Joka ilta kun avaa television, ohjelmavaihtoehtoja on kaksi. Uusinnat ja tosi-tv. Usein tosi-tv:n puolella on muutama eri vaihtoehto. Yleisimpiä ovat erilaiset deitti-, kilpailu-, kokki- ja sisustusohjelmat, joita yksilötasolla on satoja.

Tosi-tv on kiinnittänyt jalansijaansa Suomen nykyisessä televisiotarjonnassa vuodesta 2013 lähtien, mutta ohjelmaluokan historia palaa aina 1950-luvulle saakka. Monet tosi-tv -formaatit ovat alunperin Yhdysvalloista ja muualta maailmasta. Suomesta löytyy muutama alkuperäinen ohjelma, joka ei perustu muualla keksittyyn ohjelmaan. Suurin osa silti on juuri näitä isosta Amerikasta ja Euroopasta lähtöisin olevia sarjoja.

Monet amerikkalaiset sarjat kuten Selviytyjät, America’s got Talent ja Huippumalli Haussa ovat legendaarisia ohjelmia, jotka ovat nostaneet itsensä maailman huipulle. Australiassa kuvatut Masterchef Australia ja Rantavahdit ovat saavuttaneet yhtä suuren suosion maailmalla. Näistäkin ohjelmista suurimmasta osasta on tuotettu suomalainen versio, mutta silti yksikään niistä ei ole saavuttanut minkään näköistä suosiota. Miksei Suomessa osata valmistaa hyviä ohjelmia, vaikka kaikki pohjamateriaali on valmiiksi käsissä? Moni sarjoista joudutaan lopettamaan ensimmäisen kauden jälkeen huonojen katsojalukujen takia, mutta johtuuko se oikeasti ohjelman huonoudesta? Kuitenkin Temptation Island Suomi on jatkunut jo neljä kautta ja uusi on tuloillaan. Ohjelman sisältö ei ole mitään päätä huimaavaa, vaan se koostuu pääosassa nuorten aikuisten kännäämisestä ja parisuhteiden hajottamisesta. Miksi tämä ohjelma sitten puree kansaan?

Suomalaisten tekemissä ohjelmissa taitaa piillä aina sama ongelma. Suomalaiset eivät osaa toimia kameran edessä samalla karismalla ja luonnollisella tavalla kuin esimerkiksi amerikkalaiset. Monen käyttäytyminen ohjelmissa on tönkköä ja vaivaantunutta, eikä katsojalle välity usein mitään muuta kuin myötähäpeä. Toisaalta eihän Suomessa ole edes tarpeeksi julkimoiksi haluavia, että jokaiseen ohjelmaan saataisiin pelkästään uusia naamoja. Tämä ylenpalttinen itsensä häpäiseminen ja esilletuonti on kuitenkin juuri se, joka vetää katsojat television eteen. Myönnettäköön, että kyllä televisiosta löytyy joitakin ohjelmia, jotka eivät perustu tähän edellä mainittuun toimintatapaan.

Monille suosittu ohjelma on jonkinnäköinen kilpailu. Oli se sitten Haluatko Miljonääriksi tai Idols. Silti näissäkin ohjelmissa, missä perusajatus on löytää se joku joka osaa vastata oikein 15 kysymykseen ja voittaa rahaa tai osaa laulaa kauneiten ja parhaiten, on jotain pielessä. Laulukilpailuissa monen kilpailijan esiintymistä siivittää jonkinnäköinen sydäntä lämmittävä tarina joka voittaa katsojat puoleensa. Tietovisoissa kotisohvalla koetaan paremmuuden tunnetta, kun itse olisi tiennyt kysymyksen mitä kilpailija ei tiennyt.

Onko liikaa pyydetty, että Suomen televisioon saataisiin joku konsepti joka ei tuhoa uskoa kansakuntaan tai lopeta ensimmäisen tuotantokauden jälkeen?

Teksti:

Saana Hintikka