”Ihminen on kirjoittanut kauan.” (Kuva: Startup Stock Photos / Pexles)

Sitä tulee mietittyä välillä. Ihminen on kirjoittanut kauan. Sumerit keksivät kirjoitustaidon noin 3000 vuotta eaa. Kirjoitus oli aluksi kuvakirjoitusta savitaululle, joka muistutti nuolenpäitä. Siitä tuo nimitys nuolenpääkirjoitus. Kirjoitustaitoa pidetään myös korkean sivistyksen merkkinä. Käytännön tarpeet myös loivat kirjoittamisen. Kirjanpito esimerkiksi viljasäkeistä auttoivat pitämään talon isäntää selvillä viljavaraston riittävyydestä.

Mitä muuta hyötyä kirjoittamisesta sitten on? Kirjoittaminen jäsentää ajatuksia ja se voi olla myös terapeuttista. Kirjoittamalla sanallistat mielen tapahtumia ja ikävät asiat voivat haalistua mielessäsi paperille kirjoitettuna. Kiitollisuudesta kirjoittaminen saa huomaamaan hyvät asiat elämässäsi ja se lisää hyvää oloa. Synkät ajatukset katoavat ja huomaat oikeasti ne asiat, mitkä ovat tärkeitä ja hyvin elämässäsi.

Jos tekstiä ei tahdo syntyä, puhutaan ”tyhjän paperin kammosta”. Kyse ei ole laiskuudesta vaan voi olla, että et ole vielä valmis kirjoittamaan. Et välttämättä ole ehtinyt ajatella tarpeeksi aihetta. Jotkut tarvitsevat kirjoittamiseen rauhallisen tilan ja ajan. Joillekin taas ajalla ja paikalla ei ole väliä. Tekstiä syntyy vaikka meluisassa kahvilassa.

Erilaiset listat, kuten tehtävälistat, auttavat kiireistä ihmistä muistamaan tekemättömät työt. Joskus tällaisen listan tekeminen ja sitä orjallisesti noudattamalla voi saada itselleen ahdistuksen aikaan. Tämä yleisesti niin kutsuttu ”To do” -lista jäsentää kuinka paljon tekemättömiä töitä on ja mistä olisi hyvä aloittaa. Listaa ei ole tarkoitus noudattaa orjallisesti.

Voit myös kirjoittaa listan muodossa asioista mitkä tuovat sinulle hyvää mieltä tai ovat ärsyttäviä. Sei Shōnagon (s. 966 – k. 1017 tai 1025) oli japanilainen Heian-kauden hovinainen, joka piti tällaista listaa ympäristöönsä kuuluneista asioista. Hänet tunnetaan myös Tyynynaluskirjasta. Eräänlaisesta muistikirjasta, missä hän kuvailee kirjassaan hovin ja aikakautensa elämää sekä myös omia tuntemuksiaan ja ajatuksiaan. (Wikipedia)

Kirjoittamisella on siis monia hyvä puolia ja sitä voi nykyään tehdä aika monella välineellä. Voit myös julkaista tekstisi monessa paikassa netissä tai olla julkaisematta. Ihan perinteinenkin tyyli käy. Vain kynä ja paperi riittävät. Näistä välineistä eivät sähköt katkea tai akku lopu.

Artikkelikuva: ”Sumerilainen sopimus: pellon ja talon myynti. Shuruppak, esi-käsikirjoitus. Noin vuonna 2600 eaa.” (Kuva: Marie-Lan Nguyen)