Matilda Haljala tavoittelee maailmanmestaruutta thainyrkkeilyssä. 

(kuva: Pauliina Pitkänen)

Kun Matilda Haljala lähti muutama vuosi takaperin reppureissaamaan Aasiaan, ei hän vielä tiennyt, kuinka kyseinen matka tulisi hänen elämäänsä muuttamaan. 

Haljala on 23-vuotias thainyrkkeilyn eli muay thain ammattilaisottelijaksi tähtäävä urheilija. Lajin hän on aloittanut lähemmäs kolme vuotta sitten Thaimaassa. Haljala sai matkallaan idean, että voisi kokeilla thainyrkkeilyä. Ideasta toteutukseen ei kulunut kauaa. Ajatuksen saamisesta kolmen päivän kuluttua oli Haljala jo matkalla Filippiineiltä kohti Thaimaata, jossa hän aloitti kuukauden mittaisen harjoitusleirin thainyrkkeilyn parissa. 

Aikaisempaa kokemusta juuri thainyrkkeilystä ei Haljalalla ollut. Hän oli nuorempana kokeillut kuntonyrkkeilyä, mutta thainyrkkeilyyn ei sitä voi rinnastaa lähes ollenkaan. Kuukauden kestäneen leirin aikana oli Haljalalle käynyt selväksi, että laji oli vienyt hänet täysin mennessään. Yhdeksän kuukautta lajin aloittamisesta teki Haljala päätöksen muuttaa Thaimaahan. 

Muay thai on Thaimaan kansallisurheilulaji. Se on pystyottelulaji, jossa käytetään erilaisia lyöntejä ja potkuja. Lajia kutsutaankin englanniksi “ the art of eight limbs”, joka kuvaa sitä, kuinka ottelija voi käyttää apunaan niin käsiä, kyynärpäitä, polvia sekä jalkoja. Laji on myös paljon muuta kuin vain fyysistä ottelemista. Thainyrkkeilyyn sisältyy vahvasti oman mielenlujuuden kehittäminen ja tietynlaisen rauhan löytäminen.

“Minulle on aina opetettu että thainyrkkeilyssä ei koskaan kuuluisi otella vihaisena, eikä aggressiivisuus kuulu lajiin lainkaan”, pohtii Haljala. 

Haljala otteli ammattilaisen tavoin ensimmäisen kerran Thaimaassa joulukuussa 2019. Kyseessä oli ammattilaissäännöin toteutettu ottelu, jossa ei käytetty muita varusteita kuin hammassuojia sekä tietenkin lajiin kuuluen nyrkkeilyhanskoja. Haljalalla ei ole juurikaan kiinnostusta otella lajin parissa Suomessa, sillä thainyrkkeilyä ei pysty täällä harjoittamaan samalla tavalla. Suomessa ottelijoilla tulee olla enemmän suojavarusteita kuten kypärä, säärisuojat, kyynärsuojat ja joissakin tapauksissa myös keskivartaloa suojaava “panssari”, sekä miehillä alasuojat. Suojavarusteissa oteltavat ottelut eivät koskaan ole ammattilaisotteluita. 

“En itse ole koskaan halunnut käyttää suojia otellessa. Kun otellaan niin silloin otellaan sitten kunnolla”, toteaa Haljala nauraen. 

Thainyrkkeilyssä parasta on Haljalan mielestä se, kuinka pääsee näkemään oman kehityksen sekä oppimaan aina uutta. Tietysti laji tarjoaa myös varjopuolia esimerkiksi loukkaantumisten suhteen. Thainyrkkeilijälle pieni kipu päivittäin on aivan normaalia. Haasteita lajin harjoittamiseen on lisännyt myös koronavirus, jonka takia Haljala ei ole päässyt vielä matkustamaan takaisin Thaimaahan. 

Thainyrkkeilystä on muodostunut Haljalalle elämäntapa, jonka ympärille hän rakentaa kaiken muun elämänsä. Tavoittensa hän on asettanut korkealle. Tulevaisuudessa Haljala haluaa olla thainyrkkeilyn maailmanmestari. Tarkoituksena hänellä on rakentaa uraa lajin parissa Thaimaassa ja otella mahdollisimman paljon.

Matilda Haljala toivoisi pääsevänsä pian takaisin Thaimaahan (kuva: Pauliina Pitkänen)