KUVA: Jenny Vu

Toisen asteen eli ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden yhteishaku alkaa 23. helmikuuta. Helsingin kaupunki julkaisi tammikuussa erityisesti  yläkoululaisille suunnatun Ammattipodcastin. Podcastissa haastatellaan 13 ammatin edustajaa. Tarkoituksena on jakaa nuorille tietoa ja kokemuksia eri uravaihtoehdoista. 

Podcastin ovat toteuttaneet Itäkeskuksen ja Herttoniemen nuorisotyöyksikön työntekijät. Itäkeskuksen nuorisotyöyksikön mediatuottaja Eevi Savolainen kertoo, miten podcast syntyi. 

– Helsingin kaupungin nuorisopalvelut on aiemmin järjestänyt elävä ammattikirjasto -tapahtumia nuorille. Niissä nuoret ovat päässeet tapaamaan eri ammattien edustajia ja haastattelemaan heitä. Tänä vuonna tapahtumaa ei voida koronan takia järjestää. Elävä ammattikirjasto mielessä lähdettiin työstämään Ammattipodcastia, Savolainen kertoo. 

Podcast valikoitui toteutusmuodoksi Savolaisen oman erityisosaamisen kautta

– Olin aiemmin töissä nuorten toimintakeskus Hapessa ja tein siellä radiotoimintaa. Kun Happi lakkautettiin, siirryin Itäkeskuksen nuorisotyöyksikköön. Rakensin sinne radio- ja podcaststudion. Yksikkö otti minut hyvin vastaan, ja aloimme yhdessä ideoimaan erilaisia podcasteja. 

Jaksoissa esitellään 13 ammattia

-Työryhmä kävi alueen yläkouluissa tekemässä kyselyn nuorille. Nuoret saivat ehdottaa podcastiin ammatteja ja miettiä, mitä haluaisivat tietää eri ammateista, Savolainen sanoo. 

Koulujen opinto-ohjaajien toivotaan hyödyntävän podcastia.

– Olemme lähteneet markkinoimaan podcastia koulujen opinto-ohjaajille. Kouluille on myös lähdössä tiedote. Ammattipodcastilla on Instagram-tili, ja toivomme, että podcast tavoittaa nuoria myös suoraan sitä kautta. 

Savolainen kertoo saaneensa palautetta, että podcastin idea on ollut tervetullut ja tarpeellinen. Podcastia on kuunteletettu nuorilla, ja kehitysehdotuksia saatiin, mutta pääosin palaute on ollut todella positiivista. 

– Yksi kommentti oli: “Sinä, joka olet tämän podcastin keksinyt, hyvä sinä”, Eevi Savolainen naurahtaa. 

– Tärkeintä meille on, mitä nuoret podcastista sanovat ja mitä he saavat siitä irti. Ei se, mitä aikuiset sanovat, Savolainen toteaa.

Podcastista aiotaan ensi kesänä tehdä toinen tuotantokausi, toteuttajiksi haetaan kesätyöntekijöitä.

– Käsikirjoittaminen, juontaminen, editointi ja somejulkaisujen tekeminen kuuluvat heidän työtehtäviinsä, Savolainen avaa. 

Ammattipodcastin juontaa lukiolainen Jenny Vu

Helsinkiläinen lukiolainen Jenny Vu oli viime kesänä kesätöissä Itäkeskuksen nuorisotyöyksikössä. Nuorisotyöyksiköstä pyydettiin Jenni Vu´ta mukaan Ammattipodcastiin jo projektin alkuvaiheessa. 

– Teimme Eevi Savolaisen kanssa haastattelujen rungon yhdessä. Pidin siitä, että sain muuten vapaasti toteuttaa ja päättää, miten haluan haastatella. 

– Nautin tästä kokemuksesta, oli kiva tutustua kaikkiin 13 ammattilaiseen, he olivat kaikki erilaisia persoonia, Vu kertoo. 

Vu toivoo näkyvyyttä ammateille, joista koulussa ei puhuta

-Monet nuoret haluavat tehdä jotakin luovaa, eivätkä vain opiskella biologiaa tai matematiikkaa. Jotkut tanssivat, jotkut tekevät ja tuottavat musiikkia. Halusin omassa Instagram-profiilissani mainostaa erityisesti niitä jaksoja, joissa haastateltavana oli rap-artisti ja näyttelijä. Näistä ammateista opinto-ohjaajat eivät yleensä kerro. 

– Olen saanut palautetta, että on hauskaa, kun Ammattipodcastista saa tietoa, millaista joku työ käytännössä on. Yleensä opintosivustoilla kerrotaan palkkauksesta ja siitä, mitä opintoja ammattiin vaaditaan. Ei kerrota, minkälaiset ominaisuudet ovat tarpeen. Esimerkiksi pelikoodaajan ammatissa tarvitaan todella paljon kärsivällisyyttä. Sellaista ei missään sivustolla lue, Vu toteaa. 

Ammattipodcast on kuunneltavissa Spotifyssa.