Helsinkiläisellä Miia-Maria Volmasella ahkeruutta piisaa. Hän on määrätietoinen kauneudenhoitoalan yrittäjä, joka pisti liiketoimintansa pystyyn tänä kesänä. Kuten meidän kaikkien, myös Miia-Marian elämää koronapandemia on ravistellut rankasti. Hän pani yrityksen alulle aikana, jolloin moni muu olisi jättänyt sen suosiolla tekemättä. 

Kauneudenhoitoalan yrittäjä Miia-Maria Volmanen liiketilansa hoitohuoneessa. (Kuva: Julia Jernvall)

Yrityksen perustaminen vaati nuorelta yrittäjältä rohkeutta, sillä pelko epävarmasta tulevaisuudesta vallitsi alati.

 ”Mietin pitkään, että uskallanko lähteä yrittämään, eikä koronapandemia helpottanut päätöksentekoani lainkaan”, hän muistelee. 

Onneksi Volmanen kuitenkin päätyi pistämään toimintansa pystyyn, eikä katumuksen hetkiä ole ollut vähääkään. Yrityksen nimeksi valikoitui Miia-Maria Beauty.

22-vuotias Miia-Maria tekee työtään sydämellä Helsingin Etelä-Haagassa. Hänen päivänsä koostuvat sekalaisista kosmetologin-, meikkaajan- ja kynsiteknikon töistä, jotka todella ovat tuoreen yrittäjän kutsumus. 

”Ensimmäisen ajatuksen yrittäjäksi ryhtymisestä sain lukiossa. Silloin myös kauneudenhoitoala alkoi kiinnostamaan ja tuntumaan omalta.”

Nyt, kun yritys on pystyssä ja liiketoiminta kukoistaa, on Volmanen päässyt työnteon makuun. Hän ei kuitenkaan koe yrittäjänä olemista helpoksi. 

”Yrittäjyyden hankalimmat vaiheet koin heti alkumetreillä. Suurimmaksi haasteeksi koin liiketoimintasuunnitelman laatimisen, jonka avulla pystyin hakemaan toiminnalleni starttirahaa”, hän toteaa. 

Volmasen oli laadittava uskottava ja kattava suunnitelma kaudenhoitoalanyritykselleen, sillä kyseisellä alalla ei helposti apua heru. Hän vinkkaakin, että liiketoimintasuunnitelmassa kannattaa viljellä yrityksen nousujohteisuutta. Yrittäjän täytyy olla valmis lyömään uutta vaihdetta silmään, jotta yritys olisi aina alansa aallonharjalla. 

”Starttirahan saaminen ei ollut mikään varma juttu. Sitä sai jännittää, joka loppujen lopuksi kannatti – ja se todella tuli tarpeeseen.” 

Yrittäjyyden alku on raskas, sillä töitä on tehtävä sen verran, että siitä saa jotain myös takaisin. Alku on Miia-Marian sanojen mukaisesti suurimmaksi osaksi asioiden selvittelyä ja hankintoja – ja niitä riittää. Eikä mikään ei ole ilmaista. 

”Loppupeleissä yrityksen perustaminen voi tulla hyvinkin kalliiksi, vaikka saisikin starttirahan. Kaikki apu kannattaa ottaa vastaan”, Miia-Maria muistuttaa. 

Miia-Maria on ihonhoidon ammattilainen. (Kuva: Julia Jernvall)

Viekö yrittäjyys mehut?

Osana yrittäjyyttä ovat myös rankemmat ajanjaksot, jolloin töiden jälkeen kotona käydään lähinnä vain nukkumassa. Pitkällä tähtäimellä se usein ajaa monet yrittäjät työuupumuksen partaalle. Myös Miia-Maria on joutunut kokemaan tämän. Hän painottaa etenkin ”töiden nollaamisen” tärkeyttä, joka välillä tuppaa kuitenkin unohtumaan. Kaikkien on keksittävä oma tapansa saada ajatukset muualle työasioista. 

”Yrittäjänä olen ajoittain joutunut jättämään itseni toissijaiseksi.”

”Pyrin järjestämään itselleni päiviä, jolloin ei olisi lainkaan suunnitelmia. Valitettavasti se ei tällä hetkellä ole joka viikkoista, mutta se on tavoitteeni” Volmanen kertoo. 

Näinä aikoina hänellä ei juurikaan ole vapaa-aikaa. Yrittäjyyden lisäksi hän valmentaa cheertanssiryhmää parhaimmillaan kolmesti viikossa. Ensimmäinen havahtuminen työuupumuksesta tuli Miia-Marialle unessa. Hän alkoi näkemään jopa painajaisia töistä, joissa hän muun muassa tuli hulluksi työpaikalla ja joutui mielessään kamppailemaan itsensä kanssa. 

”Monta kertaa sai öisin herätä hikisenä”, hän myöntää. 

Onneksi painajaisia ei kuitenkaan enää ole. Tänä päivänä uupumus ilmenee lähinnä väsymyksenä työpäivien päätyttyä. Uutuuden huumassa sitä helposti antaa kaiken energiansa työlle. Volmanen muistuttaa, että itsestään huolehtiminen on tärkeää pitää mielessä, vaikka töitä olisikin läjäpäin. 

”Sekin helpottaa paljon, jos hyödyntää aamuisin ajan ennen töiden alkua. Rauhoittuu, syö hyvän aamupalan ja vaikka urheilee.” 

On olennaista osata antaa itselleen aikaa latautua. Yksi tärkeimmistä asioista Volmasen mukaan on kuitenkin aikatauluttaminen, jota hän ei voi korostaa tarpeeksi. Hänen mukaan omaan yritykseen on sitouduttava ja oltava itsevarma siitä, mitä tekee. 

”Yrittäjänä oleminen antaa paljon, mutta myös ottaa. Helpolla ei pääse. Loppupeleissä se on kaikki sen arvoista.” 

Suurin voimavara Volmaselle ovat hänen asiakkaansa, jotka tekevät hänen työpäivistään ainutlaatuisia. Hänelle on jo muodostunut vakioasiakaskunta, josta tuore yrittäjä on varsin kiitollinen. 

”Asiakkaani tekevät päivistäni aina parempia”, Miia-Maria toteaa hymyillen. 

Artikkelikuva: ©️Julia Jernvall