Punainen on huomiota herättävä ja dominoiva väri. Lisäksi sen aallonpituus on pidempi kuin muiden värien. On tutkittu, että punainen kiinnittyy katsojan silmiin herkemmin kuin muut värit. Se yhdistetään äärimmäisiin asioihin, kuten sotaan, vihaan, rakkauteen, intohimoon ja voimaan. Sanotaan myös, että punainen väri auttaa lisäämään suorituskykyä ja kestävyyttä. Pirun punainen. Miksi punainen liitetään sinnikkäästi jouluun?

Vuotisjuhlien asiantuntija ja arkistotutkija Juha Nirkko on tottunut vastaamaan jouluun liittyviin kysymyksiin. Nirkko kertoo, että nykyinen joulun väri sai alkunsa syvältä historiasta ja entisajan esikuvilta. Punaisen joulun vallankumous alkoi 1800-luvulla.

Pukin pikku apulaiset

Punaisen tonttulakin esikuva juontaa juurensa muinaiseen antiikin Roomaan. Tällöin punainen päähine oli vapautettujen orjien tunnusmerkki. Tämä otettiin myös käyttöön 1700-1800-lukujen vaihteessa Ranskan vallankumouksessa. Tällöin tasavaltaa ja vapautta symboloivaa punaista päähinettä käyttivät alhaissyntyiset ja työläiset. Tästä juurtaa tonttujen harmaa ja vanhanaikainen pukeutumistyyli punaisilla hatuilla.

Tontut ilmestyivät jouluiseen ympäristöömme 1860- ja 1870-luvuilla. Jenny Nyström oli tunnettu joulukorttien tekijä ja tonttujen kuvallinen luoja Pohjoismaissa. Hän oli saanut vaikutteita maailmalta, etenkin Amerikasta. Yhdysvalloissa oli jo tällöin luotu joulua lumisesta talvimaisemasta ja punalakkisista ukoista. Kuvakirjojen ja postikorttien myötä tontut rantautuivat myös Suomeen ja liittyivät joulupukin perheeseen ottolapsina sekä apulaisina.

Pyhä pukki

Joulupukin esikuva on Pyhä Nikolaus. Pyhä Nikolaus oli 300-luvulla Turkissa sijainneen Myran piispa ja kunnioitettu pyhimys. Hän pukeutui taannoin myös punaiseen viittaan. Punaiset värielementit ja piispan päähine ovat tunnettuja pyhimysesikuvalla.

Pyhä Nikolaos on joulupukin esikuva 300-luvulta. (Kuva: Wikipedia)

Amerikkalainen Coca-Cola toi nykyisen pyöreän ja punaisen joulupukin keskuuteemme vuonna 1931. Ahvenanmaalaistaustainen kuvittaja Haddon Sundblomin sai tehtäväkseen luoda puhuttavan roolihahmon jouluksi. Näin hän kehitteli ystävällisen, lämminhenkisen ja pyöreähkön joulupukin. Tänä vuonna Coca-Cola luo joulumieltä myös jättimäisellä tavalla Helsingin Rautatientorilla. Yli viidensadan punaisen valon koristama joulukuusi on 12 metriä korkea.

Kehittynyt painotekniikka Pohjolaan

Kun Suomi oli itsenäistynyt vuonna 1917, saivat kansakoulut alkunsa vuonna 1920. Kansakouluun kehiteltiin kuusijuhla. Juhlassa esiintyi joulupukki ja koristeltu kuusi sekä jaettiin joulukortteja. Korteissa loistivat punainen väri ja punaiset hahmot.

Sata vuotta sitten kansakoulun kuusijuhlassa yleistyi punainen painatus joulukorteissa. (Kuva: AlphaZeta)

Punaiset joulukortit yhdistyvät kuusijuhlaan ja teknisesti kehittyneeseen painotekniikkaan. Joulun väri alkoi yleistyä. Dominoiva punainen alkoi näkyä kuvastoissa, joulukorteissa, lehdissä ja julisteissa. Näin huomiota herättävät ja näyttävät kuvastot välittyivät tehokkaasti nuoreen itsenäiseen Suomeen. 1920-luvulla joulu alkoi näyttämään hyvinkin punaiselta. 

Kulttuurinen tai kansanperinteeseen liittyvä ilmiö 

Kukaan ei ole määrännyt joulua punaiseksi, vaan siirtymä tapahtui luontevasti. Ilmiö tuli, otettiin vastaan, todettiin toimivaksi ja lopulta hyväksyttiin. 

– Näin se alkoi vahvistamaan itse itseään, että tältähän sen kuuluu näyttää. Ja näin olemme sadan vuoden ajan siihen sopeutuneet, sanoo Nirkko.

Punainen on talveen keskitettyjen asioiden sattumusten summa ja täten vihitty joulun väriksi.

Artikkelikuva: Pixabay, Gaby Stein