Mikko Ranten johtaa sekä Colorado Avalanchen että koko NHL:n pistepörssiä 52 pisteellä. / Kuvituskuva

Colorado Avalanchen 22-vuotias tähtihyökkääjä Mikko Rantanen on aloittanut NHL:ssä kautensa 2018-2019 lumivyöryn lailla. Hän on tehnyt nyt 31 otteluun 52 pistettä, joten 100 pisteen rikkoutuminen on enemmän kuin lähellä.

NHL:n, suomalaisten ja Coloradon ylivoimainen ykkönen

Mikko Rantanen on pelannut urallaan TPS:ssä, San Antonio Rampagessa ja Colorado Avalanchessa. / Wikimedia

Mikko Rantanen johtaa 52 pisteellä koko NHL:n pistepörssiä. Edellisen kerran suomalaishyökkääjä johti NHL:n pistepörssiä 7.joulukuuta 1996. Kyseinen suomalainen oli legendaarinen Montreal Canadiensin kapteeni Saku Koivu.

Viime kaudella Rantanen voitti suomalaisten NHL-pelaajien pistepörssin 84 pisteellä. Hän on vasta neljäs suomalainen Jari Kurrin, Teemu Selänteen ja Olli Jokisen lisäksi, joka on tehnyt NHL:n runkosarjassa yli 80 pistettä. Tämän hetkisen pistevireen myötä hyökkääjällä on hyvät mahdollisuudet tehdä jopa 138 pistettä kuluvan kauden aikana. Jos näin käy, Rantanen tulee rikkomaan Jari Kurrin nimissä olleen suomalaisten NHL-pelaajien yhden kauden piste-ennätyksen, joka on 135 pistettä. Kurri teki kyseiset murskatehot kaudella 1984-1985.

Rantanen on rikkonut myös omassa seurassaan ennätyksiä. Hän on esimerkiksi vasta kolmas pelaaja Coloradossa, jonka pisteputki on kestänyt yli 10 ottelua. Tähän ovat pystyneet vain Coloradon kapteeni Gabriel Landeskog kaudella 2013-2014 ja Tyson Barrie viime kaudella. Rantanen oli myös tällä kaudella ensimmäinen pelaaja, joka rikkoi 40 pisteen rajan 24 pelatun ottelun jälkeen. Siihen ei pystynyt aikoinaan edes Coloradon ruotsalaislegenda Peter Forsberg.

Uran alku Turussa

Rantanen aloitti kiekkotaipaleensa vuonna 2010 C-junioreiden SM-liigassa TPS:n joukkueessa. Liigassa hän pelasi ensimmäisen kerran kaudella 2012-2013, jossa 15 ottelussa tuli 3 pistettä. Viimeiseksi jääneellä Liiga –kaudellaan 2014-2015 Rantanen toimi TPS:n varakapteenina ja hän teki 56 ottelussa hyvät 28 pistettä.

Vuoden tulokas, nuorten maailmanmestari ja MM-hopeamitalisti

Kesällä 2015 Rantanen varattiin Colorado Avalancheen ensimmäisen kierroksen kymmenentenä pelaajana. Suurin osa kaudesta kului Avalanchen farmijoukkueessa San Antonio Rampagessa AHL:ssä. Siellä Rantaselle kertyi 52 ottelua, joissa hän teki upeat 60 pistettä. Rantanen valittiinkin kauden päätteeksi ansaitusti vuoden tulokkaaksi AHL:ssä.

Kesken kauden joulukuussa 2015 Rantanen lensi San Antoniosta Helsinkiin edustamaan Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkuetta. Rantanen toimi nuorten Leijonien kapteenina ja teki seitsemässä ottelussa viisi pistettä. Kisojen päätteeksi Rantanen pääsi juhlimaan nuorten maailmanmestaruutta kotikisoissa.

Keväällä 2016 Rantanen valittiin mukaan myös Leijonien MM-joukkueeseen Venäjällä järjestettyihin MM-kisoihin. Näissä kisoissa hän teki viiteen otteluun yhden pisteen ja voitti muun joukkueen kanssa MM-pronssia.

Suurin osa kaudesta ylhäällä, keväällä jälleen MM-kisoissa

Toisesta kaudestaan Pohjois-Amerikassa Rantanen pelasi suurimman osan ylhäällä Colorado Avalanchessa. Avalanchessa vastuuta tuli 75 ottelua, joissa Rantanen teki kelvot 38 pistettä.

Keväällä 2017 Rantanen oli jälleen mukana MM-kisoissa, jotka pidettiin Ranskassa ja Saksassa. Hyökkääjä oli Leijonien parhaimpia pelaajia, sillä hän teki 10 otteluun 10 pistettä ja ratkaisi muun muassa puolivälieräottelun Yhdysvaltoja vastaan. Kisoissa Suomi sijoittui lopulta neljänneksi.

Lopullinen läpimurto NHL:ään

Kolmas kausi NHL:ssä oli Rantaselle todellinen läpimurto. Hän teki 81 otteluun 84 pistettä ja teki vielä pudotuspeleissäkin neljä pistettä. MM-kisoissa keväällä 2018 tähtihyökkääjä säkenöi myös tehden kahdeksaan otteluun 11 pistettä. Nykyään hän on NHL:n parhaimpia hyökkääjiä, joka rikkoi tällä kaudella ensimmäisenä pelaajana 50 pisteen rajan.

Rantanen on erittäin hyvä pelaaja muun muassa suuren kokonsa takia. Pituutta hänellä on 193 senttimetriä ja painoa 96 kilogrammaa. Näin suurelta hyökkääjältä on hyvin vaikeaa riistää kiekkoa pienessä kulmassa. Fyysisyydestään huolimatta kyseessä on myös hyvä ja nopea luistelija. Kaiken tämän lisäksi Rantasella on erittäin hyvä peliäly. Hän tietää varmasti kenelle kannattaa syöttää ja milloin kannattaa itse laukoa. Suomalaisen kiekkoväen kannattaa siis nauttia ja olla erittäin ylpeä tästä Nousiaisissa varttuneesta supertähdestä.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Wikimedia

Lähteet: Iltalehti, Ilta-Sanomat, Suomikiekko, Elite Prospects, Yle Urheilu