
Kävin kerran katsomassa esitystä jonka yksi lause jäi pitkään kummittelemaan mieleeni. “Afrikka ei ole vain yksi maa vaan maanosa jossa on valtavasti eri kulttuureja”. Tämä tieto oli tuttu jo ala-asteen maantiedon tunneilta, mutta käytännössä en ollut koskaan sisäistänyt sitä. Eikä minun ollut tarvinnutkaan. Kuvasto jota minulle Afrikasta ja afrikkalaisuudesta tarjotaan on hyvin yksipuolista. Se, että niputan 54 valtiota ja noin 1,2 miljardia ihmistä saman yhteisen asian alle, afrikkalaisuuden, on oikeastaan aika absurdia. Se, että minua kutsuttaisiin vaikka eurooppalaiseksi, tuntuisi mielestäni erikoiselta. Minä olen suomalainen, minulle kulttuurini on hyvin kaukana italialaisesta kulttuurista. Kuitenkaan en tiennyt mikä tekee omansa yhdestäkään Afrikan valtiosta, sillä mielikuvissani ne olivat kaikki samanlaisia. Assosioin polttavan kuumaa ilmaa, kuivuutta ja nälkää. Aliravitsemuksesta turvonneita vatsoja ja tyhjiä katseita. Representaatioista keskustelemisen tärkeys tuli minulle merkittävämmäksi kuin koskaan. Mikä muu selittäisi sen, että yksi maanosa on mielikuvissani näin yksipuolinen ellei se, että niin on myös siitä näkemäni kuvasto?
Wikipediakin tiesi kertoa minulle, että “afrikassa on useita tuhansia erilaisia yhteisöjä ja etnisiä ryhmiä joilla on omat kulttuurinsa, kielensä, uskontonsa ja historiansa”. Kun jatkan tutkimusretkeäni kohtaan “afrikkalainen keittiö” ensimmäinen lause on, että “afrikkalaiseen keittiöön kuuluu toisistaan poikkeavia perinteitä Afrikan mantereen kulttuurillisista, ilmastollisista ja maantieteellisistä eroista johtuen.” Ilmiselvää tietenkin vaikka en ollut tullut sitäkään ajatelleeksi. Kun kirjoitan saman palvelun hakukenttään “eurooppalainen keittiö” saan luettelon jokaisesta euroopan maasta ja yksilöllisen kuvauksen näiden omista keittiöistä. Edelleenkin suomalainen ja italialainen keittiö ovat mielikuvissani hyvin kaukana toisistaan, valitettavasti.
Kohdassa “Afrikkalainen taide” minulle kerrotaan, että “ Afrikkalainen taide käsitetään yleensä kattamaan Saharan eteläpuolisen Afrikan taiteen.” KÄSITETÄÄN?! Takerruin hyvin tiukasti tähän yhteen sanaan, kunnes muutama rivi alempana wikipedia jaksoi minua jälleen muistuttaa, että “laajan maanosan taiteen eri muodot, tarkoitukset ja käytännöt ovat niin monimuotoisia, ettei voida puhua mistään yleisafrikkalaisesta taiteesta”. Eipä tietenkään voida missään muualla paitsi minun eurooppalaisissa mielikuvissani. Samassa palvelussa muuten hakusana eurooppalainen taide ei tuottanut minkäänlaista tulosta. Onkin vaikea kuvitella tilanne jossa joku ei näkisi eroavaisuutta Michelangelon ja Gallen-Kallelan töiden välillä, vaikka heitä maanosa yhdistääkin. Molemmat ovat onnistuneet jättämään oman merkkinsä maansa kulttuuriin ja kansallisidentiteettiin. Tällainen taiteilija on oletettavasti myös jokaisella Afrikan valtiolla, vaikka en osaisikaan nimetä yhdenkään niistä kansallistaiteilijaa. Tai edes yhtä taiteilijaa.