“Voit tehdä mitä vain, mihin mielesi keskität”, sanoo amerikkalainen sananlasku. Kuulostaa naiivilta kliseeltä, mutta siinä on itse asiassa perää. Ainakin, mikäli uskoo neurolingvististä ohjelmointia.

Amerikkalaisten tutkijan ja opiskelijan kehittämä menetelmä on tapa muuttaa ihmisen ihmisen toimintakykyä ja ajattelua parhaaksi mahdolliseksi.

Neuro viittaa kyvykkyyteen käyttää kaikkia aisteja; näkö, kuulo, haju, maku, tunto. Lingvistinen puolestaan tarkoittaa sitä, että ihmisen käyttämät sanat paljastavat miten kokee asiat. Ohjelmointi tarkoittaa, että ihminen voi aktiivisesti itse muuttaa ja vaikuttaa kokemuksiinsa ja asenteihinsa. 

Tiedettä, humpuukia vai jotain muuta

Suomen NLP-yhdistyksen järjestämä ilta pidetään keskellä Helsinkiä, pienessä kirjakaupassa. Sisään astuessa ilmassa tuoksuvat  itämaat.
Illan ohjaaja, NLP-valmentaja Anita Ahonen on pukeutunut värikkäisiin vaatteisiin. Ilmapiiri on suorastaan epätodellisen ystävällinen.

“Mä olen siis täällä yhdistyksessä se tyyppi, joka lähettää teille ne jäsenlaskut”, toteaa Ahonen esitellessään itseään.

“No mutta ihanaa! Kiitos, että teet sitä”, kuuluu yleisöstä pehmeä vastaus ja lukuisia nyökkäyksiä ja hymyjä sen perään. 

“Yleensä ihmiset hakevat täältä apua, kun haluaa löytää suuntaa elämäänsä ja saada jotain selkoa itseensä”, toteaa eräs illan osallistujista, Suomen NLP-yhdistyksen jäsen.

Illan aikana vilisee sanat energia, rakkaus, mieli, ajatukset, tunteet. Länsimaiselle tiedeuskovaiselle saattaa tulla hieman epäilyksiä, onko tässä kyse huuhaasta.

NLP ei ole tiede, vaikka onkin akateemisten ihmisten kehittämä. Tämän tiedostavat kaikki NLP:tä harjoittavat. NLP tutkii ihmisen subjektiivista kokemusta. Henkilökohtaisiin fiiliksiin ja kokemuksiin keskitytään myös tämän illan aikana.

 

NLP-yhdistyksen jäsenet jakavat tietoa toisillensa lämpimässä ilmapiirissä.


Yksittäinen sana muuttaa ihmisen kokemusta

Osallistujat kirjoittavat lapulle negatiivisia ja positiivisia ilmauksia. “Täytyy” ja “pitäisi” kuuluvat ensimmäiseen kategoriaan. Jälkimmäiseen kuuluu esimerkiksi “saan”, “haluan” ja niin edelleen. Sitten laput laitetaan lattialle ja niiden päällä seisotaan vuoron perään.
Osallistuja voi ajatella vaikkapa siivoamista. “Täytyy”-lapun päällä tulee raskas tunne, olemus painuu maata kohti.

“Kenen mukaan täytyy siivota? Taas pakko hoitaa tää homma”, käy osallistujan mielessä.
“Saan” -lapun kohdalla tulee jo nostattavampi fiilis.

“Mulla on mahdollisuus saada siisti koti”, pyörii mielessä.

Illan jälkeen moni kokee siivoamisen, teini-ikäiselle lapselle puhumisen tai yrityksen kirjanpidon teon helpompana ja miellyttävämpänä.

NLP uskoo, että asennetta asioihin voi muuttaa prosessoimalla niitä erilaisin harjottein.

NLP mielessä voi vaikuttaa kaikkialle

Harjoitus on vain pintaraapaisu, mitä kaikkea NLP:n avulla voidaan tehdä.

“Opetan liike-elämän englantia ja käytän NLP:tä työpaikallani”, toteaa NLP-yhdistyksen jäsen ja illan järjestäjä Pirkko-Hillevi Alhokoski.

“Olin aiemmin hyvin negatiivinen ihminen. NLP:n avulla olen parantanut elämänlaatuani merkittävästi. Se kasvaa, mihin mielensä keskittää”, hän jatkaa.

Samoin kokee moni muu. Kritiikkiä ei illan aikana juuri kuule – toisaalta, henkilökohtaista kokemusta vastaan on vaikea sanoa mitään, vaikka sellainen mielessä kävisikin.