Lokakuun ensimmäisenä päivänä vietetään Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää. Mikä olisikaan sen parempi päivä mielenosoitukselle sorrettujen kansojen puolesta.

Mielenilmaisijoita eduskuntatalon portailla.

Helsingin Senaatintorille kerääntyi reilu 250 henkilöä osoittamaan tukensa uiguurien puolesta. Mielenosoitus lähti liikkeelle Senaatintorilta ja matka kulki Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta eduskuntatalon eteen. Kulku sujui rauhallisissa merkeissä ja tunnelma kulkueen kesken oli kannustava sekä yhteisöllinen.

Miljoonia suljettu uudelleenkouluttamisleireille – syyksi riittää parta tai päähuivin käyttö


Uiguurit ovat suuri väestöryhmä Xinjiangissa. He poikkeavat Kiinan valtaväestöstä kieleltään, uskonnoltaan ja kulttuuriltaan. Kiinan ihmisoikeusrikkomukset uiguureita kohtaan ovat olleet pinnalla jo pitkään. Kiinasta on vuotanut dokumentteja, joissa kerrotaan uiguureihin kohdistuvasta sorrosta ja väkivallasta. Tietovuodot ovat paljastaneet, että leirille joutumisen syyksi on riittänyt parta, päähuivin käyttö, rukoileminen tai perheen liian suuri lapsiluku.


Kiinan valtio on kertonut leirien olevan ammatillisen koulutuksen keskuksia, joissa voi opetella mandariinikiinaa ja työtaitoja.

”On irvokasta käyttää poliittista kansanmurhaa politiikan keppihevosena”

Eduskuntatalon edessä puheita kuultiin monilta eri tahoilta. Edustamassa oli kansanedustajia ja nuorisoaktivisteja. Nuoret ottivat kantaa niin politiikkaan kuin median vaikutukseen ja tapaan käsitellä aihetta.

Ismail Päzilät avasi mielenilmaisun puheenvuorot.

Avajaispuheenvuoron piti Ismail Päzilät. Tunteisiin vetoava puhe alkoi kerronnalla, jossa Ismail kertoi nähneensä meren ensimmäistä kertaa Suomessa. Ismail päätti puheensa vakuuttavasti:

”Meidän hätämme ei ole teidän vaalitempauksenne. Ihmisoikeuksien puolustaminen ei ole ajankohtaista vain vaalien lähestyessä. On irvokasta käyttää poliittista kansanmurhaa politiikan keppihevosena.”  

Osa mielenosoittajista sommistautui kasvonaamareihin.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh muistutti, että uiguurit eivät ole ainoa sortoa kokeva väestö:

”Haluan nostaa esille, että uiguurit eivät ole ainoa etninen tai kulttuurillinen vähemmistö, joihin kohdistuu vuonna 2020 kansanmurhaan verrattavaa etnistä puhdistusta. Huomatkaa, että yhdistävä tekijä näillä on kuuluminen vähemmistöuskontoon, erityisesti islaminuskoon. Muslimeja ei ole mediatrendikästä puolustaa. ”

Mielenosoittajia Aleksanterinkadulla.

”Sanomme ei myös Suomen mediassa esiintyvälle Kiina-promootiolle, sekä puhtaaksipesulle, jolla mitätöidään todennetusti kansanmurhaa harjoittavan valtion toimintaa. Tämä viesti on suunnattu erityisesti Helsingin Sanomille sekä mediatalojen sivujen mittaisille mainoksille.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh mielenilmaisussa.

Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu – kansanedustajat yhtä mieltä pakolaisvakoilun kriminalisoinnista

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee korosti, että eduskunnassa keskutellaan ja pidetään meteliä vähemmistöjen puolesta, vaikka se ei näy ulospäin.

Kansanedustaja Hussein al-Taee piti puheensa kasvomaskin takaa.

”Jos ajattelette, että emme pidä ääntä tai keskustele asioista, olette väärässä. Jokainen mahdollisuus, jossa näemme kiinalaisia kollegoja, tai muita foorumeita missä työskentelemme, niin käymme keskustelua ja pidämme meteliä”.

”Yksi teko, jonka haluaisin minun taloni, eli eduskunnan saavan aikaiseksi on se, että pakolaisvakoilu olisi kriminaalista toimintaa. Tällä hetkellä pakolaisvakoilu on Suomessa sallittua ja se pitää lopettaa”, al- Taee kertoo.

Eduskuntatalon edusta täyttyi ihmisistä.

Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu kertoo tehneensä uiguureista kirjallisen kysymyksen ulkoministerille. Hopsu viittaa puheessaan paljon saksalaistutkija Adrian Zenzin tutkimuksiin. Zenzin tutkimusten mukaan Kiinan valtio pyrkii joukkosterilisoimaan uiguureja ja hillitsemään syntyvyyttä. Uiguurien väestönkasvu ja syntyvyysluvut ovat kokeneet äkillisen muutoksen, joka kuvastaa toimien järjestelmällisyyttä sekä väkivaltaisuutta.

 Myös Hopsu nostaa puheessaan pakolaisvakoilun esiin:

”Nostan pakolaisvakoilun esiin, se olisi kriminalisoitava. Tässä meillä riittää hallituksessa työtä, luulen, löydämme yhteisen linjan.”

Kansanedustaja Inka Hopsu.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen puhui myös pakolaisvakoilun kriminalisoinnista ja uskoi muutokseen jo tällä hallituskaudella:

”Suomi ja EU eivät ole tästä tilanteesta irrallisia. Kiina pyrkii hiljentämään ja pelottelemaan ihmisiä jopa ulkomailla. Pakolaisvakoilu on kriminalisoitava ja uskon, että löydämme yhteisrintaman ja saamme sen tällä hallituskaudella tehtyä.”

” Emme saa kauppapoliittisista tai taloudellisista syistä vaieta suurvaltojen tekemistä ihmisoikeusloukkauksista”, Sarkkinen lopetti vahvasti.