Miika Summanen on yksi Fitness24seven -kuntosalin personal trainereista (Kuva: Eemil Pasanen)

Kuntosalilla käymisestä on tullut todella suosittu harrastus ja yhä useampi iästä tai sukupuolesta riippumatta on ottanut siellä käymisestä tavan itselleen. Tämä on huomattu myös kuntosaleilla. Kasvaneen kysynnän vuoksi ohjausta salitreeniin ja siihen liittyviin asioihin kaivataan enemmän. Yhä useammalla salilla on tarjota ohjaamiseen koulutettuja personal trainereita. Yksi heistä on Helsingin Kampissa sijaitsevan Fitness24Seven -kuntosalin personal trainer, Miika Summanen.

Miika Summanen, 29, opiskeli personal traineriksi espoolaisen Trainer4You-koulutuksen kautta. Noin vuoden kestäneeseen koulutukseen Summanen päätyi aiemman urheilutaustan ja liikunnallisten elämäntapojen kautta.

-Itse olen pelannut jääkiekkoa kilpatasolla B-junioreihin asti. Siellä salikärpänen puraisi ensimmäistä kertaa, ja lopulta päädyin personal trainer -koulutuksen pariin. Valmistuin personal traineriksi 25-vuotiaana, Summanen toteaa.

Intohimon kautta koulutukseen päätyneen Summasen päivät ovat monipuolisia, eikä tylsää pääse tulemaan.

Summanen sai kipinän valmennukseen jääkiekkoharrastuksesta (Kuva: Aake Ilomäki)

Valmentajan voi valita omien tarpeiden mukaan

-Työhöni kuuluu tietysti paljon ohjaamista ja valmentamista salin puolella. Sen lisäksi suunnitellaan asiakkaan kanssa sopiva ohjelma, jossa käydään läpi niin kuntosaliharjoittelua kuin ravintopuoltakin, Summanen kertoo.

Usein kuntosaleilla työskentelee useita personal trainereita, joten asiakas voi valita valmentajansa myös omien tarpeidensa mukaan.

-Kursseja ja lisäkoulutuksia on paljon erilaisia. Joku saattaa olla perehtynyt vaikkapa voima- tai ravintovalmennukseen. Asiakkailla on erilaisia syitä haluta ohjattua treeniä, joten personal trainer voidaan valita niiden tarpeiden mukaan, Summanen sanoo.

Summaselle asiakkaita tulee useista eri lähtökohdista.

-Ikähaarukka on aika lailla 18-70 ikävuotta. Osa on urheillessa loukkaantuneita ihmisiä, jotka aloittavat kuntoutusprojektin. Lähtötasollisesti kuitenkin aika paljon aloittelijoita. Silloin aloitetaan ruohonjuuritasolta ja katsotaan esimerkiksi tekniikat kuntoon.

Asiakassuhteet työn suola

Kysyttäessä ammatin parhaista puolista Summasen ei tarvitse kauaa miettiä.

-Päivittäin tapaa niin erilaisia ihmisiä. Heitä oppii tuntemaan aika hyvin ohjaamisen yhteydessä. Pisimillään asiakassuhde on kestänyt noin kaksi vuotta. Keskimäärin asiakas käyttää palveluita 3-6 kuukautta.

Jääkiekkoa harrastaessa Summanen sai omien valmentajiensa kautta kipinän auttaa ja ohjata muita ihmisiä.

-Sieltä lähti ajatus, että olisi kiva joskus koutsata jossain muodossa, Summanen muistelee.

Ohjattua treenaamista kannattaa kokeilla

Personal trainerilta apua kannattaa hakea, jos treenaamiseen omaa edes pienen kiinnostuksen.

-Ei siitä mitään haittaa ainakaan ole. Vaikka olisikin oma saliohjelma ja kokemusta treenaamisesta, valmentajan kautta pystyy lisäämään omaa osaamista ja saa uutta perspektiiviä treenaamiseen, Summanen kannustaa.

Personal trainerin ammattia Summanen suosittelee kokeilemaan.

-Jos liikunta-ala ja hyvinvointi kiinnostaa, niin ilman muuta. Ja tietenkin jos tykkää auttaa ihmisiä. Personal trainerin ammatti on tänä päivänä työnkuvallisesti laaja, joten ehdottomasti kannattaa kokeilla, Summanen päättää.

Tutustu alaan

Summanen on aloittanut vinkkejen jakamisen myös sosiaalisessa mediassa. Miehen youtube-kanavalta voi saada esimakua personal trainerin työstä ja arjesta. Summasen kanavalle pääset tästä.

Eemil Pasanen