Heijastin on halpa henkivakuutus. (Kuva: Google Creative Commons)

Syksysateet ja nopeasti hämärtyvät illat ovat saapuneet. Kaduilla näkee vain muutamilla heijastimia. Miksi ihmiset haluavat tietoisesti asettaa henkensä vaaraan? Varsinkin aikuisten ihmisten toiminta huolestuttaa. Meidän pitäisi olla esimerkkinä lapsille ja nuorille. Lauseen ‘’Heijastin on halpa henkivakuutus’’ kuulee aivan liian usein, mutta miksi se ei mene meidän ihmisten jakeluun?

Autoilijalle nämä ajat ovat yhtä helvettiä. Kokemusta on. Kaukovaloilla ajaessa autoilija havaitsee heijastinta käyttävän henkilön jopa 600 metrin päästä ja ilman heijastinta kulkevan 150 metrin päästä. Autoilijan käyttäessä lähivaloja heijastinta käyttävän jalankulkijan huomaa 350 metrin päästä, kun taas ilman heijastinta liikkuvan henkilön vasta 50 metrin päästä. Erot ovat huomattavat. 

Vaikka tutkimukset ja arkijärki kertovat, että heijastimen käyttö on fiksua, miksi ihmiset eivät kuitenkaan käytä niitä? Ne ovat halpoja ja takaavat turvallisen liikkumisen. Muistan, kuinka lapsena/esiteininä heijastimen käyttö oli noloa. Äiti sai aina muistutella siitä. Nykyään hieman vanhempana on noloa kulkea ilman heijastinta! Tunnen aina suurta tuskaa, jos olen unohtanut laittaa tai ottaa mukaan heijastimen. Hämärällä on todella turvaton olo liikkua kaduilla ilman heijastimia vaikka olisi katuvalot päällä. Itsekin autoilijana tiedän, että katuvalot eivät paljon auta havaitsemaan täysin pimeää hahmoa. Auta armias, jos sataa vielä vettä. Silloin pidän erityistä varovaisuutta liikenteessä sekä autolla että ilman.

Olen kuullut kommentteja, että heijastimet ovat rumia ja epätyylikkäitä, minkä takia niitä ei voi käyttää. Eräs henkilö kertoi, että hän ei käytä heijastinta, koska ne edustavat turvallisuutta ja kyseinen henkilö vastustaa turvallisuutta. Hänen mielestään hän on itse vastuussa, jääkö auton alle vai ei. On hyvä myös muistaa lemmikit. Kaduilla näkee paljon koiria, joilla ei ole yhtään heijastinta. Yhtälailla koiratkin voivat jäädä auton alle. 

Ihmiset, jotka liikkuvat pimeällä ilman heijastinta, eivätkö he ole koskaan ajaneet hämärällä autoa? Tällaisessa tapauksessa voisin pienesti ymmärtää ilman heijastimia kulkevia ihmisiä. Itsellekin avautui kunnolla vasta autokoulussa, kuinka paljon heijastin hyödyttää. Autoilijana en voisi ikinä antaa itselleni anteeksi, jos ajaisin ihmisen päälle ja pahimmassa tapauksessa jalankulkija tai pyöräilijä kuolisi. Mielestäni on itsekästä kulkea ilman heijastinta. Joka tapauksessa autoilija maksaa kovimman hinnan seurauksista niin henkisesti kuin fyysisesti. 

Onneksi nykyään heijastavista kankaista on tehty muun muassa kasseja ja takkeja, jotka heijastavat kauttaaltaan. Ne ovat jopa tyylikkäitä. 

Joten nyt jokainen kaivaa kaapista heijastimet esiin! Aivan sama, kuinka hienoja tai rumia ne ovat, mutta turvaatpahan liikkumisesi ja autoilijat kiittävät.