Olemme eläneet puoli vuotta koronan aikakaudessa ja juttua on riittänyt. Viranomaisilta vaaditaan turvaa ja johtajuutta, tiedeyhteisöltä odotetaan rokotetta, asiantuntijoilta tivataan kaikenlaisia ihmeparannuksia. Viimeisin iso riitelyn aihe on ollut kasvomaskien tehokkuus koronan torjumisessa.

Nämä ovat tärkeitä aiheita ja hyvä, että niistä keskustellaan, mutta sekä viranomaiset, asiantuntijat ja varsinkin toimittajat ovat epäonnistuneet kansalaisten auttamisessa koronalta suojautumisessa. Nimittäin asia, mistä ei puhuta tarpeeksi, on fyysisen terveyden tärkeys vastustuskyvyn parantamisessa, ja näin virusten torjumisessa.

(Vastustuskykyä parantamalla maskien käyttöä voitaisiin vähentää. Kuva: pikist.com)

Vakavan koronataudin riskiryhmät onnistuttiin nopeasti selvittämään. Korkean iän lisäksi riskitekijöiden listalla on muun muassa sydän- ja keuhkosairaudet, sairaalloinen lihavuus ja diabetes. Näiden toteamisen jälkeen ollaan yleisesti keskitytty siihen, kuinka näitä riskiryhmäläisiä voitaisiin suojata turvaväleillä, eristäytymisellä tai niitä maskeja käyttämällä. Harvemmin, tai edes koskaan, mainitaan, miten näitä riskejä voitaisiin ehkäistä kokonaan. 

Tosiasia on, että vastustuskyky virusinfektioita vastaan paranee selvästi, kun ihminen harrastaa sopivasti liikuntaa, syö terveellisesti ja nukkuu tarpeeksi. Koronavirusten torjumisen lisäksi terveellisempi elämäntyyli ehkäisee yllä mainittujen riskitekijöiden kehittymistä kehossa. 

Kaikilla ei ole tietenkään samoja lähtökohtia toteuttaa terveellisempää elämää, eikä jumppa paranna vakavia perussairauksia. Kyseessä on kumminkin hyvin olennaisista perusasioista, joilla voitaisiin ehkäistä sairastumisia. Terveelliset elämäntavat ovat samalla tasolla kuin käsien peseminen – yksinkertainen, suoraviivainen toimenpide, jolla voidaan pelastaa jopa henkiä.

Eli sen sijaan, että syyllistetään nuhaisia, eikö olisi fiksumpaa vähentää nuhaisten määrää valistamalla kansalaisia terveellisestä ruokavaliosta? Sen sijaan, että riidellään kasvomaskien pesuveden lämpötilasta, voisimmeko jakaa tietoa siitä, kuinka unen laatua parannetaan? Sen sijaan, että eristäydytään koteihimme ja annetaan talouden romahtaa, emmekö voisi jakaa kotitalouksille tehokkaan kotijumpan ohjeet, niin sinne kotiin ei tarvitsisi jäädä moneksi kuukaudeksi?

Koronavirus on jo ehtinyt tuottaa korvaamattoman määrän kuolemaa, kärsimystä ja taloudellista tappiota. Katastrofi voi kuitenkin tuoda muutosta parempaan suuntaan, jos siihen ymmärretään tarttua. Antamalla kansalaisille tietoa oman terveyden parantamisesta voisimme pelastaa ihmishenkiä, ja kansanterveyttä nostamalla parantaa yhteiskuntaa. Se on paljon enemmän kuin mitä maskeilla voisimme saavuttaa.

Artikkelikuva: Wikipedia