Mayweather vs Pacquiao pressitilaisuus vuonna 2015 (KUVA: PrizeFighters.com)

Nyrkkeily, tuo historiallinen ja väkivaltainen urheilulaji, joka on edelleen suosittu. Laji, jossa liikkuu paljon rahaa, laji mikä tekee uskomattomia tarinoita, sekä laji joka herättää paljon mielipiteitä. Laji joka on yksi historian pitkäaikaisimmista.

Mediassa on puhuttu viime aikoina paljon lajista ja sen ristiriidoista. Ulkopuoliset ihmiset eivät ymmärrä lajia, jossa hakataan toista syyttä suotta ja sen avulla hankitaan leipää pöytään. Sivullisen silmistä laji siis on aivan järjetön joka pitäisi kieltää.

Sisäpiiriläisen silmin taas laji on hieno ja ymmärrettävä. Tapaat lajin kautta monia uusia ihmisiä sekä näet ja koet kaikkea uutta. Lajilla on pitkät perinteet, joka lisää nyrkkeilysaleilla helppoa sopeutumista. 

“Jokainen joka nousee kehään tietää ja hyväksyy mahdolliset vauriot ja loukkaantumiset” sanoi Tampereelta tavoitettu entinen ammattinyrkkeilijä Lassi Seppälä.

Viimeaikaiset kuolemaan johtaneet tapaukset ovat herättäneet paljon kritiikkiä ympäri maailmaa. Ihmiset eivät pysty käsittämään, että toinen menettää henkensä toisen lyöntien johdosta sekä siitä että heille kummallekin maksetaan palkkaa siitä.

Ulkopuolisten on helppo kritisoida lajia sekä ihmisiä jotka toimivat sen parissa, mutta esimerkiksi. Venäjällä sekä Amerikassa laji pelastaa vuosittain myös monia nuoria. Laji saa nuoret tuomaan ulkona vellovan aggressiivisen olemuksensa sinne kuuluvaan paikkaan.  Nuoret saavat lajista itseluottamusta, tapaa viettää aikaan sekä ihmissuhteita.

Olen ollut itse monesti katsomassa nyrkkeilyä livenä ja maksanut siitä tai lyönyt vetoa. Eli olen siis itse myös yksi syy miksi joku ihminen on menehtynyt lajin takia tai saanut vammoja.

Olen jokakerta nauttinut kun olen katsonut lajia. Lajin kovuus, vauhdikkuus sekä luonne sai minut itsekin menemään kokeilemaan nyrkkeilyä ja jäin saman tien koukkuun. Sen erilaisuus muihin urheilulajeihin verrattuna antoi minulle aivan uudenlaisia kokemuksia.

En kuitenkaan ollut valmistautunut kenenkään lajia harrastavan kuolemaan. Sen kuuleminen sai ajattelemaan, että onko nyrkkeily sen riskien mitä ottelemisessa on arvoista. Se että joku kuolee ammattinsa takia on karmea ajatus, mutta sitäkin pitää ymmärtää. Kaikilla ei ole muita vaihtoehtoja menestyä ja pärjätä elämässä, jostain se leipä on pöytäänkin saatava.

Suurin osa ihmisistä syyllistää iltojen järjestäjiä siitä, että loukkaantumisia sattuu. Pitäisi kuitenkin ymmärtää myös heitä. He tekevät työtään jolla elättävät itsensä, perheensä sekä ottelijat. Raha merkitsee urheilu bisneksessä todella paljon niin myös nyrkkeilyssä.

Haluan silti sanoa, että nyrkkeily on perinpohjin herrasmieslaji kaikista ongelmista huolimatta, jota suurin osa ihmisistä ei ymmärrä. Haluan myös tarkentaa, että lajia seuraavat eivät hyväksy väkivaltaa muualla kuin sinne tarkoitetuissa paikoissa.

Entinen olympiatyylin maailmanmestari sekä ammattilaisena viiden painoluokan mestaruudet saavuttanut Sugar Ray Leonard tiivisti asiat hyvin.

“You don´t play boxing”