Kaikki vartalot ovat kauniita. Kuva: Depositphotos

Kenenkään ulkonäköä ei koskaan pitäisi kommentoida. Jostain syystä kuitenkin vielä nykypäivänäkin ajatellaan laihuudesta kommentoimisen olevan hyväksyttävää. Mitä kehopostiivisuus on, jos se lopulta koskee vain “isompia” ihmisiä?

Kauneusihanteena pidettiin pitkään laihana olemista. Lähivuosina ajatusta on kuitenkin lähdetty muuttamaan ja neutralisoimaan. Kauneusihanteen muutos on saatu hyvin käyntiin ja se näkyy myös mediassa sekä mallimaailmassa. Kaikki kehon mallit ovat täydellisiä ja sitä painotetaan paljon.

Vaikka laihuus oli kauneusihanne ja kehopositiivisuus on jatkuvasti esillä, on laihuutta silti aina pidetty ongelmana ja häiritsevänä asiana. Laihuudesta myös kommentoidaan helpommin. Ajattelutapa on usein se, että laihuutta saa kommentoida, mutta lihavuutta ei. Kukaan ei sano toiselle, että oletpa lihava, mutta “oletpa laiha” tulee ihmisiltä suusta helposti.

Laihaksi kutsumista pidetään usein kohteliaisuutena ja joillekin se sitä varmasti myös on. Usein laihuudesta kommentointi ei kuitenkaan ole kehu tai kohteliaisuus. Laihuudesta piikitellään paljon, koska jostain syystä ihmiset kokevat olevansa oikeutettuja siihen.

Kenellekään ei sanota “Miksi syöt noin paljon?”, mutta usein laihat ihmiset kuulevat kommentteja kuten “Miksi et syö?” tai “Syötkö mitään, kun olet niin laiha?”. Kyse on täysin samanlaisista kysymyksistä, mutta laihalta kysyminen koetaan olevan hyväksyttävää.

Useat eivät varmasti edes tajua kysymysten ja kommenttien olevan asiattomia. Laihuudesta kommentoinnista on tehty normaali asia. Sitä sen ei kuitenkaan pitäisi olla. Varsinkaan enää nykypäivänä, kun kehopositiivisuutta painotetaan niin paljon.

Toisen kehon kommentoiminen voi aiheuttaa paljon harmia. Kukaan ei koskaan voi tietää, mitä toisen elämässä tapahtuu. Laihuus voi johtua monesta eri asiasta. On ihmisiä, jotka ovat luonnostaan laihoja, jolloin lihominen voi olla erittäin hankalaa, vaikka kuinka yrittää. Laihuuteen liittyvät myös usein syömishäiriöt. Yleinen kommentti laihuudesta on myös sairauteen liittyvä. Laihuus ei aina tarkoita sairautta ja silloin jos siihen liittyy sairaus, kommentointi on vielä enemmän väärin.

Kehopositiivisuutta ajatellen kaikkien pitäisi olla samanarvoisia. Miksi laihuudesta siis saa piikitellä ja sanoa? Onko loppujen lopuksi keskitytty liikaa siihen, että ketään “isompaa” ihmistä ei loukata, että laihojen ihmiset tunteet on jätetty ajattelematta kokonaan? Vai ajatellaanko laihojen kestävän kaikki kommentit muuten vaan?

Lähteet: https://fi.depositphotos.com/199308556/stock-photo-smiling-caucasian-woman-holding-banner.html

https://pixabay.com/photos/kokeshi-message-i-love-your-body-633703/