Lauantaina 3.10. Helsingissä järjestettiin Elokapina-niminen mielenosoitus. Joukko ihmisiä kokoontui Helsingin Unioninkadulle osoittamaan mieltään tulevaisuuden ilmastosta. Mielenosoituksen pääsanoma oli julistaa Suomeen ilmastohätätila.
Lauantaina 3.10. järjestetyn Elokapina-nimisen mielenosoituksen tärkeimpänä pointtina oli tuoda ilmi ihmisille totuus tämänhetkisestä ilmastostamme ja sen tilasta. Suomen hallituksen, median sekä yhteiskunnan tulisi puhua ja puuttua tulevaisuutemme ilmastoon. Suomeen tulisikin julistaa ilmastohätätila.
Miksi hallitus ja media ei kuitenkaan puuttuneet Elokapina-mielenosoituksen tärkeimpään aiheeseen?
Lauantaina tapahtuneessa mielenosoituksessa tilanne riistäytyi loppujen lopuksi jopa hieman käsistä. Poliisi joutui suihkuttamaan pippurisumutetta ilmastoaktivistien päälle. Ilmastoaktivistit istuivat autotiellä liikenteen tukkeena ja heitä pyydettiin siirtymään lukuisia kertoja pois tieltä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. On siis ymmärrettävää, että poliisien oli pakko toimia tilanteessa jollain tapaa, sillä liikenteen pitkittyneet häiriöt aiheuttivat ihmisille vaikeuksia. Mutta oliko tällainen voimankäyttö tarpeellista?
Itseäni kummastuttaa suuresti median rooli lauantain tilanteessa. Seurasin itse tilannetta aktiivisesti median kautta, ja ennen poliisikonfliktia kaikki sujui mallikkaasti. Mielestäni lauantain mielenosoituksen aihe oli erittäin tärkeä tulevaisuuden ilmastoa ajatellen.
Kuitenkin poliisin voimankäytön jälkeen media räjähti. Media on uutisoinut lukuisilla otsikoilla, miltä pippurisumute silmissä tuntuu, ja miten poliisi kommentoi lauantain tilannetta. Istuivatko Elokapinan osallistujat kuitenkaan tätä varten monia tunteja liikennettä tukkimassa, jotta he päätyisivät tällaisessa valossa mediaan? Epäilen, että eivät.
Mediassa liian usein sorrutaan totuuden kiertämiseen. Me yhteiskuntana tiedämme, mitä on tulossa, mutta konkreettisiin toimiin ei kuitenkaan ruveta. Tässä kohtaa omasta mielestäni medialla on valtikka. Media on se taho, joka voisi omalla laajalla näkyvyydellään taata informaation leviämisen, ja konkreettisiin toimiin ryhtymisen. Mutta tosi tilanteen tullen median uutiskynnyksen ylittävät vain poliisit ja pippurisumute.
Yhteiskuntamme asiat ovat pahasti viallaan. Kun viattomat nuoret kokoontuvat yhdessä osoittamaan mieltä omasta tulevaisuudestaan, vastaavat viranomaiset siihen väkivallalla. Uskaltavatko tällöin enää muutkaan sukupolvet astua vastarintaan tai osoittaa lainkaan mieltään? Hallituksen tulisi kuulla hätähuutomme nyt. Huomenna voikin olla jo liian myöhäistä.
