Poliisi pyrkii aina olemaan sovitteleva osapuoli (Kuva: https://poliisi.fi/ajankohtaista)

6.12., Suomen itsenäisyyspäivä. Jopa Helsingin kadut hiljentyvät itsenäisyyspäivänä. Ihmiset ovat kotonaan, rauhoittuvat ja katselevat esimerkiksi Linnan juhlia. Silloin Helsingin kaduilla päivystävät poliisit ja mielenosoittajat.

Helsingin poliisin hälytys-ja valvontayksikön johtaja ylikomisario Heikki Porolan mukaan itsenäisyyspäivä on yksi Helsingin poliisin suurimmista operaatioista, mutta katukuvassa se ei näy niin paljon.

“Katukuvassa operaatiot näkyvät liikenne esteinä kulkueiden ja mielenosoitusten takia. Itsenäisyyspäivä on kuitenkin pyhäpäivä, joten liikennettä ei pitäisi olla niin paljon kuin normaalisti. Poliisi on käynyt keskusteluja kulkueiden ja mielenosoitusten järjestäjien kanssa häiriöiden ehkäisemiseksi. Yhteisymmärrykseen ollaan pyritty pääsemään eri ryhmien välillä”, Porola kertoo.

Yksi itsenäisyyspäivän mielenosoituksista on Helsinki ilman natseja. Kyseessä on poliittisesti vasemman laidan mielenosoitus. Ensimmäinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus järjestettiin vuonna 2016, vastalauseena heidän mielestään äärioikeistolaiselle 612-soihtukulkueelle. Liikkeen tiedottajan Eino Salaman mukaan kaikki, jotka allekirjoittavat antifasismin aatteen, ovat tervetulleet mielenosoitukseen.

“Mielenosoitukseen osallistuu värikäs kirjo erilaisia ihmisiä, osa poliittisista syistä ja osa ei. Kaikkia kuitenkin yhdistää antifasistinen aate ja ajatus siitä, että Helsingin tulee olla turvallinen kaupunki ilman natseja ja fasismia”, Salama sanoo.

Salaman mukaan mielenosoitukseen ei ole kohdistunut systemaattista häiriötä. Suurimman haitan aiheutti korona, jonka vuoksi mielenosoitus jouduttiin perumaan vuonna 2020. Salama kuitenkin kertoo, että häneen on kohdistunut häirintää. Äärioikeistolainen nettilehti Partisaani maalitti Salaman viime vuonna. 

Mielenosoituksissa oma agenda tuodaan esille (Kuva: https://pixabay.com/photos/demonstration-show-me-5267931/)

Kaksi muuta mielenilmausta itsenäisyyspäivänä ovat 612-soihtukulkue ja Suomi herää -mielenosoitus. 612-kulkue profiloituu sitoutumattomaksi isänmaalliseksi kulkueeksi. Suomi herää on aktivisti Tuukka Kurun järjestämä kulkue, joka profiloituu kansallisradikaaliksi ja se toivottaakin mukaansa kaikki isänmaanystävät. Kuru on myös radikaalin Sinimusta-liikkeen puheenjohtaja. Lähetin sekä Kurulle, että 612-kulkueen järjestävälle Suomen Sisulle haastattelupyyntöjä, mutta he eivät vastanneet.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä osoittaa mieltä poliittisen kentän vasen ja oikea laita. Ylikomisario Heikki Porosen mukaan valtaosa kulkueista ja mielenosoituksista ei aiheuta häiriötä, mutta riskejäkin on.

“Mielenosoitukset saattavat pitää kovaa meteliä ja ilotulitteitakin on viime vuosina käytetty. Suurin riski piilee kuitenkin vastamielenosoituksissa, sillä niihin osallistuvat haluavat tuoda kantansa vahvasti esille. He saattavat mennä hyvin lähelle muita mielenosoittajia tai käyttäytyä väkivaltaisesti niitä kohtaan, joita he vastustavat”, Poronen toteaa.