paista.

Jos myöhästyt aamulla bussista, koska lähdit itse myöhässä, tarvitseeko sen pilata koko päivää? Jos sinulla on 86 400 euroa ja joku varastaa sinulta kymmenen euroa, heitätkö loput 86 390 euroa pois kostoksi? Jos vastasit, että heität pois, annan mielelläni tilinumeroni. Sinulla on päivässä 86 400 sekuntia, älä anna kymmenen sekunnin pilata koko päivääsi. 

Joten seuraavaksi kun jalkasi kastuvat vesisateessa, osta kumisaappaat.

Tuulia Kuusela