Suvimarja.

Progressiivis-agressiivista metallimusiikkia soittavan Humavoid-bändin solisti ja keytaristi Suvimarja Halmetoja on ylpeästi nainen miesvoittoisella metallikentällä.

Muusikko Suvimarja Halmetoja löysi metallimusiikin jo teini-iässä. Kaksi melkein saman ikäistä veljeä kuunteli metallia kotona ja Suvimarja tykästyi sen äänimaailmaan. Hän kuunteli heviä salaa, eikä muut tienneet hänen fanittavan sitä. Siihen aikaan alalla ei ollut vielä tunnettuja naisia, eikä Suvimarjakaan ajatellut heti ryhtyvänsä metallimuusikoksi. Myöhemmin opiskellessaan musiikkia Suvimarja liittyi aluksi rokkibändiin ja sen jälkeen hevibändiin.

”Tajusin, että se on mun juttu. Ja se oli niin oikea valinta. Nykyään mulle on tosi tärkeetä, että saan tehdä juuri omanlaista musiikkia, enkä yritä miellyttää ketään”, kuvailee Suvimarja.

Mutta monenlaisia mielipiteitä on matkan varrella tullut vastaan. Alkuaikoina, kun Suvimarja soitti rumpuja, hän kuuli usein kommentteja siitä, kuinka rohkea hän on.

”Mua harmitti, että mun soittotaitoa ei kommentoitu, vaan mua kehuttiin rohkeaksi, koska uskalsin soittaa bändissä rumpuja. On mulle sanottu myös ihan suoraan, että oletpas sä taitava, kun osaat tehdä noita miesten töitä. Muutenkin tuntuu, että usein aliarvioidaan naisten teknisiä taitoja”, Suvimarja pohtii.

Tee rohkeasti mitä haluat

Kommenteista huolimatta Suvimarja ei vaihtanut genreä, vaan alkoi tehdä päämäärätietoisemmin ja rohkeammin asioita unelmiensa eteen.

”Ei ole mitään biologista syytä tai perustelua sille, miksei nainen voisi olla yhtä hyvä muusikko tai esimerkiksi ördääjä kuin mies. Haluaisin, että olisi normaalimpaa olla naisena metallimuusikko tai metallin kuuntelija. Toivoisin, ettei minua arvostella naisena, vaan metallimuusikkona”, Suvimarja kertoo.

Naisilla on toki metalligenressä monella tapaa asiat myös hyvin. Moni arvostaa nimenomaan naispuolisia tekijöitä alalla ja Suvimarja uskoo, että naiseudesta voi olla jopa hyötyä.

”Monen mielestä on hienoa, kun nainen on taitava muusikko. Naisilla on myös erityinen yhteishenki ja yhteisö metallikulttuurissa. On semmoinen tunne, että me pidetään yhtä. Siksi toivoisinkin, että myös ne naiset, jotka salaa haaveilevat metallimusiikin tekemisestä, menisivät rohkeasti kohti sitä. Monenlaisia kommentteja ja kysymyksiä osaamisesta saattaa tulla, mutta niistä ei pidä välittää”, rohkaisee Suvimarja.

Ulkopuolisuuden pelko

Aikaisemman metalliyhtyeensä kanssa Suvimarja pelästyi jäävänsä ulkopuolelle ollessaan ainut nainen. Hän keskusteli asiasta naispuoleisen kollegansa kanssa ja tämä kehotti olemaan itse äijä.

”En mä halua olla äijä. Mä olen muija. Haluan olla hyväksytty tällaisena”, kuvailee Suvimarja tuntemuksiaan.

Nykyisessä yhtyeessä kaikki otetaan hyvin huomioon. Humavoid tekee tällä hetkellä uutta levyä, ja sen tekoprosessi on ollut tasa-arvoinen.

”Meillä on sukupuoleton meininki bändissä ja porukassa on hyvä olla”, kuvailee Suvimarja Humavoidin porukkaa.