Eri medioissa on uutisoitu viime päivinä tiedemiesten löytämästä uudesta eläinlajista. Tämä ei itsessään vielä ole poikkeuksellista, sillä uusia eläin- ja kasvilajeja löytyy joka vuosi yli 15 000 kappaletta. Eliöstä erikoisen teki sille annettu nimi.

Metallican faneiksi tunnustautuneet eurooppalaiset tutkijat nimesivät löydöksensä suosikkibändinsä mukaan Macrostylis metallicolaksi. Eurooppalaisen tutkijajoukon löytämä äyriäinen on sokea, ja se elää syvällä Tyynessä valtameressä nikkelin, kuparin ja koboltin ympäröimänä. Metalliaiheinen nimi on siis helposti perusteltavissa.

Metallica ei ole ainoa bändi, joka on ansainnut erikoisen kunnianosoituksen tiedeyhteisöltä. Useat eri artistit ovat saanet nimensä musiikin lisäksi myös luonnonhistoriaan. Nimiä uusille lajeille ei keksitä summanmutikassa, vaan yleensä tähdillä ja heidän nimeään kantavilla eläinlajeilla on jotain yhteistä.

Esimerkiksi vuonna 2016 Folsomin vankilan lähistöltä Kaliforniasta, missä countrylegenda Johnny Cash teki kuuluisan esiintymisensä, löydettiin uusi hämähäkkilaji. Aphonopelma johnnycashiksi nimetty kahdeksanjalkainen on väriltään esikuvansa pukeutumistyylin mukaisesti musta.

Koiraspuolinen Aphonopelma johnnycashi (KUVA:Wikipedia)

Vuonna 2014 Amazonilta löytyi sammakko, joka päästeli lepakkomaisia äännähdyksiä. Eläimen löytäneille tutkijoille oli tullut siitä mieleen Ozzy Osbourne, joka 80-luvulla puraisi lepakolta pään irti esiintymisensä aikana. Sammakko sai nimekseen Dendropsophus ozzyi pimeyden prinssin mukaan.

Motörheadin edesmenneen kovanaamaisen nokkamiehen Lemmy Kilmisterin nimeä on lainattu vuonna 2017 löydetylle esihistorialliselle krokotiilille. Lemmysuchus obtusidensiksi nimetty fossiili oli tutkijoiden mukaan yksi jurakauden suurikokoisimmista saalistajista. Jäänne löydettiin ja nimettiin vasta Kilmisterin kuoleman jälkeen.

Tuomas Holopaisen mukaan on nimetty sienisääski (KUVA:Wikipedia)

Uusia löydöksiä on nimetty myös suomalaisten mukaan. Metsähallituksen suojelubiologi Jukka Salmela löysi uuden sienisääsken Lapista vuonna 2017. Tutkija tiesi Nightwishin perustajan ja kosketinsoittajan Tuomas Holopaisen olevan luontoihminen. Salmela pyysi Holopaiselta lupaa nimetä löydöksensä Sciophilia holopaineniksi.

”Olen hyvin otettu. Tämä on suurin mahdollinen kunnia, joka kaltaiselleni luontonörtille voi tapahtua”, Holopainen kuvaili tuolloin tapahtumaa.