
Kuormitus nykynuorilla on huikeasti lisääntynyt, tukiverkostot voivat olla hyvinkin vaihtelevat. Poliittiset päätöksetkin vaikuttavat nuoriin; viime vuosien aikana tehdyt linjaukset ovat lisänneet kuormitusta nuorilla. Sitten tämän kaiken päälle iski pandemia. Opiskelu on vaikeutunut, sillä kaikki eivät pärjää yhtä hyvin etäopinnoissa kuin jotkut toiset. Toisen asteen koulutuksiin hakeminen on muuttunut aiemmasta erilaiseksi. Koronan aikaan ihmissuhteiden ylläpito on myös vaikeutunut huomattavasti, saati sitten uusien muodostaminen. Eristykset, karanteenit, kaikki tällaiset jokapäiväiseen elämään vaikuttavat muutokset stressaavat ihmisiä ymmärrettävästi. Ikäihmisillä ihmisuhteet ovat nuoria rajatumpia. Nuorille kaverit ja uusien parisuhteiden ym muodostaminen ovat aivan erityisen tärkeitä asioita. Tämä aika, minkä olemme korona-aikaa eläneet, on nuoren perspektiivistä aika pitkä aika. Nuoria kohtaan on, paitsi yhteiskunnallisella tasolla, myös heillä itsellään nykyisin varsin kovat odotukset. Tuntuu, että vaikka antaa kaikkensa niin mikään ei oikein riitä.
Lasten ja nuorten kohdalla on tärkeää pitää huoli arjen jatkuvuudesta, kertovat useat eri tutkimukset. Päivähoidon, alakoulujen ja lasten harrastustoiminnan jatkuvuudesta on siis varmasti pidettävä nyt erityisen tarkasti kiinni. Lapset tarvitsevat elämässään tuttuja rutiineja, ja on muistettava, että perheiden jaksaminen on myös ollut monessa tutkimuksessa ja uutisoinnissa näkyvä huoli. Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei välttämättä ole kotona yhtä hyvät olot kuin toisilla, ja osalla perheistä oli 2020 – vuoden täyssulun aikaan huoli ruuan riittämisestä. Onneksi monessa kunnassa jaettiin kouluilta perheille ruokaa, jonka he olisivat normaalitilanteessa saaneet koulussa.
Mistä hakea heti akuuttia apua
MIELI Ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Puhelimessa päivystää kriisityön ammattilaisia, alan opiskelijoita, sekä vapaa-ehtoisia. Jos linja on varattu, kannattaa soittaa hetken päästä uudelleen.
Osoitteessa mieli.fi/tukea-ja-apua/ löytyy nuorten sekä aikuisten chatit, vertaistukiryhmiin haku sekä ajanvaraus keskusteluapuun kriisityöntekijän kanssa.
Osoitteessa mieli.fi on myös paljon muuta hyvää asiaa, kuten artikkeleita, vinkkejä, sekä koulutuksia, joita voi tilata omalle yhteisölleen.
Lue MIELI ry:n toiminnanjohtajan, Sari Aalto-Matturin haastattelu aiheesta täältä.
HANNA AULAVUORI